REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktinės taksistų kelionės dažnai aplaistomos krauju

Maniakas įkliuvo pats

Šiaulių apygardos teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje šiaulietis Dovydas Barsukas (21 m.) buvo kaltinamas taksi vairuotojų plėšimu, pasikėsinimu nužudyti ir itin žiauriu nužudymu.

Pasisekė pabėgti

Taksistų užpuolimai nėra reti. Oficiali statistika neatspindi tikrosios padėties, nes dažniausiai taksi vairuotojai nesikreipia pagalbos į policiją – išsiaiškina su užpuolikais patys. Policijos suvestinėse atsiranda tik tie atvejai, kai taksistai būna sužalojami arba net nužudomi.

Taip atsitiko 2013 –ųjų pavasarį Šiauliuose. Pirmasis nusikaltimas įvykdytas balandžio 26-ąją. Tąnakt taksi telefonu buvo iškviestas į Šiaulių centre esantį Draugystės prospektą. Pas keleivį nuvažiavo taksi automobilis, kurį vairavo Sigitas Jonaitis. Į 54 metų taksisto vairuojamą automobilį įsėdęs jaunuolis pasiprašė nuvežamas į Šiaulių pašonėje, Noreikių kaime, esančius sodus. Švendrelių gatvėje mašinai sustojus, ant galinės sėdynės sėdėjęs keleivis, ištiesė 100 litų banknotą kaip užmokestį už kelionę. Vairuotojui pasisukus atiduoti grąžą, be perspėjimo pasipylė peilio dūriai į galvą bei kaklą. Atsisegęs saugos diržą taksistas šoko iš mašinos bėgti, bet pamatęs, kad užpuolikas jo nesiveja grįžo prie savo automobilio. Mašinoje sužeistasis pamatė, kad banditas dingo pasiėmęs tą 100 litų.

Įsėdęs į automobilį taksi vairuotojas pabandė susisiekti su dispečerine ir pranešti apie užpuolimą, tačiau dauboje racija neveikė. Krauju pasruvęs vyriškis pats įstengė nuvairuoti iki Respublikinės Šiaulių ligoninės, kur medikai susiuvo 6 durtines ir pjautines žaizdas.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras ir toliau dirba taksi vairuotoju, nors kaip pasakojo jis pats, dabar įtarimą kelia visi vyrai, kurie tik sėda ant galinės sėdynės.

Žmonės matė žudiką

Vos po kelių parų, gegužės 1-ąją, Dainavos taku ėję vėlyvi praeiviai pakraupo, kai iš sustojusio taksi automobilio „Audi-80“ iššokęs keleivis akimirksniu dingo tamsoje, o krauju plūstantis 71 metų taksistas Vladas Šidlauskas pasuko link praeivių, šaukdamasis jų pagalbos. Sužeistasis rankomis laikė užspaudęs pjautines kaklo žaizdas, iš kurių fontanu tryško kraujas.

REKLAMA

Nors greitosios pagalbos ekipažas atlėkė labai greitai, nukraujavęs taksistas pakeliui į ligoninę mirė. Medicinos ekspertai vėliau konstatavo, kad užpultam vyrui peiliu į įvairias kūno vietas buvo suduota daugiau kaip 20 smūgių.

Liudytojai iškviestam policijos kinologui su šunimi parodė, kur link tamsoje nubėgo žudikas, tačiau iki ryto trukusios jo paieškos buvo bevaisės. Apžiūrėjus nužudyto taksisto automobilį paaiškėjo, kad iš jo niekas nepagrobta.

Žuvęs taksi vairuotojas dirbo įmonėje, neturinčioje dispečerių, todėl keleivių laukė aikštelėje prie Šiaulių autobusų stoties. Tikriausiai ten įsėdęs banditas pasiprašė nuvežamas į vos už kilometro esantį Dainavos taką, prie 3-iojo namo. Jau iš karto kriminalistai abu užpuolimus susiejo, nes abiejų nusikaltimų braižas buvo labai panašus.

REKLAMA
REKLAMA

Pripažino pakaltinamu

Ir jie buvo teisūs. Netrukus įtariamasis Dovydas Barsukas buvo sulaikytas. Namuose rastas ir nusikaltimo įrankis – virtuvinis peilis. Policijos pareigūnai kaip visuomet po sulaikymo buvo nekalbūs, tačiau informavo, kad tai jaunas vyras iki tol su policija neturėjęs jokių reikalų.

„Įtariamasis taksistų nepažinojo, – sulaikius įtariamąjį sakė Šiaulių apygardos prokuroras Marius Fokas. – Tai turintis gyvenamąją vietą, turintis tėvus, iki nusikalstamų veikų padarymo dirbęs jaunuolis“. Nors vyrukas nebuvo gydytas psichiatrijos ligoninėje, neturėjo problemų dėl narkotikų, tačiau pareigūnai leido suprasti, kad tai labai netipiška asmenybė. Tai patvirtino ir teismo psichiatrinė ekspertizė jam nustačiusi emociškai nestabilios asmenybės tipą. Tačiau tai netrukdė suprasti savo veiksmų, todėl ekspertai D. Barsuką pripažino pakaltinamu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisipažino sužeidęs

Per ikiteisminį tyrimą, o taip pat ir teisme D. Barsukas prisipažino, kad užpuolė, sužalojo ir apiplėšė pirmąją savo auką. Jis prisiminė, kad tą balandžio 25-ąją išgėrė „bambalį“ sidro ir apie vidurnaktį užsinorėjo pasimatyti su Šiaulių rajone gyvenančiu draugu, todėl ir išsikvietė taksi. O po to viskas įvyko spontaniškai. Peiliu taksistą subadęs vaikinas aplinkiniais keliais grįžo namo. Peilį iš pradžių numetė ant spintos, o po to pasidėjo į stalčių. Jis tik kategoriškai paneigė, kad S. Jonaitį siekė nužudyti. Įvykio metu jis turėjo galimybę sužalotą vairuotoją pasivyti, tačiau to nepadarė.

REKLAMA

Dėl nužudymo D. Barsukas teisme buvo kategoriškas – jis pareiškė, kad šio nusikaltimo nepadarė. Į teisėjų klausimą, kodėl jis kaltės neneigė per ikiteisminį tyrimą, jaunas vyras atsakė, jog tada buvo išprovokuotas ir suklaidintas prokuroro.

Teisėjų kolegija tokią kaltinamo versiją atmetė kaip gynybinę. Teismas konstatavo, jog D. Barsuko padarytas nusikaltimas įrodytas nuosekliais liudytojų parodymais, ekspertų išvadomis, kita bylos medžiaga. Tarp įrodymų – taksi automobilyje, rastos kaltinamojo drabužių mikrodalelės.

Šiaulių apygardos teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su visuomene Vytautas Jončas, išplatinęs pranešimą apie šį teismą priminė, kad D. Barsukas ikiteisminio tyrimo metu prisipažino subadęs abu taksistus.

REKLAMA

Teismas D. Barsukui inkriminuotą nusikalstamą veiką – pasikėsinimą nužudyti S. Jonatį, perkvalifikavo į nesunkų sveikatos sutrikdymą dėl savanaudiškų paskatų. Už tai jam skirti 5 metai kalėjimo. Už V. Šidlausko nužudymą skirta 14 metų nelaisvės. Subendrinus bausmes, skirta 16 metų kalėjimo.

Nukentėjusiesiems D. Barsukas teismo sprendimu turės atlyginti daugiau kaip 4000 eurų turtinę ir 35 000 eurų neturtinę žalą, Šiaulių teritorinei ligonių kasai – 40 eurų. Šis nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos apeliaciniam teismui.

Sumušė ir nuskandino

Su nekultūringų (paprastai girtų) klientų elgesiu šalies taksistai susiduria beveik kasdien. Dešimtis kartų per metus nuvežtieji (taip pat dažniausiai neblaivūs) į prašomą vietą atsisako užsimokėti už kelionę, kartais pyktį išliedami ant vairuotojo arba jo automobilio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Retas taksistas pensijos sulaukia nesumuštas ir nesužeistas. Labiausiai vežėjai bijo neprognozuojamų, psichopatiškai besielgiančių keleivių – tokių, kokie vieną sausio naktį susėdo į Mažeikiuose gyvenusio Povilo A. „Mercedes Benz“.

Per 30 darbo metų už autobuso ir taksi vairo Povilas nė karto nebuvo užpultas ir sumuštas, todėl neįtarė klastos miško keliuku veždamas 3 jaunus girtus vyrus: Gediminą Novogrecką bei jo pusbrolius Žydrūną Černiauską ir Tomą Doniauską.

Užmiestyje trijulė taksistą prismaugė ir primušė iki sąmonės netekimo. Žmogų įmetę į bagažinę, plėšikai nutarė važiuoti pasilinksminti į Palnosų kaimą, nes nuvilktoje taksisto striukės kišenėje rado net 50 litų.

REKLAMA

Bagažinėje atsigavęs taksistas sugebėjo iš vidaus atidaryti dangtį ir buvo iššokęs bėgti, tačiau trijulė sužeistą vyrą nesunkiai pavijo ir automobilio pompa, gesintuvu ir benzino kanistru per galvą daužė tol, kol P. A. vėl prarado sąmonę. Važiuodami keliu Viekšniai – Tryškiai, banditai sustojo ant tilto per Virvytės upę. Jau merdintį vyrą, kuris po 2 dienų turėjo švęsti savo 50-metį, užpuolikai vėl mušė, spardė, po to surišo rankas bei kojas ir per turėklus numetė į ledinį vandenį, kuriame žmogus nuskendo.

Po to, visi trys linksmi važinėjosi po Mažeikių, Akmenės rajonus, buvo nusitrenkę net iki Šiaulių, kol girtus grįžusius namo suėmė policija. Tardymo izoliatoriuje T. Doniauskas pasikorė, o likę du psichopatai buvo nuteisti kalėti po 18 metų.

REKLAMA

Nupjovė galvą

Būta ir dar kraupesnių įvykių. Vienas jų įvyko Kauno rajone 2009 metų gegužės 19-osios naktį. Tuomet saugos bendrovės „Baltijos saugos grupė“ apsaugininkas Tomas Kasparavičius Neveronių miestelio (Kauno r.) apylinkėse iš legaliai turimo pistoleto iššovė į jį vežantį taksistą Darių V. septynias kulkas. Pagrobęs savo aukos automobilį „Audi 100“, telefoną ir 700 litų, T. Kasparavičius nuvažiavo prie Neveronių apylinkėse esančių kolektyvinių sodų. Kaip apsaugininkas jis puikiai žinojo, kad pagal kulkas, išimtas iš nužudytojo kūno, kriminalistai nesunkiai nustatytų, iš kieno ginklo jos paleistos, todėl peiliu ėmė rakinėti Dariaus žaizdas, bandydamas iškrapštyti ten įstrigusias kulkas. Tačiau paskubomis pavyko ištraukti tik 6 kulkas, todėl žudikas nupjovė negyvėlio galvą, kurios akiduobėje buvo įstrigusi septintoji kulka, ir paslėpė ją atskirai nuo lavono, ketindamas kulką iškrapštyti vėliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau kitą dieną vienas sodininkas, važiuodamas žvyrkeliu, pamatė, jog per kelią lapė įsikandusi tempia lyg ir žmogaus galvą. Sodininkas sustojo ir nubaidęs žvėrį įsitikino, jog buvo teisus... Atvykę policininkai po šiek tiek užtrukusių paieškų krūmuose rado ir likusią nužudytojo palaikų dalį.

O tuo metu T. Kasparavičius apsilankė Kauno rajono policijos komisariate ir paliko pareiškimą, esą prieš porą dienų iš jo automobilio buvęs pavogtas savigynai įsigytas Makarovo markės pistoletas. Policininkai suabejojo apsaugininko dėstomomis ginklo dingimo aplinkybėmis ir jį sulaikė.

Per apklausą T. Kasparavičius palūžo ir prisipažino nužudęs taksi vairuotoją. Pradžioje tikino, kad nužudęs... iš pavydo, kai taksistas pasigyręs, kad gyvenąs žymiai geriau už apsaugininką. Teisme T. Kasparavičius jau ėmė teigti, jog žudyti taksistą jam liepęs... šėtonas. Esą tas pats šėtonas iš anksto jam pranešęs ir būsimos bausmės dydį – 19 metų laisvės atėmimo. Teisėjai „mistinėmis vizijomis“ nepatikėjo ir konstatavo, kad tuo metu finansinių sunkumų turėjęs teisiamasis Darių V. nužudė tam, kad apiplėštų.

REKLAMA

Dėl itin žiauraus nužudymo bei palaikų išniekinimo Kauno apygardos teismas paskyrė T. Kasparavičiui prokuroro siūlytą 16 metų laisvės atėmimo bausmę. Tos bausmės nepakeitė ir Apeliacinis teismas. Tyrėjams buvo kilę įtarimų dėl T. Kasparavičiaus psichikos būklės, tad buvo paskirtos teismo psichiatrijos ir psichologijos ekspertizės. Ekspertai nustatė, jog žudydamas T. Kasparavičius galėjo valdyti savo veiksmus ir yra pakaltinamas.

Maniakas įkliuvo pats

Taksistų užpuolimai buvo virtę dideliu Šiaulių policijos galvos skausmu pirmaisiais nepriklausomybės atgavimo metais. Čia buvo įsisiautėjęs G. Bučinskas, kuris sumanė pasipelnyti šaudydamas ir apiplėšinėdamas taksistus.

REKLAMA

1994-ųjų vasario 27-ąją kelyje Kuršėnai-Gilvyčiai, netoli Guragių kaimo, buvo rastas Kuršėnuose (Šiaulių raj.) gyvenusio 38 metų A. L. lavonas su kulkų žaizdomis galvoje. Nužudytojo artimieji papasakojo, kad taksistu dirbęs A. L. išvažiavo į darbą ir nebegrįžo. Nors ieškodami žudiko Šiaulių rajono kriminalistai nusivarė nuo kojų, įtariamojo tada taip ir nepagavo.

Netrukus, tų pačių metų kovo 24 dieną, buvo pasikėsinta į kito taksisto gyvybę. Vakare sutemus Šiauliuose įsėdęs į taksi keleivis paprašė jį nuvežti į Kuršėnus, o pusiaukelėje išsitraukė pistoletą ir šovė į vairuotoją. Jį apiplėšęs banditas spruko, nepastebėjęs, kad taksistas be sąmonės, tačiau gyvas.

REKLAMA
REKLAMA

Vos atvežus sužeistąjį į ligoninę, policija blokavo kelius, stabdė ir tikrino visus į Šiaulius važiuojančius automobilius, bet nusikaltėlis ir vėl prasmego lyg skradžiai žemėn.

Pradedantį maniaką sugauti padėjo... jis pats, tiksliau – alkoholis. 1994-ųjų gegužę padauginęs išgerti G. Bučinskas svirduliavo gatvėje, todėl Šiaulių policijos patruliai jį sulaikė ir nuvežė į tuomet dar veikusią miesto VPK blaivyklą. Policijos mašinoje įkliuvėlis prasiblaivė ir susizgribo, kad kišenėje turi įkaltį – pistoletą. Vyras jį paslėpė policijos automobilyje, bet pareigūnai, plaudami mašiną, ginklą surado.

Kai ekspertai nustatė, kad iš to paties pistoleto A. L. nušautas, o kitas taksistas sunkiai sužeistas, įkliuvėlis prisipažino. Jis kalbėjo turėjęs skolų, todėl nutarė apiplėšinėti taksistus ir buvo numatęs dar ne vieną jų užpuolimą. G. Bučinskas buvo padaręs ir daugiau sunkių nusikaltimų, todėl buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

Padeda draugai

Vežiojant naktimis keleivius visko pasitaiko ir užsienyje, todėl, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, naudojami tik specialūs taksi automobiliai, kuriuose keleiviai sėdi atskirame salone. JAV kai kurie taksistai užpakalinę sėdynę irgi yra atskyrę stiklu. Lietuvoje taksistai negali nuo keleivių atsiriboti stiklais ar užtvaromis, todėl mūsiškiams belieka neprarasti budrumo.

REKLAMA

Pasak taksistų, geriausias ginklas – laiku pranešti apie nelaimę per radiją. Tai padaryti įmanoma, tik reikia turėti drąsos. Ne vienam yra pasitaikę, jog pamatę, kad taksistas per radiją pranešė apie užpuolimą, plėšikai šaudavo tolyn tarsi zuikiai. Nesvarbu, ar tos pačios įmonės, ar konkurentų ekipažai – visi vairuotojai solidariai leidžiasi į pagalbą kolegoms. Nes tik taip galima jaustis nors kiek saugiam šiame darbe.

Dirbant naktį taip pat patariama vežiotis mažų mažiausiai dujų balionėlį. Kai kurie vežiojasi ir savigynai išduotus kovinius ginklus, tik suspėti juos panaudoti nelengva. Be to, po sėdyne dažnai guli įvairios lazdos, kuriomis galima užtvoti užpuolikui.

Psichologų patarimas užpultam taksistui – stabdyti automobilį, ištraukti raktus ir bėgti. Nes apsiginti nuo užpuoliko yra sudėtinga. Juk reikia dar ir automobilį vairuoti, į kelią žiūrėti, ne tik grumtis su užpuoliku.

Petras IVANAUSKAS

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų