REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Etikos ir procedūrų komisija planavo svarstyti „tvarkiečio“ Rimo Antano Ručio neliečiamybės klausimą sprendusios komisijos verdikto teisėtumą, tačiau posėdis žlugo nesusirinkus kvorumui.

REKLAMA
REKLAMA

Į posėdį trečiadienį atėjo opozicijos atstovai bei du socialdemokratai, o jį ignoravo Darbo partijos, „Tvarkos ir teisingumo“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, Mišrios Seimo narių grupės narys Povilas Gylys ir socialdemokratas Andrius Palionis, kuris būdamas R. A. Ručio neliečiamybės komisijos narys balsavo pastarojo naudai. Komisija siūlo palikti R. A. Ručio teisinį imunitetą, taip užkertant kelią parlamentarą traukti baudžiamojon atsakomybėn dėl kyšio ėmimo.

REKLAMA

„Neįvyko posėdis, akivaizdu, kad dalis komisijos narių, dauguma priklauso valdančiajai koalicijai, išskyrus du socialdemokratus, blokavo kvorumą. Mūsų tikslas buvo labai aiškus – reikėjo įvertinti procedūrinį laikinosios komisijos riktą, kuris atsitiko jos darbe. S.Šedbaro , pareiškimas aiškiai rodo, kad komisija preliminarioje darbotvarkėje ir posėdžiui prasidėjus darbotvarkėje nebuvo numačiusi sprendimo priėmimo dėl teisinės neliečiamybės klausimo, jis buvo įtrauktas staiga, matant, kokia komisijos sudėtis, kad būtų priimtas teigiamas sprendimas“, – žurnalistams sakė Etikos ir procedūrų komisijos vadovas konservatorius Valentinas Stundys.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatorius Stasys Šedbaras neatėjo į laikinosios komisijos, sprendusios dėl R. A. Ručio neliečiamybės, posėdį praėjusį penktadienį, nes dalyvavo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje. Jis piktinosi pranešęs apie tai komisijai, tačiau net nesulaukęs skambučio, jog keičiama iš anksto skelbta darbotvarkė ir planuojamas balsavimas. Konservatorius sakė būtų galėjęs ateiti balsuoti, nes buvo parlamento rūmuose, komiteto posėdyje.

Klausimą dėl situacijos komisijoje Seimo etikos sargams pavedė parlamentas, antradienį numatytą balsavimą dėl R. A. Ručio neliečiamybės perkėlęs į ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį parlamente planuota balsuoti dėl dokumento, kuris neleistų prokurorams patraukti politiko baudžiamojon atsakomybėn dėl įtarimų kyšio ėmimu.

R. A. Ručio neliečiamybę išsaugančią rezoliuciją Seimui priimti pasiūlė laikinoji komisija, kuri praėjusią savaitę svarstė generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą leisti traukti parlamentarą baudžiamojon atsakomybėn.

Prokurorai teigia surinkę duomenų, kad R. A. Ručys iš prodiuserio Rolando Skaisgirio paėmė šimtatūkstantinį kyšį, žadėdamas paveikti valstybės tarnautojus. Laikinosios komisijos pirmininkas „darbietis“ Kęstutis Daukšys žurnalistams pristatydamas sprendimą tvirtino, jog komisija byloje įžvelgė politinių motyvų.

REKLAMA

Už neliečiamybės panaikinimą komisijoje balsavo liberalė Dalia Kuodytė, konservatorius Arvydas Anušauskas, socialdemokratai Eduardas Šablinskas ir Arūnas Dudėnas. Tuo metu prieš balsavo „darbietis“ Valentinas Bukauskas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Michalas Mackevičius. Balsuodami susilaikė socialdemokratas A.Palionis bei komisijos pirmininkas „darbietis“ Kęstutis Daukšys. Komisijos posėdyje nedalyvavo konservatorius S. Šedbaras ir Mišrios Seimo narių grupės narys Linas Balsys, buvęs komandiruotėje. komisijos posėdis buvo uždaras, nors tai prieštarauja Seimo statutui.

REKLAMA

Prokurorai buvusiam partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingajam sekretoriui R. A. Ručiui nori pateikti įtarimus dėl kyšio paėmimo ir apgaulingos buhalterijos tvarkymo organizavimo. Pagal Konstituciją, Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

Generalinės prokuratūros duomenimis, Seimo narys veikdamas organizuotoje grupėje su tos pačios partijos nariais Algimantu Juocevičiumi ir Ervinu Raistenskiu 2013 metų spalį iš televizijos prodiuserio R.Skaisgirio priėmė kyšį. Minėta „tvarkiečių“ trijulė, esą veikdami grupėje, buvo pasiskirstę vaidmenimis – R. A. Ručys jai vadovavo ir koordinavo veiksmus, o tuometinis vidaus reikalų viceministras A. Juocevičius (dabar miręs) ir vidaus reikalų ministro patarėjas E. Raistenskis vykdė nurodymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorų duomenimis, „tvarkiečių“ nurodymu už tiksliai nenustatytą, bet ne mažesnį kaip 250 MGL (9,5 tūkst. eurų) kyšį daryta įtaka Vidaus reikalų ministerijos tarnautojams, kad jie organizuodami viešuosius pirkimus diskriminuotų kitus dalyvius ir neteisėtai proteguotų R.Skaisgirio atstovaujamas įstaigas. Iš viso minėti keturi viešieji pirkimai.

Mainais už tai prodiuseris turėjo suorganizuoti renginį „Pirk dramblį“, kuris, pasak Seimui pateiktos medžiagos, buvo skirtas populiarinti partiją „Tvarka ir teisingumas“ bei jos pirmininką Rolandą Paksą.

R. A. Ručys kaltę neigia.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų