REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atleisti darbuotoją per tris dienas: galima, bet labai brangu

Ar mokslininkų siūlymai liberalizuoti darbo santykius atlaikys profsąjungų ir jaunų šeimų kritiką?

Derybos dėl kai kurių siūlomų pakeitimų bus ilgos ir sunkios, pripažįsta ir verslo, ir profesinių sąjungų atstovai, besiruošiantys svarstyti moksalininkų parengtus pasiūlymus liberalizuoti darbo santykius.

Derybos dėl kai kurių siūlomų pakeitimų bus ilgos ir sunkios, pripažįsta ir verslo, ir profesinių sąjungų atstovai, besiruošiantys svarstyti moksalininkų parengtus pasiūlymus liberalizuoti darbo santykius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį Trišalėje taryboje bus pristatytas naujasis „Darbo santykių ir valstybinio socialinio draudimo teisinis-administracinis modelis“ – Lietuvos universitetų mokslininkų parengti užimtumo, socialinio draudimo ir darbo teisinio reguliavimo, suderinamumo, skurdo ir socialinės atskirties mažinimo siūlymai, kurie turėtų pakeisti darbo santykių ir socialinio draudimo reglamentavimą.

REKLAMA

Tačiau jau dabar akivaizdu, kad derybos dėl kai kurių siūlomų pakeitimų bus ilgos ir sunkios, kadangi palies didžiąją dalį Lietuvos gyventojų. Neatmetama, kad bręstanti reforma, kuris pagerins sąlygas darbdaviams, gali pabloginti jas vaikus auginančioms dirbančioms mamoms, atleidžiamiems iš darbo žmonėms, pensininkams.

Mintimis apie tai Trišalės tarybos posėdžio išvakarėse dalijasi Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė, Maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Verslo socialinės politikos ir teisės departamento direktorė Dovilė Baškytė.

REKLAMA
REKLAMA

Darbdaviai: atleisti per tris darbo dienas – galima, bet brangu

„Lanksčiau siūloma reglamentuoti darbo sutartis. Siūloma darbo sutarčių įvairovė tikrai didesnė negu dabar galiojančiame Darbo kodekse. Gerai, kad siūloma perkelti visa apimtimi Europos Sąjungos Darbo laiko direktyvą, numatant vidutinį darbo laiką per savaitę. Tai lanksčiau, negu dabar numatyta Darbo kodekse. Darbdaviui siūlomos lankstesnės sąlygos atleidžiant darbuotojus darbdavio valia“, – vardijo Dovilė Baškytė, paprašyta įvardinti, kokius mokslininkų siūlymus darbdaviai vertina palankiausiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot LPK atstovės, nors atleisti darbuotoją įspėjus vos prieš kelias dienas, darbdaviams būtų labai brangu, gerai, kad patį atleidimą iš darbo siūloma reglamentuoti gerokai lanksčiau negu iki šiol. „Darbdaviams tai būtų brangiau, nes darbuotojams tokiu atveju būtų mokama didesnė išeitinė išmoka, ir kuo greitesnis atleidimas – tuo didesnė išmoka, bet gerai, kad darbdaviui suteikiama teisė pasirinkti, per kiek laiko jis gali atleisti darbuotoją“, – sakė ji.

D. Baškytė pastebėjo, kad šiuo metu didžiausia Darbo kodekse numatyta išmoka, mokama darbuotojams, kurie yra išdirbę daugiau kaip 20 metų, siekia 6 vidutinius darbo užmokesčius, ir būtent tokio dydžio išmoką siūloma mokėti itin greitai atleidžiamiems darbuotojams. „Žinoma, turi būti tam tikros priežastys, dėl kurių darbdavys galėtų atleisti darbuotoją, įspėjęs jį prieš 3 darbo dienas, bet tokiu atveju jis turės sumokėti ne mažesnę kaip 6 vidutinių darbo užmokesčių dydžių išmoką“, – sakė LPK atstovė. Ji taip pat pastebėjo, kad pasiūlymuose numatytos tam tikros išimtys smulkiesiems darbdaviams ir mažoms įmonėms, kuriose dirba iki 5 ar iki 10 darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų