REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nelegaliose gyvūnų kapinaitėse Karoliniškėse Aldona dažnas svečias. Pensininkė pasakoja čia palaidojusi seną katę ir du kačiukus ir iškelti jų niekur neketina. Maža to, Aldona kruopščiai tvarko ne tik savų, bet ir svetimų užmirštų augintinių kapavietes, net ir tas, kurias iškapsto išbadėjusios lapės.

Nelegaliose gyvūnų kapinaitėse Karoliniškėse Aldona dažnas svečias. Pensininkė pasakoja čia palaidojusi seną katę ir du kačiukus ir iškelti jų niekur neketina. Maža to, Aldona kruopščiai tvarko ne tik savų, bet ir svetimų užmirštų augintinių kapavietes, net ir tas, kurias iškapsto išbadėjusios lapės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš tai savo susitvarkau kapelius ir kitų dar prižiūriu. Va šitą šuniuką, kur lapė iškasė ir suėdė, tai irgi užkasiau kaulelius, tenais va prižiūriu. Paskui čia šalia irgi palaidoti, juk kaimynai visi“, - pasakoja Aldona.

REKLAMA

Tačiau šalia šių nelegalių kapaviečių kaimynystėje gyvenanti kita Aldona pasibaisėjusi. Moteris pasakoja, kad vasaromis, kai oras įkaista iki 30 laipsnių, nuo gyvūnų lavonų sklindantis tvaikas riečia nosį.

„Čia gi nelegaliai! Kvapas būna vasarą, žinokite, kai pūstelna vėjas, ir tokia dvėseliena eina, kad ne tas žodis – ir darželis, ir mokykla vietoje. Tai kai atsitiks kokia bėda, tada visi susiims!“, - Aldonai prieštarauja jos bendravardė.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš, pavyzdžiui, savo visas kates va iki čia kasiau (rodo kelius). Atėjo anūkai, atėjo dukra, senukas kasė. Jeigu legalizuoti, tai būtinai nurodyti iki kiek kasti!“, - atkerta ne vieną gyvūnėlį čia užkasusi moteris.

„Na jūs gal ir kasėte! Bet aš su anūku vaikščioju, tai čia kiti atvažiuoja, pastato mašiną, ateina su kastuvėliu ir po 5 minučių išeina! Tai jūs man pasakykite, kiek čia ką galima iškasti? Čia nesąmonė!“, - jai atkerta Aldona.

Norėtų būti palaidoti kartu su savo katinais

Anksčiau žadėta, kad žmonių taip pamėgtos nelegalios gyvūnų kapinaitės šalia Televizijos bokšto bus iškeldintos. Tačiau sprendimas nepriimtas iki šiol. Netvarka nepatenkinti gyventojai klausia, kada savivaldybė pagaliau apsispręs, ką daryti su kapavietėmis? Tuo tarpu miesto meras Remigijus Šimašius tikina, kad buldozeriu per nelegalias Karoliniškių kapinaites savivaldybė nevažiuos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad mes pabandysime rasti tokį būdą, kad tos kapinaitės, kurios yra, turėtų būti įteisintos. Kartu apribota, kad jos nesiplėstų be galo, nes ten vis dėlto yra gyvų žmonių, o ne negyvų gyvūnų vieta. Bet norint paminklus statyti savo gyvūnams, tai reikėtų daryti oficialiose kapinėse“, - tikina meras.

Oficialiose Vilniaus gyvūnų kapinaitėse, įsikūrusiose netoli „Regitros“, kai kurie kapai atrodo ne prasčiau nei žmonių. Pavyzdžiui, ant septyniolika metų pragyvenusio katino kapo užrašyti įsimintini žodžiai: „Mėgaukis savimi, kiekviena diena virš žemės yra gera diena“.

REKLAMA

Ir tai ne vienintelis toks išradingas kapas mylimam gyvūnui. Visai netoli katino Čarlio kapo – rankų darbo kone mauzoliejus kitam augintiniui - Ardo. Žmonės ant šunų, katinų, žiurkėnų, triušių ar jūrų kiaulyčių kapų neša gėles. Štai iš Pilaitės mikrorajono atvažiavusi pensininkų pora sako, jei tik būtų galima, amžino poilsio atgultų kartu su savo katinais – Chriupa ir Kuzia.

Kapus ruošia žiemai

Oficialiose kapinaitėse savo mylimus katinus Valentina su vyru palaidojo vieni pirmųjų.

„Mes perlaidojome katiną, nes jisai buvo vienoje vietoje Pilaitėje palaidotas, o po to pavasarį atkasėme ir palaidojome čia. Prieš tai nežinojome, kad yra kažkokios oficialios kapinės, neoficialiai gulėjo miške“, - prisimena buvę katino šeimininkai.

REKLAMA

Na, o vilnietė Natalija kartu su vyru atvykusi prie mylimos katės Markizės kapo negali sutramdyti ašarų – katinėlis mirė nuo kepenų cirozės. Dabar su visa šeimyna moteris ne tik lanko katino kapą, bet jį tvarko ir ruošia žiemai.

„Labai dažnai atvažiuojame, tvarkome, labai mylėjome savo katytę“, - su ašaromis akyse savo katytę prisimena Jelena.

„Kai katė mirė, mums pasakė, kad kažkur yra kapinės, mes greitai pasižiūrėjome už „Regitros" ir atvažiavome čia“, - sako Jelenos vyras.

Duobė – nuo 20 iki 50 eurų

Gyvūnų laidojimo paslaugas teikiančios įmonės komercijos direktorius pasakoja, kad gyventojai prašo ne tik iškasti kapus, atvežti mylimus augintinius į kapines, bet dar ir pasirūpinti karsteliais. Dažniausiai pagalbos kreipiasi senyvo amžiaus žmonės, jie prašo iškasti gyvūnams duobes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vidutinė kaina didelio šuns, tai apie 50 eurų, dar priklausomai nuo sezono, jei dar įšalas ir žiema, vidutiniškai taip. O prasideda ir nuo 20, ir nuo 30 eurų, priklausomai nuo gyvūno“, - pasakoja Komercijos direktorius Bronislovas Polonskis.

Oficialiose gyvūnų kapinėse į  vadinamuosius amžinuosius medžioklės plotus žmonės laidoti atveža įvairius gyvūnus. Pasirodo, jokio leidimo čia nereikia, kiekvienas gali pats nemokamai pasilaidoti savo mylimą augintinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų