REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prokurorai Valstybės kontrolės prašymu pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) sutarties su bendrove „NT Service“, pagal kurią už Gyventojų perspėjimo apie pavojų sistemos priežiūrą galėjo būti permokėta apie 145 tūkst. eurų (0,5 mln. litų).

Prokurorai Valstybės kontrolės prašymu pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) sutarties su bendrove „NT Service“, pagal kurią už Gyventojų perspėjimo apie pavojų sistemos priežiūrą galėjo būti permokėta apie 145 tūkst. eurų (0,5 mln. litų).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip BNS informavo Valstybės kontrolės Komunikacijos skyriaus vedėja Violeta Kiburytė, Vilniaus apygardos prokuratūra ikiteisminį tyrimą nusprendė pradėti gruodžio 9 dieną, jį atlikti perduota Vilniaus apskrities Vilniaus policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriui.

REKLAMA

Valstybės auditoriai dar pernai rugpjūtį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo nurodydama, kad pagal 2013-aisiais PAGD sudarytą sutartį su „NT Service“ apie 145 tūkst. eurų galėjo būti sumokėta už anksčiau suteiktas paslaugas. Jos, Valstybės kontrolės teigimu, teiktos pagal 2011-aisiais su šia įmone pasirašytą 4,34 mln. eurų (15 mln. litų) gyventojų perspėjimo apie pavojų sistemos diegimo sutartį. PAGD atstovai nesutinka su auditorių pozicija tvirtindami, kad 2013-ųjų sutartis sudaryta naujoms paslaugoms.

REKLAMA
REKLAMA

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis pirmadienį pažadėjo pasidomėti galbūt neskaidriais ministerijai pavaldžių įstaigų skelbtais konkursais, kuriuose laimėtoja pripažinta ši įmonė.

Tuo metu pats PAGD direktorius Remigijus Baniulis antradienį BNS sakė nesutinkantis su auditorių išvadomis - už paslaugas „NT Service“ esą permokėta nebuvo, nes pirmąja sutartimi buvo tik pirkta įranga ir jos garantinė priežiūra, o antrąja - tolesnio sistemos palaikymo paslaugos.

„Valstybės kontrolė traktavo, kad tai (sistemos palaikymas) turėtų įeiti į garantinį aptarnavimą, bet čia - skirtingi dalykai, absoliučiai skirtingos paslaugos. Juk įrangos tiekėjas negali garantuoti už operatorius. O tai - ne pirmas ir ne paskutinis tyrimas, daug čia įvairiausių tyrimų daroma, bet dėl to jaučiamės visiškai ramūs. Manome, kad esame teisūs“, - sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Baniulio teigimu, daugiau sutarčių su „NT Service“ departamentas nebuvo sudaręs.

Departamento vadovas taip pat nurodė, kad šiuo metu Gyventojų perspėjimo sistemos priežiūros sutartis su „NT Service“ yra nutraukta, rengiamasi skelbti naują konkursą, o mobiliojo ryšio operatoriai žinutėmis gyventojus apie pavojų informuoja „iš geros valios“.

„Pati sistema veikia, o palaikymo sutartis yra nutraukta. Bet kokiu atveju, skelbsime konkursą, reikia su operatoriais atsiskaityti - jie paslaugos nemokamai neteikia. Šiandien niekas priežiūros nevykdo, ji veikia ir tiek, bet bet kurią minutę gali nutraukti. Šiandien iš operatorių geranoriškos pozicijos paslaugos nenutraukia ir sistema negenda“, - paaiškino R.Baniulis.

REKLAMA

Pirmadienį vidaus reikalų ministras Saulius Skvernellis viešai pareiškė, jog yra aiškinamasi, ar ministerijai pavaldžios įstaigos skaidriai vykdė informacinių technologijų srities viešieji pirkimus, kuriuose per penkerius metus laimėtoja buvo pripažinta „viena konkreti įmonė“. BNS šaltinių duomenimis, ši įmonė - „NT Service“, kuri per pastaruosius penkerius metus laimėjo šešis konkursus ir sudarė sutartis su PAGD, Turto valdymo departamentu bei kitomis ministerijai pavaldžiomis įstaigomis.

Vien tiesiogiai pasirašytų sutarčių bendra vertė - per 7,2 mln. eurų (apie 25 mln. litų). BNS šaltinių duomenimis, dar beveik tokią pačią sumą įmonė galėjo gauti teikdama paslaugas įstaigoms kaip subrangovas.

REKLAMA

Spalio 21 dieną Generalinė prokuratūra pranešė su Specialiųjų tyrimų tarnyba atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu stambiu mastu siekiant už atlygį daryti įtaką keletui praėjusiais metais Vidaus reikalų ministerijoje vykdytų viešųjų pirkimų. Iš viso buvo sulaikyti penki asmenys, įtariamiamųjų gyvenamosiose vietose ir darbovietėse, partijos „Tvarka ir teisingumas“ būstinėse atlikta keliolika kratų.

Įtarimai pareikšti penkiems asmenims - buvusiam vidaus reikalų viceministrui „tvarkiečiui“ Algimantui Juocevičiui, partijos kolegai ir buvusiam ministro patarėjui Ervinui Raistenskiui, prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui, bendrovės „Pradas R“ direktoriui Justinui Garliauskui, taip pat ir minėtos bendrovės „NT Service“ vadovui Peisachui Kačerginskiui. Specialiuoju liudytoju apklaustas ir „tvarkietis“ parlamentaras Rimantas Ručys.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų