REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edmundas Jakilaitis, LRT televizijos laida „Dėmesio centre“, LRT.lt

Socialdemokratų vicepirmininkas Gediminas Kirkilas sako, kad koalicijos partnerių įžeidinėjimai premjero atžvilgiu nėra malonūs, tačiau esą tai – visų pirma pačios Darbo partijos reikalas. „Manau, kad šie žodžiai pirmiausiai charakterizuoja tuos, kurie juos ir vartoja. Parodo tų žmonių kultūros lygį. Žinoma, kad tai yra nemalonu ir nesmagu. Manau, kad minint 25-ąsias Nepriklausomybės metines mūsų kultūros lygis, ypač politinės, turėtų būti aukštesnis“, – pastebi G. Kirkilas.

REKLAMA
REKLAMA

Ar nesutarimai koalicijoje tikri ir kodėl politikai vieni kitus vadina melagiais ir bailiais – pokalbis laidoje „Dėmesio centre“ su socialdemokratų vicepirmininku G. Kirkilu ir Darbo partijos nariu Vytautu Gapšiu.

REKLAMA

Pone Gapšy, jūs norite versti šią vyriausybę?

Aš noriu, kad ši vyriausybė gerai dirbtų ir įgyvendintų savo užsibrėžtą vyriausybės programą. Tai yra mano, kaip koalicijos nario,pagrindinis tikslas ir ruošiamės toliau jo siekti.

Bet ar ši vyriausybė turėtų būti pakeista, jeigu ji, anot jūsų, dirba blogai?

Pirmiausiai reikia pasakyti, ką vyriausybė dirba blogai. Tai mes ir darome. Kai ji dirba nepakankami gerai, mes norime, kad ji pasitaisytų. Visoje mano komunikacijoje tai visada buvo nuosekliai kartojama. Visada apie tai kalbu. Premjeras žino kai kurias mano pastabas jau iš anksčiau. Finansų ministras – lygiai taip pat. Aš manau, kad vyriausybė turi galimybių pasitaisyti, bet premjeras turi nesnausti.

REKLAMA
REKLAMA

Pone Kirkilai, kas čia vyksta?

Žinote, čia kaip prancūziška patarlė pataria ieškoti moters, tai čia reikia ieškoti artėjančių rinkimų. Prieš rinkimus visada paaštrėja ir valdančiosios koalicijos santykiai, politikai nori pasireikšti, kad yra veiklūs. Galbūt tokiomis priemonėmis bandoma pasireikšti. Aš noriu pasakyti, kad bet kokioje koalicijoje yra tam tikros veiklos taisyklės. Jeigu kažkas blogai yra vyriausybėje, visada yra politinė taryba, galų gale yra ministrai, kurie pačioje vyriausybėje tariasi ir priima sprendimus. Todėl mane nustebino ir paties V. Gapšio kai kurie komentarai, nes kiek aš žinau, tai visi ministrai biudžetui pritarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Gapšys: mano žiniomis, dėl būtent kultūros darbuotojų Šarūnas Birutis buvo susilaikęs ar nebalsavo, dabar nepasakysiu tiksliai, bet tikrai tą poziciją buvo išreiškęs. Negalite sakyti, kad viskas buvo taip paprastai. Juo labiau, kad su finansų ministru ir kitais atstovais iš koalicijos mes ne kartą kalbėjome, buvo derybinė grupė sudaryta, kurioje buvo išsakyta, kas yra blogai, kas nepadaryta ir ką dar galima ištaisyti.

G. Kirkilas: nė karto politinėje taryboje negirdėjau keliamų būtent šių klausimų. Tai jūs biudžeto svarstymo metu juos iškėlėte.

REKLAMA

Bet tai yra iš principo bendražmogiškų santykių klausimas, pone Kirkilai. Jums patinka, kai jūsų lyderį viešai vadina bailiu, melagiu?

Manau, kad šie žodžiai pirmiausiai charakterizuoja tuos, kurie juos ir vartoja. Parodo tų žmonių kultūros lygį. Žinoma, kad tai yra nemalonu ir nesmagu. Manau, kad minint 25-ąsias Nepriklausomybės metines mūsų kultūros lygis, ypač politinės, turėtų būti aukštesnis.

Galiu pacituoti keletą pasisakymų. Seniau Viktoras Uspaskichas yra kalbėjęs štai taip: „Socialdemokratai yra melagiai. Jie niekada nesilaiko žodžio. Jie visi yra praėję komunistinę-kgbistinę mokyklą. Ten juos taip mokė – kalbėti vieną, daryti kitą.“ Jūs, pone Gapšy, taip pat sakėte: „Atskiros ministerijos dar kapstosi savo darželiuose ir šį tą nuveikia, o vyriausybė, kaip tokia, blaškosi. Bandė derėtis dėl skalūnų dujų, bet Algimantas Salamakinas buvo stipresnis. Jau du metus bandoma atsakyti į klausimą dėl atominės elektrinės, tačiau net ir „ne“ nesugebama drąsiai ištarti.“ Yra ir daugiau citatų. Sutikite, neatrodo, kad koalicija atrodo solidžiai?

REKLAMA

G. Kirkilas: būtent silpni žmonės dažniausiai ir naudoja tokius žodžius, bando įžeisti kitus. Tai ir yra silpnų žmonių bruožas.

Tai kaip jūs jaučiatės su tokiais silpnais partneriais dirbdami?

Nu ką darysi. Manau, kad tai visų pirma yra jų pačių problema. Žinoma, tikiu, kad darbas galėtų būti daug konstruktyvesnis, nes tokio žemo lygio politinė diskusija neveda į jokius susitarimus.

Viešai nuskambėjęs Viktoro Uspaskich pranešimas nėra vien tik jo pranešimas. Atsidarius Darbo partijos interneto svetainę tai yra tituliniame puslapyje kaip pagrindinė naujiena. Tai čia suprantu yra partijos pozicija?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Kirkilas: partija kol kas nepaneigė tų žodžių ir neatsiribojo nuo jų. Panašu, kad tai yra visos Darbo partijos pozicija.

Pone Gapšy, tai jūs dirbate su bailiais ir melagiais ir jums dėl to viskas gerai?

Jūs citavote mane, tai aš galiu apie tai pakalbėti. O partijos poziciją formuoja partijos pirmininkas, partijos taryba ir kiti valdymo organai. O partijos nariai ir garbės pirmininkas turi teisę išreikšti savo nuomonę. Mes gerbiame nuomonių įvairovę.

Bet tai yra platinama oficialiame partijos puslapyje.

Na ir kas. Negi jūs galite pasisakyti apie visus LRT platinamus pranešimus? Nepradėkime landžioti kas ir kokioje svetainėje paskelbta. Reikia kalbėti apie esminius dalykus. Manau, žmonėms mažiausiai aktualu kaip kas ką pavadino. Jiems svarbiausia – kokį jie gauna atlyginimą, kokias jie gaus pensijas ar jau gauna. Jiems svarbu, kur link juda valstybės ekonomika ir socialinė gerovė. Būtent šie dalykai yra svarbūs ir mes apie juos kalbam.

REKLAMA

Pagal tai, ką ir dabar girdite, jums tai atrodo normalus bendravimas koalicijoje?

G. Kirkilas: ne, manau, kad ne. Aš visada sakau, kad koalicijoje yra konkretus mechanizmas, kaip reikia keltis tokias problemas. Visiems susirinkus, susirinkus ministras ir atvirai diskutuojant apie tai, kas gerai ir kas negerai. Net Vokietijoje, kur dabar koalicija sudaryta iš kairiųjų ir dešiniųjų, negirdėjau, kad tokiais būdais būtų aiškinamasi santykius. Nors ten įtampos dar daugiau įtariu.

Neoponuodami socialdemokratams jūs niekaip negalėtumėte deramai pasirodyti rinkimuose, nes iš esmės su jais susitapatinate. Tai yra problema, pone Gapšy?

REKLAMA

Socialdemokratai gali savo rinkimines programas ir strategijas dėliotis kaip jie nori, mes jiems netrukdom. O mūsų atžvilgiu viskas labai paprasta – matome, kad po dviejų metų vyriausybės darbo yra nemažai trūkumų.

Apie tai jau ne kartą kalbėjome. Jau seniau prašiau premjero, kad pradėtume kalbėti ne tik apie 2015 m, bet jau ir apie 2016 m. biudžetą. Nežinau, ar socialdemokratai taip ilgai švenčia naujus metus ar kitas šventes, bet biudžeto klausimas kol kas neliečiamas.

Pone Kirkilai, jūsų partijai nevertėtų pagalvoti apie kitą koaliciją? Tai ir tam tikro jūsų, kaip politikų, orumo klausimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip, žinoma, jūs teisus. Bet pirmiausiai yra valstybinis požiūris. Lietuva, kaip žinote, turi daug uždavinių: mums reikia stiprinti ir krašto apsaugą, ir vykdyti biudžetą. Įsivaizduokite, staiga vyriausybė pradeda lūžinėti euro įvedimo metu.

Euras jau įvestas.

Taip, jau įvestas. Galbūt dėl to vėliau bus ir aštresni pokalbiai politinėje taryboje.

Kaip jūs pats aiškinate be rinkimų. Ar tai yra ir V. Uspaskicho teisiniai klausimai? Taip pat ir Vytauto Gapšio teisiniai klausimai, žinoma.

Man atrodo, jie tiesiai šviesiai apie tai kalba. Čia ir aiškinti nereikia, keista, kad jei to neslepia.

REKLAMA

Pyksta, kad jų neginat?

Jie galvoja, kad klesti kažkoks teisinis nihilizmas, dar kažkas. Nors vyksta teisiniai procesai ir mes, socialdemokratai, manom, kad politikai neturi kištis į teisinius procesus ir jų politizuoti. Tokia yra mūsų pozicija ir ji seniai Darbo partijai yra aiški.

V. Gapšys: aš galiu pasakyti, kad man iš socialdemokratų tai nieko nereikia. Tik tiek, kad jie vykdytų vyriausybės programą ir kad galėtume konstruktyviai dirbti programos rėmuose. Jokie teisminiai procesai mano pareiškimams įtakos neturi.

Jūsų partijos garbės pirmininkui, akivaizdu, tai turi įtakos.

Edmundai, aš sėdžiu jūsų studijoje. Jūs su manimi kalbate? Tai nematykite manyje penkių asmenų. Aš esu vienas – Vytautas – ir aš išsakau savo poziciją.

REKLAMA

Pone Kirkilai, jūsų prognozės – ši koalicija išsilaikys iki rinkimų?

Manau, kad taip ir mes šito siekiame. Norime, kad koalicija dirbtų toliau. Manome, kad sugebėsime ne emociniame, o racionaliame lygyje išsiaiškinti visas problemas ir judėti toliau. Bet jeigu yra tikslas sugriauti koaliciją, tai visada yra įmanoma tai padaryti.

Turbūt tikslas yra išlikti Darbo partijai kaip politinei jėgai, o būdami koalicijoje su socialdemokratais iki pat rinkimų jie iš esmės susitapatina. Čia turbūt problema.

V. Gapšys: jūs silpnas politologas.

Turbūt ne toks silpnas kaip jūs politikas. Bet bet kuriuo atveju, ar susitapatinimas su socialdemokratai nėra problema jūsų partijai?

Patikėkite, mes daromės tyrimus, analizes ir galiu pasakyti, kad šiuo klausimu neturime jokių problemų dėl susitapatinimo su socialdemokratais. Galiu jus tik nuraminti. Kaip politikas, aš visada stengiuosi, kad programos būtų įgyvendintos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų