REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Seimo nariai (nuotr. BFL)

Seimo narių reakcija po prezidentės metinio pranešimo: mintys – prieštaringos

Valentinas Mazuronis: gerai, kad šįkart nebuvo ieškoma atpirkimo ožių

Ketvirtadienį Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės Seime perskaitytas metinis pranešimas sulaukė dviprasmiškų vertinimų. Akcentuota, kad šalies vadovė įvardijo problemas, tačiau vengė pateikti jų sprendimo būdus.

18

Ketvirtadienį Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės Seime perskaitytas metinis pranešimas sulaukė dviprasmiškų vertinimų. Akcentuota, kad šalies vadovė įvardijo problemas, tačiau vengė pateikti jų sprendimo būdus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be gausaus būrio Seimo narių, diplomatų, merų, kalbos pasiklausyti atvyko ir Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius. Jos Ekscelencija pranešimą pradėjo patriotiškai. Kaip ir buvo galima tikėtis, pranešimo pradžia buvo skirta išorės ir vidaus priešams. Seimo nariai šalies vadovės pranešimą įvertino prieštaringai.

REKLAMA

Atsakomybę reikia pasidalyti

„Sakyčiau, normaliai, tai yra kasmetinis pranešimas. Gal tik mažiau barė šiais metais, nes ankstesniuose pranešimuose visos valdžios institucijos gaudavo pakankamai pylos“, - linksmai buvo nusiteikęs socialdemokratų partijos narys Algirdas Sysas.

Paklaustas, ar švelnesnis šalies vadovės tonas nesusijęs su antra kadencija, Seimo narys atsakė teigiamai, nes prezidentė ir jos patarėjai puikiai supranta, kad ji atsakinga už daugelį problemų, kurios vyksta Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalima suversti kaltę tik mums, nes ji pati po žodžių apie vaikus, kalbėjo apie atsakomybę. Aš prisimenu žodžius, kai prezidentė sakė, kad negalima atsakomybės numesti kitiems ant pečių. Prezidentūra turi visas įstatymo leidybos galias ir ne viešaisiais ryšiais, o ramiai atsisėdus gali spręsti vieną ar kitą problemą“, - kalbėjo Seimo narys.

Nustebino prezidentės požiūris

Kiek griežtesnis buvo Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis. „Kalbant apie vidaus politiką, atrodo, kad šalies vadovė visiškai nepastebėjo Vyriausybės, kas labai simptomiška, nes ši Vyriausybė neturi kažkokių didesnių iššūkių ir prezidentė netiesiogiai davė suprasti, kad ji yra nepajėgi įgyvendinti D. Grybauskaitės ambicingų planų“, - sakė E. Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai iš metinės kalbos jam įsiminė, kad šalyje trūksta kryptingos ekonominės politikos, kuri skatintų ekonomikos augimą, sudarytų galimybes stiprėti verslui ir kurtų normaliai apmokamas darbo vietas. Taip pat – šalies vadovės pozicija dėl dvigubos pilietybės, kad tai turi nuspręsti pati tauta: „Tokie žodžiai tik patvirtina mūsų įsivaizdavimą, kad turi būti organizuojamas referendumas.“

E. Masiulis sako, kad darbo santykių lankstumas jau senokai pribrendęs reikalas ir, anot jo, prezidentė paragino šią problemą spręsti ne kažkokiais socialiniais modeliais, už kažko slapstantis, o konkrečiais darbais – liberalizuojant darbo santykius.

REKLAMA

Nuo kritikos pradėjęs politikas rado ir už ką pagirti šalies vadovę: „Prezidentė tarptautinėje arenoje suvaidino labai stiprų vaidmenį vykdant Rytų partnerystės programą. Taip pat labai svarbu, kad norima kurti aplink Lietuvą demokratijos žiedą, čia prezidentė yra nuveikusi didelį darbą“, - kalbėjo politikas.

Galiausiai jis apibendrino visą metinį pranešimą: „Prezidentė labai tiksliai sudėliojo šiandieninius skaudulius, visiškai nepastebėjo Vyriausybės veiklos ir kritiškai įvertino socialinės apsaugos sektorių, kur nesprendžiamos įsisenėjusios problemos dėl vaikų ir senelių globos. Matyt, tai buvo signalas, kad valdžioje ir Vyriausybėje reikia pokyčių.“

REKLAMA

Neieškojo atpirkimo ožių

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis šalies vadovės pranešimą įvertino teigiamai. Anot jo, tai kalba žmogaus, kuris tvirtai stovi ant žemės ir puikiai žino tiek užsienio, tiek vidaus politikos problemas. Kita gero pranešimo priežastis, pasak V. Mazuronio, kad šį kartą nebuvo ieškoma atpirkimo ožių.

„Gerai, kad nebuvo ieškoma, kas kaltas, o kas ne, tačiau buvo išryškintos vidaus politikos kryptys, kurios yra iš tiesų svarbios. Prezidentė šio pranešimo metu bandė į problemas pažiūrėti Lietuvos piliečio akimis“, - pasidžiaugė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys užsiminė, kad tiek vaikų namų, tiek antikorupciniais ar kitais klausimais prezidentė pateikė konkrečias problemas, tokiu būdu parodydama, kad ji žino, kas vyksta valstybėje, ir kryptis, kuriomis reikia eiti. „Šį pranešimą aš vertinčiau kaip stiprią valstybės vadovo metų apžvalgą ir numatymą konkrečių, realių krypčių bei darbų artimiausiam laikui“, - sakė V. Mazuronis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė tik pasidžiaugė, kad pagaliau per 25 metus buvo atkreiptas dėmesys į vaikų namuose vyraujančias problemas.

Primename, kad prieš metus sakyta D. Grybauskaitės kalba buvo įvertinta, kaip pati geriausia iki šiol buvusi. Tuo tarpu šių metų kalba vertinama kaip viena iš švelnesnių.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų