REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Dėl „tvarkiečio“ Rimo Antano Ručio teisinės neliečiamybės sprendžianti „darbiečio“ Kęstučio Daukšio vadovaujama komisija penktadienio rytą žurnalistus paprašė išeiti iš posėdžių salės, nors Seimo statutas numato, kad laikinosios tyrimo komisijos turi dirbti viešai.

REKLAMA
REKLAMA

K.Daukšio teigimu, uždaro posėdžio paprašė Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius, nes su R.A.Ručiu susijęs ikiteisminis tyrimas dar nebaigtas.

REKLAMA

Seimo statutas numato, kad uždarus posėdžius galima rengti tik tuo atveju, jeigu nagrinėjamas klausimas susijęs su valstybės paslaptimi, kitu atveju rengti uždarus posėdžius galima tik gavus parlamento pritarimą.

„Jeigu nagrinėjamas klausimas yra susijęs su valstybės paslaptimi, laikinųjų kontrolės arba tyrimo komisijų posėdžiai uždari visiems asmenims, išskyrus kviestuosius, kurių sąrašas sudaromas pagal komisijos narių pageidavimus. Kitais atvejais laikinoji kontrolės arba tyrimo komisija rengti uždarus posėdžius gali tik gavusi Seimo pritarimą“ , - rašoma Seimo statute ir Laikinųjų tyrimo komisijų įstatyme.

REKLAMA
REKLAMA

Tokio leidimo komisija neprašė ir negavo.

Penktadienį dirbą pradėjusi laikinoji parlamento komisija turi išnagrinėti prokuroro prašymą panaikinti „tvarkiečio“ R.A.Ručio teisinę neliečiamybę.

Į posėdį parlamentaras atvyko su trimis advokatas, tarp jų buvo ir Seimo nario žmona Aušra Ručienė.

Seimas yra nutarimu įpareigojęs komisiją darbą baigti iki kovo 18 dienos. Opozicija ragino komisiją darbą pradėti anksčiau, dar neprasidėjus Seimo pavasario sesijai, tačiau K.Daukšys tvirtino nematantis prasmės skubinti komisijos darbą, nes galutinį sprendimą dėl Seimo nario imuniteto turi priimti parlamentas. O jis į pavasario sesiją susirinko tik kovo 10 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasistengsime laikytis grafiko“, - BNS sakė K.Daukšys, paklaustas, ar realu, kad komisija iki kito trečiadienio baigs darbą.

Seimo komisija turi pateikti parlamentui siūlymą, ar tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą naikinti R.A.Ručio teisinę neliečiamybę dėl įtarimų prekyba poveikiu ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo.

Generalinis prokuroras į Seimą su tokiu prašymu kreipėsi paskutinę rudens sesijos dieną praėjusių metų gruodžio pabaigoje. Prokurorai įtaria, kad Seimo narys „tvarkietis“ R.A.Ručys veikė organizuotoje grupėje su kitais partijos kolegomis Algimantu Juocevičiumi ir Ervinu Raistenskiu, tuo metu dirbusiais Vidaus reikalų ministerijoje, ir 2013 metų spalį iš prodiuserio Rolando Skaisgirio priėmė kyšį. Pats R.A.Ručys tvirtina kyšio neėmęs.

REKLAMA

Anot pareigūnų, surinkti duomenys leidžia manyti, kad R.A.Ručys iš prodiuserio R.Skaisgirio priėmė didesnės nei 250 MGL (9,5 tūkst. eurų) vertės kyšį pažadėjęs paveikti valstybės instituciją ir jos valstybės tarnautojus, taip pat, veikdamas bendrininkų grupėje, sukurstė ir organizavo apgaulingą įmonių buhalterinės apskaitos tvarkymą.

Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas ar kitaip suvaržoma jo laisvė. Dėl Seimo nario laisvės suvaržymo gali kreiptis tik šalies generalinis prokuroras.

Pernai spalio 21 dieną Generalinė prokuratūra pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų