REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sovietmečiu iš žydų antkapių statyta elektros pastotė Vilniuje greičiausiai bus išardyta kitais metais.

Sovietmečiu iš žydų antkapių statyta elektros pastotė Vilniuje greičiausiai bus išardyta kitais metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Laikiną sprendimą mes turime - atsirado šiandien lentelė, kuri informuoja apie tai, kad sovietinės valdžios metais buvo, sakykime, nepagarbiai elgiamasi ir atsirado būtent toks objektas. Kol nebus galutinai ta transformatorinė išmontuoja, tol bus tokia lentelė.

REKLAMA

Dabar aš tikiuosi, kad kitais metais tos transformatorinės ten nebebus“, - pirmadienį žurnalistams sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius, statinių iš žydų paminklų klausimą aptaręs su Lietuvos žydų bendruomenės ir Kultūros paveldo departamento atstovais.

Jis teigė, kad statinio išmontavimas galimas tik šiltuoju metų laiku, kai nėra šildymo sezono. Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus Virginijaus Paužos aiškinimu, taip yra todėl, kad minėtame pastate veikia ne tik elektros pastotė, bet ir šilumos tinklų siurblinė.

REKLAMA
REKLAMA

Informacinės lentos turėtų atsirasti ir prie kitų objektų, kurių statybai buvo panaudoti žydų antkapiai. Pavyzdžiui, žinoma, kad žydų antkapiai panaudoti statant Evangelikų reformatų bažnyčios Pylimo gatvėje laiptus.

Dalis informacinių lentelių būtų ne laikinos, o liktų visam laikui, nes ne visur antkapių akmenis numatoma pakeisti kitomis medžiagomis.

„Čia iš tikrųjų mes žiūrėsime ir skaičiuosime, kiek kainuotų viską sutvarkyti iš esmės. Iš vėlgi su ta pačia žydų bendruomene taip pat sprendžiame, kur panaudoti tuos akmenis (...). Sutariame ir labai džiaugiuosi, kad bendruomenė tą supranta ir palaiko, kad ne iš visur galima tuos akmenis išlupinėti: yra ir tiltų atramų, ir atraminių sienelių, kur ne iki galo galima identifikuoti, kas kur panaudota“, - aiškino meras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot mero, artimiausiomis savaitėmis bus apsipręsta, kur bus panaudoti išmontuojami paminkliniai akmenys. Jis taip pat atskleidė, kad kelių šimtų anksčiau išmontuotų antkapių saugojimas savivaldybei nemažai kainuoja.

„Mano žiniomis, apie 10 tūkst. litų būdavo mokama ir jau 25 metus tai daroma“, - teigė R.Šimašius.

Iš viso savivaldybei žinoma 11 statinių Vilniuje, kuriems buvo panaudoti žydų antkapiai, iš šešių antkapiniai akmenys jau išmontuoti anksčiau. „Liko tokios problematiškesnės vietos“, - sakė meras.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky teigė, kad antkapiai sovietmečiu galėjo būti panaudoti statyboms ir plačiau nei žinoma, nes gali akivaizdiai nesimatyti antkapinių užrašų, tačiau apie visuotinį įtartinų akmenų tikrinimą nekalbama.

REKLAMA

„Reikia vis dėlto vadovautis sveiku protu, ir mes, Lietuvos žydų bendruomenė, irgi stengiamės padėti mūsų miestui, mūsų žmonėms nedaryti kažkokių barbariškų veiksmų - atlupinėti, žiūrėti, ar tenai yra raidės, ar nėra raidžių. Gali būti preziumuojama, kad taip yra, bet viskas turi turėti sveiką protą, kultūrą ir civilizaciją šiais laikais“, - teigė ji.

Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė savo ruožtu sakė, kad pastotės statybai naudoti antkapiai turėtų būti grąžinti į Olandų gatvėje esančias kapines, iš kurių ir buvo paimsi. Čia jie galėtų būti panaudojami memorialinėje sienelėje ar meninėje skulptūroje. Dalis antkapių gali būti ir palaidota.

REKLAMA

„Lesto“ atstovė Lina Rimkutė-Žičkė BNS yra sakiusi, kad dabartinė elektros transformatorinė statyta prieš pusę amžiaus ir 1969-aisiais perduota elektros tinklams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų