REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Židinys daugiabutyje – potencialus gaisro sukėlėjas

Patarimai, padėsiantys išvengti pavojaus

Ne paslaptis, kad židiniai daugiabučiuose yra ne tik šilumos ir jaukumo simboliai, bet ir potencialūs gaisrų sukėlėjai. Kaip prižiūrėti, valyti, kuo kūrenti židinį, jog šis Jums tarnautų ilgai ir nekeltų grėsmės?

REKLAMA
REKLAMA

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) pataria statant židinį, naudoti saugiausiai A1 klasei priklausančias medžiagas. Patartina kūrenimui rinktis lapuočių medžių malkas, nes spygliuočių malkos dėl sakų gali kelti pavojų šalia esantiems degiems daiktams, ypač jei paliekamos praviros židinio durelės.

REKLAMA

Ugniagesiai gelbėtojai atkreipia dėmesį į tai, kad jokiu būdu nereikėtų išeiti iš namų ir palikti besikūrenančio židinio. Prie židinio neturi būti galinčių užsiliepsnoti baldų ar daiktų. Jie turėtų būti statomi ne arčiau nei 1 m atstumu, ypač kūrenimui skirtos malkos, kurias gyventojai kartais padeda prie pat židinio.

Specialistai pataria kas tris mėnesius išvalyti kaminą, jeigu židinys yra nuolat kūrenamas mediena, nes taip valomame dūmtraukyje sumažinama suodžių užsidegimo rizika.

REKLAMA
REKLAMA

Anot PAGD, jokiu būdu negalima palikti pravirų kūrenamo židinio durelių. Taip pat patartina kūrenti židinį likus ne daugiau 2 val. iki einant miegoti. Ypač svarbu atminti, jog uždarius sklendę anksčiau nei visiškai sudegė malkos, gali susidaryti smalkės, kurios kelią pavojų žmogaus gyvybei. Kūrenti židinį geriau 2 kartus per dieną ir ne ilgiau, kaip pusantros valandos.

„Beje, jei norime būti saugūs, turime namuose įsirengti autonominį dūmų detektorių ir turėti gesintuvą“, – atkreipė dėmesį PAGD.

Svarbiausia – tinkamas įdėklas

Portalo tv3.lt kalbintas židinių meistras Saulius Sereičikas pasakojo, kad vienas svarbiausių detalių, kuri padės išvengti gaisro pavojaus daugiabučiuose, kuriuose įrengti židiniai, yra tinkamas kamino įdėklas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Turi būti bet kokiu atveju kaminas, į kurį įstatytas įdėklas. Tai yra pirmasis priešgaisrinių aspektų klausimas, kurį reikia išspręsti. Jeigu nėra įdėklo, tai turėtų būti specialus kaminas, nes didesnė dalis gaisrų įvyksta dėl netinkamo kamino. Jeigu jis yra tik išmūrytas ir taip paliktas, tai, jeigu susirenka ten suodžiai arba smala susiklijuoja ir užsidega, tai tada palėpėje, kur yra medinės medžiagos, gali kilti gaisras.

Nuo paties židinio, jeigu namas yra mūrinis, tai gaisras niekaip neturėtų kilti, nes šiuo metu naudojamos specialios, izoliacinės medžiagos, dėl kurių neužsidegs, nes jos atlaiko iki 700-800 laipsnių šilumos“, – pasakojo S. Sereičikas.

REKLAMA

Specialisto teigimu, daugiabučiuose įrengtus židinius gyventojai be malkų kūrena taip pat granulėmis, briketais. Vis dėlto, pasak S. Sereičiko, geriausia židinių kūrenimui tinka sausos beržinės malkos.

Meistras atkreipė dėmesį į tai, kad beveik visi daugiabučiuose įrengti židiniai yra su durelėmis, kurios neretai pagamintos iš specialaus stiklo. Ši detalė, anot S. Sereičiko, taip pat atlieka priešgaisrinės apsaugos funkciją. Specialistas perspėja, jog užkūrus židinį, dureles reikėtų uždaryti, nepalikti jų atidarytų.

REKLAMA

„Jeigu yra atviras židinys, tai gali iššauti viena ar kita žarija ir tada kyla pavojus. Bet dabar, kadangi praktiškai visi židiniai yra su durelėmis, tai jas, įdėjus malkas ir pakūrus židinį, reikia uždaryti ir tegul kūrenasi tas židinys ramiai. Jeigu neiškrenta malkos, žarijos valant, tai nieko ir neturėtų atsitikti“, – kalbėjo S. Sereičikas.

Patys geriau šio darbo nesiimkite

Židinių meistras akcentavo, jog daugiabučiuose esančius židinius, jų kaminus rekomenduojama valyti kartą per metus, tai yra prieš prasidedant kūrenimo sezonui. Vis dėlto S. Sereičikas pataria patiems gyventojams židinių, kaminų valymu patiems gyventojams neužsiimti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po to valymo visi baldai, namų apyvokos daiktai, užuolaidos išsitepa. Jeigu kažkas labai neatsargiai valo, tai galima sakyti, kad pusės kambario nebelieka. Patiems valytis nerekomenduojame, šito darbo patys nesiimkite. Bet kokiu atveju, jeigu kažkas atsitiktų, pavyzdžiui, įdėklas sudegtų, jis išsimautų, ir valysite patys, tai galite ką nors išardyti ir pridaryti problemų. Geriausia, kad valymo darbus atliktų specialistas, turintis veiklos sertifikatus. Jis nesugadins įdėklo, židinio, atliks darbus švariau“, – pasakojo S. Sereičikas.

REKLAMA

Specialistas, kalbėdamas apie židinių valymą, atkreipė dėmesį į vieną valymo klaidų, kuri gali baigtis tragiškai.

„Dabartinius židinių stiklus kartais bandoma valyti su tam tikrais milteliais, bet tie milteliai yra skirti daugiau centrinio šildymo katilams. Židiniams jie sukelia labai didelę temperatūrą ir gali trūkti židinio stiklas. Taigi, norint, kad išsivalytų židinio stiklas, rekomenduojama kūrenti alksnines ar drebulines malkas. Vis dėlto, labiausiai ir geriausiai stiklą išvalo degančios beržinės malkos“, – aiškino S. Sereičikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų