REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus pareigūnai atlieka labai didelės apimties ikiteisminį dėl nusikalstamo susivienijimo veiklos, įtarimai pareikšti daugiau nei 50 asmenų.

Vilniaus pareigūnai atlieka labai didelės apimties ikiteisminį dėl nusikalstamo susivienijimo veiklos, įtarimai pareikšti daugiau nei 50 asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ikiteisminį tyrimą atliekantys tyrėjai nustatė, kad Lietuvos Respublikoje veikia asmenys, kurie neteisėtai užvaldę elektroninių mokėjimo priemonių duomenis, įsigyja Danijos, Vokietijos ir kitų šalių interneto parduotuvėse vertingas elektronikos prekes interneto svetainėse įsidarbinusių kurjeriais asmenų vardu. Vėliau tie patys asmenys organizuoja šių prekių gabenimą į Lietuvą, kur yra realizuojamos. Siuntiniai su prekėmis siunčiami asocialių asmenų arba asmenų, kurių tapatybę patvirtinantys dokumentai buvo prarasti, vardu.

REKLAMA

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad nusikaltėliai naudojasi uždaromis duomenų bazėmis, kurios, reikalui esant, perkeliamos iš vienos interneto svetainės į kitą skirtingose užsienio šalyse. Duomenų bazes administruojantys asmenys suteikia prisijungimo vardus ir slaptažodžius kitiems nusikalstamos schemos dalyviams. Be to, kiekvienam asmeniui, dirbančiam su duomenų baze, suteikiamas tam tikras prieigos lygis, tokiu būdu asmuo mato tik jam skirtą informaciją, gali ją tvarkyti, nurodo atlikto darbo rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnams pavyko surasti, išimti ir „nulaužti“ vieną duomenų bazių. Duomenų bazėje buvo tvarkomi duomenys apie nusikalstamu būdu įgytas elektronikos prekes, asmenis, kurie išsiųsdavo prekes, turėjo gauti prekes, parduotuves, kuriose tos prekės buvo įgytos, ir kita tyrimui labai reikšminga informacija. Buvo nustatyta, kad su duomenų baze dirbo 44 vartotojai iš skirtingų valstybių. Dauguma nusikalstamu būdu įgytų elektronikos prekių buvo persiunčiama iš Vokietijos ir Italijos interneto parduotuvių. Šiam tikslui buvo naudojami vadinamieji „dropai“ – asmenys, verbuojami per įvairias kurjerio darbą siūlančias interneto svetaines. Tokiam asmeniui iš interneto parduotuvės buvo persiunčiama nusikalstamu būdu įgyta tam tikra prekė, kurią jis turėjo persiųsti paštu iš anksto nurodytam asmeniui kitoje valstybėje. Tokio „dropo“ paslaugomis buvo naudojamasi mėnesį, po to visi kontaktai su juo būdavo nutraukiami ir ieškomas kitas „dropas“. Kiekvienam „dropui“ minėtoje duomenų bazėje buvo suteikiami patikimumo lygiai. Taip pat buvo nurodomos griežtos taisyklės, kurių privalėjo laikytis kiekvienas su duomenų baze dirbantis asmuo. Duomenų bazėje yra daugiau nei 150 Vokietijoje, Italijoje ir kitose šalyse veikusių „dropų“. Šiame ikiteisminiame tyrime sudaryta bendra jungtinė tyrimo grupė su Vokietijos policijos pareigūnais bei organizuojami koordinaciniai susitikimai su įvairių Europos šalių policijos ir JAV Federalinio tyrimų biuro pareigūnais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Š. m. lapkričio 13-14 d. Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai, atlikdami suplanuotus tyrimo veiksmus, su įkalčiais sulaikė vilniečius, kurie Vilniuje, viename Lietuvos pašto skyrių, atsiėmė atsiųstas, neteisėtai įgytas, prekes. Įtariamųjų gyvenamosiose vietose ir pagalbinėse patalpose buvo atliktos kratos. Jų metu buvo rasta ir paimta tyrimui svarbių įrodymų. Pas vieną įtariamųjų bute, Fabijoniškėse, buvo rastos ir paimtos specializuotos spintos kanapių auginimui. Jose įrengtos laistymo, šildymo, oro ventiliavimo ir kitos sistemos. Buvo surasti ir augantys kanapių augalai, jų dalys bei įvairios cheminės medžiagos. Atliekami narkotinių medžiagų tyrimai.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje numato laisvės atėmimo bausmę nuo trejų iki penkiolikos metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų