REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė: Vytenis Andriukaitis išsisukinėja

Socialdemokratai kviečia paneigti pareiškimus

Prezidentės Dalios Grybauskaitės teigimu, tai, jog Vytenis Andriukaitis ir jo direktoratas suteikia sąlygas dvišalėms deryboms su Rusija, yra faktas.

REKLAMA
REKLAMA

Esą tai gali įrodyti viešai prieinami direktorato laiškai. Kitus susitarimus taip pat galima rasti. Juos žino ir turėjo tiek Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, tiek D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Prezidentė tvirtina pati persiuntusi kai kuriuos dokumentus premjerui Algirdui Butkevičiui.

„Norėčiau kalbėti tik faktais. Sausio 16 dieną Lietuvos komisarui Vyteniui Andriukaičiui pavaldus direktorato direktorius parašė laišką Rusijos fitosanitarinei institucijai, kur iš esmės buvo reziumuoti prieš tai vykusio sutikimo rezultatai. Jame netgi siūloma, kad Rusija pradėtų derėtis su atskiromis šalimis. Šį laišką turėjau ir aš, ir Seimo pirmininkė, jį pati asmeniškai įteikiau premjerui A. Butkevičiui. Šis laiškas yra viešas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat šiandien gavau informaciją ir pati mačiau dokumentą iš Prancūzijos žemės ūkio ministerijos, kuriame parašyta, kad Prancūzija pradėjo derybas su Rusija ir yra pasiektas preliminarus susitarimas dėl Prancūzijos mėsos eksporto į Rusiją“, – žurnalistams po susitikimo Vilniaus Vaiko raidos centre komentavo D. Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, būtent šio direktorato veiksmų Europa yra skaldoma, suteikiamos galimybės atskiroms šalims pradėti derybas. Tiesioginė atsakomybė yra direktorato, kurį kuruoja Lietuvos paskirtas komisaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva, Lenkija, Estija ir Latvija, anot D. Grybauskaitės, tokį veiksmą užprotestavo. Jau šį pirmadienį Žemės ūkio taryboje mūsų ministrė Virginija Baltraitienė labai principingai pasisakė, vieningai buvo priimtas sprendimas, kad Europa turi kalbėti vienu balsu ir negali būti skaidoma.

„Mūsų komisaro manipuliacija, išsisukinėjimas yra nepriimtina. Visi laiškai – vieši, tai yra faktas. Ir to neinterpretuoti kaip Europos skaldymo, netgi Rusijos interesų gynimo aš negaliu“, – kalba prezidentė.

Trečiadienį LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ V. Andriukaitis teigė, kad prezidentė ir jos komanda neturėtų pasikliauti gandais.

REKLAMA

Socialdemokratai kviečia paneigti pareiškimus

Ketvirtadienį Socialdemokratų partija išplatino pareiškimą, kuriame teigia, kad konservatoriai bei prezidentūra V. Andriukaičio veiklą išvadino „apgailėtina“ ir reikalauja iš komisaro prisiimti atsakomybę remdamasi gandais ir nepatikrinusi jų pagrįstumo.

„Reagavimas į nepatikrintus gandus aukščiausiu politiniu lygmeniu nedaro garbės Lietuvai kitų Europos Sąjungos šalių akyse, – rašoma partijos pranešime. – Oficialus tiesos neatitinkantis pareiškimas akivaizdžiai naudingas Rusijai. Prezidentės ir konservatorių komentavimai tiesiogiai atitiko krizėje atsidūrusios Rusijos vykdomą politiką „skaldyk ir valdyk“.“

REKLAMA

Socialdemokratų pranešime teigiama, kad „sankcijų ir krizės prispausta Rusija dabar labai norėtų dvišalių santykių su atskiromis ES valstybėmis ir visomis išgalėmis ieško tokių galimybių“.

Pasak socialdemokratų, rašte, dėl kurio kilo gandai ir pasipiktinimas, kalbama apie „grįžimą prie prekybos padėties prieš apribojimus“. Anot LSDP, tai reiškia, kad kalbama apie prekybos su visomis 28 ES šalimis galimybes. Dokumente, socialdemokratų teigimu, taip pat rašoma, kad Rusija turi teisę vykdyti fitosanitarinius patikrinimus visose ES narėse, kaip tai būdavo ir anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jokių dvišalių susitarimų šių dokumentų pagrindu net negali būti. Europos Komisijai tenka atsakinga užduotis stiprinti partnerišką visų ES šalių dialogą ir solidarią mūsų visų poziciją šiuo klausimu“, – pranešime cituojamas V. Andriukaitis.

Socialdemokratai kviečia Lietuvos politikus paneigti ankstesnius pareiškimus apie V. Andriukaičio veiklą ir atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų