REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kas į dugną tempia savivaldybes?

Ar turėsime daugiau realios savivaldos, po tiesioginių merų rinkimų – tokį klausimą kėlė laida „Dienos klausimas“. Nors iš naujųjų merų visada tikimasi naujų vėjų ir problemų išsprendimo, ekonomistas, profesorius Raimondas Kuodis teigė, jog sustabdyti kai kuriuos procesus sunku.

REKLAMA
REKLAMA

„Mažėjant žmonių skaičiui savivaldybėje, dingsta masto ekonomija įvairiose srityse, pavyzdžiui vandens tiekime, tada tas vanduo linkęs brangti, nes paklausa mažėja. Ir pavyzdžiui, kodėl JAV ekonomika gerai auga? Ten didelė imigracija, imigrantai dirba, uždirba pinigus ir juos leidžia. Ir taip sukasi ekonominis ratas. O kai žmonių mažėja, tą ratą sukti labai sunku. Daugelyje savivaldybių tas yra, išskyrus Vilnių, kur turbūt vienintelis miestas su demografiniu pliusu, bet sostinė turi savų problemų“,- sakė R.Kuodis.

REKLAMA

Čia ekonomistas įvardijo miesto skolas.

„Skola naudinga politikams. Meras leidžia pinigus, kurių negavo, o kuo meras daugiau išleidžia, tuo miestelėnai dėkingesni merui, o po to tas politikas priešpastato kokią Finansų ministeriją ir sako, na, žiūrėkit - aš bankrutuosiu, negi norit? Tada koks Premjeras sako, gerai mes pakeisim pinigų dalinimo formulę. Kas ir buvo padaryta prieš metus, bet panašu, kad to dar neužtenka. Vilnius techniškai yra bankrutavęs“,- konstatavo R.Kuodis.

REKLAMA
REKLAMA

Ekonomistas savivaldybėse įžvelgė dar vieną problemą. Jo teigimu, europinė parama buvo panaudota netinkamai ir dabar ji atsisuks prieš savivaldybės gyventojus.

„Europinę paramą mes įsisaviname, bet ne investavome, kas reiškia, kad tai tik trumpalaikis reikalas. Pavyzdžiui sukišom milijardus į vandentvarką, kas reiškia, kad dabar turime kelti kainas, nes turime išlaikyti tai iš savo pinigų. Vanduo brangsta iki keliolikos litų už kubinį metrą, žmonės pradeda galvoti, ar man reikia to vandens, jeigu galiu pasisemti iš šulinio. Mes per daug prikišę pinigų į infrastruktūrą, negalvodami, kas iš to bus, o dabar pradėsime gauti kitu lazdos galu per galvą“- patikino R.Kuodis.

Žinių radijas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų