REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartais viešojoje erdvėje pasirodantys pranešimai apie rezonansinius nusikaltimus, atlikus tyrimą, subliūkšta kaip muilo burbulas ir pasirodo, kad tai – tik girtų vyrų marazmas, o ne siautėjančios ir nesuvaldomos paslaptingos grupuotės daromi nusikaltimai.

REKLAMA
REKLAMA

Kai spalio 13-osios pavakary bendruoju pagalbos telefonu paskambinęs 28 metų Šiaulių rajono gyventojas M. D. pranešė, jog Kužių miestelyje nepažįstami asmenys įsisodino jį į automobilį ir, nuvežę į mišką, sumušė, apšaudė bei sužalojo, operatyviai sureagavo tiek policijos pareigūnai, tiek greitosios medicinos pagalbos ekipažas.

REKLAMA

Medikai konstatavo, kad nukentėjusiajam sumušta nugara ir peršauta kairės kojos šlaunis, blauzda bei po pirštą ant abiejų rankų, o kriminalistai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Sužalojimai, pirminiais duomenimis, padaryti oriniu šautuvu.

Tačiau kai kurios aplinkybės sąlygojo įvykį vertinti rezervuotai. Pareigūnams kėlė įtarimą tai, kad nukentėjusysis negalėjo nurodyti nei įvykio vietos, nei kitų įvykio aplinkybių. Jam buvo nustatytas sunkus girtumas (3,64 prom.). Vyras tik nerišliai vapeno, kad nieko neprisimena, kad Kužių centre gėrė sus draugais, o po to jį, einantį pas draugę, ir pačiupo nepažįstamieji.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato kriminalistus šio nusikaltimo tyrimas atvedė į 33 metų Kužių miestelio gyventojo M. K. butą. Kratos metu jo miegamajame kambaryje, ant spintelės, buvo rasta kraujo dėmių likučių, o ant spintos – dėžutė su orinio šautuvo šovinukais. Na, o šautuvą, kuris galimai buvo užtaisomas šovinukais iš šios dėžutės, pareigūnams pateikė vienas Beržynės kaimo gyventojas, pripažinęs, kad ginklą kurį laiką buvo paskolinęs savo pažįstamam M. K.

Įrodymų prispirti vyrai prisipažino. Pasirodo, įvykio situacija - labai buitinė, iki ašarų absurdiška ir be jokių rezonansinio nusikaltimo užuominų. M. K. bute vyko paprasčiausios išgertuvės, kuriose dalyvavo ir nukentėjusysis. Kai vyrai pasiekė tam tikrą girtumo laipsnį, nutarė pasismaginti, šaudydami iš pasiskolinto orinio šautuvo į ... rūkstančią cigaretę. Ją M. D. laikė tarp pirštų ir reikalavo, kad M. K. į ją pataikytų. Deja, išgertas alkoholis atėmė iš vyrų ne tik protą, bet ir taiklumą – vietoje cigaretės šovinukai susmigo į pirštus. Taigi pareigūnams, užuot tyrus rimtus nusikaltimus, kartais tenka gaišti laiką ir demaskuoti girtų vyrų pramanus, įrodinėjant, kad jokio nusikaltimo nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitas policijos pareigūnų pajėgas mobilizavęs įvykis buvo užregistruotas lapkričio 8-osios pavakary. Buvo gautas pranešimas, kad Šiauliuose, Gvazdikų take, prie parduotuvės „Norfa“, nepažįstamas jaunuolis, priėjęs prie čia stovėjusio 24 metų R. A., dūrė peiliu jam į pilvą ir pabėgo. Nukentėjusysis atsidūrė Respublikinės Šiaulių ligoninės reanimacijos skyriuje. Jam buvo pažeistos kepenys, atlikta operacija.

Nukentėjusysis policijos pareigūnams aiškino, kad jis buvo labai girtas, tad nieko neįsidėmėjo. Nieko vertingo kriminalistams nepasakė ir kartu su nukentėjusiuoju buvę jo du bendradarbiai. Policijos pareigūnams įtariamojo pėdsakus aptikti padėjo atsitiktinis liudytojas, rūkęs balkone ir atsitiktinai matęs incidentą. Paaiškėjo, kad nukentėjusysis tą pavakarę leido prie „Norfos“ parduotuvės, viešojoje vietoje su dviem bendradarbiais gurkšnodamas alkoholį. Prie jų priėjęs vieno bendradarbio pažįstamas 24 metų G. G. irgi prisijungė prie išgertuvių. Tačiau netrukus jis ėmė raginti girtaujančią kompaniją iš čia nešdintis. R. A. pasipiktino tokiu nedraugišku vaikino elgesiu, kad, pasivaišinęs jų alumi, ėmė juos iš čia varyti, ir sudavė jam ranka. Po smūgio G. G. iš kompanijos pasitraukė, nupėdino į netoliese esantį daugiabutį, kuriame gyvena, ir netrukus grįžo, apsiginklavęs plaktuku ir peiliu. Jis pasivijo iš išgertuvių vietos jau pajudėjusią trijulę ir dūrė R. A. į pilvą. Po to apsisuko ir vėl grįžo į namus.

REKLAMA

Sulaikyti įtariamąjį tą pačią dieną policijos pareigūnams sutrukdė tai, kad išpešti naudingos tyrimui informacijos iš nukentėjusiojo bendradarbių sunkiai sekėsi, nes, pirmiausia, jie buvo labai girti ir tą vakarą susikalbėti su jais paprasčiausiai nepavyko, o antra, jie paslaptingai tylėjo, nenurodydami, kad vienas jų įtariamąjį pažįsta.

Tačiau yla iš maišo visados išlenda. Tad klaidinti teisėsaugos neverta, nes už melagingą pranešimą apie nebūtą nusikaltimą, melagingus parodymus ikiteisminiame tyrime ar nusikaltimo bei nusikaltimą padariusio asmens slėpimą numatyta baudžiamoji atsakomybė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų