REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Migrantų vedliai dažniau lieka šešėlyje

Sakoma, yra paklausa – bus ir pasiūla. Taip galima teigti ir apie Lietuvos valstybinę sieną kone kasdien nelegaliai atakuojančius užsieniečius, per mūsų šalį siekiančius slapta patekti giliau į Europą. Kadangi tokių keliautojų yra tikrai nemažai, tai atsiranda ir žmonių, žadančių šiems „piligrimams“ sėkmingą valstybių sienos kirtimą. Žinoma, už dosnų atlygį.

Sakoma, yra paklausa – bus ir pasiūla. Taip galima teigti ir apie Lietuvos valstybinę sieną kone kasdien nelegaliai atakuojančius užsieniečius, per mūsų šalį siekiančius slapta patekti giliau į Europą. Kadangi tokių keliautojų yra tikrai nemažai, tai atsiranda ir žmonių, žadančių šiems „piligrimams“ sėkmingą valstybių sienos kirtimą. Žinoma, už dosnų atlygį.

REKLAMA

Budrūs pasieniečiai

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai nuolat praneša, kas vyksta Lietuvos pasienyje. Bene daugiausia tokių pranešimų – apie sulaikytus nelegalius valstybės sienos kirtėjus. Pastaruoju metu kanalą per mūsų šalį į kitas Europos šalis labiausiai pamėgę vietnamiečiai. Vien jų šiais metais VSAT pasieniečiai yra sulaikę per 220. Taip pat keliauja gruzinai, čečėnai, azerbaidžaniečiai...

Tokie nelegalūs migrantai, pasiruošę ilgai ir rizikingai kelionei į Europos – savo svajonių – šalis, dažniausiai su savimi pasiima tik kuprinę su keliais daiktais, šiek tiek maisto ir pinigų. Ir, žinoma, tikisi, kad netrukus jau Europos gilumoje juos pasitiks saviškiai. Kiek tokių keliauninkų pasiekia savo tikslą, niekas nepasakys, nes apie būrius nesulaikytųjų galima tik spėlioti, o turbūt didžioji migrantų dalis įstringa Lietuvos pasienyje budrių ir techniškai gerai apsiginklavusių pasieniečių dėka.

REKLAMA
REKLAMA

Nelegalūs keliautojai turbūt ne visi žino, kad Lietuvos pasienyje ne tik įrengta kontrolinė pėdsakų juosta, kurią nuolat stebi pasieniečiai, bet ir jau seniai naudojamasi termovizorine (reaguojančia į šilumą) įranga, kuri gali net tamsoje susekti judančius objektus. Maža to, sienos pažeidėjų nuolat iš padangių dairosi sraigtasparniai, o ant žemės uoliai kinologų komandas vykdo specialiai išmokyti keturkojai pėdsekiai.

REKLAMA

Keliautojai vargsta

Tačiau ir tokiomis sąlygomis migrantai rizikuoja prasmukti. Štai praėjusią savaitę 3 jauni vyrai iš Gruzijos ir Azerbaidžano Lietuvą pasiekė iki paskutinio siūlo peršlapę. Ir sušalę. Mat užsieniečiai nuo Baltarusijos ilgai keliavo Ditvos upe, kurios vaga eina valstybės sienos linija. Iki sienos jiems buvo likę apie 300 metrų, tačiau kelionę naktį sustabdė akylūs Varėnos rinktinės pasieniečiai, nelegalus pastebėję naktinio matymo prietaiso dėka. 21–26 metų keliautojai atsidūrė areštinėje.

Keliomis dienomis anksčiau toks pats likimas ištiko 6 vietnamiečius ir 2 čečėnus. Grupė įstrigo Švenčionių užkardoje. Brūzgynuose tūnančius žmones naktį iš oro aptiko sraigtasparniu „Eurocopter“ patruliavę pasieniečiai, gavę kolegų pranešimą apie įtartinus pėdsakus nuo Baltarusijos pusės. Sraigtasparnio pilotams padėjo lėktuve įrengta termovizorinė įranga, nurodžiusi tikslią šilumos šaltinio vietą – tankiame Daumilų miške. Tada į paiešką leidosi ir pasieniečių šunys. Buvo sulaikytos 2 moterys ir 6 vyrai. Visi jauni, vidutiniškai apie 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Sulaikyti nelegalai vėliau išvežami į Pabradėje (Švenčionių r.) esantį Užsieniečių registravimo centrą ir kuriam laikui čia įkurdinami.

Tokios nelegalių migrantų grupelės Lietuvos pasienyje sulaikomos kone kasdien. Anot pasieniečių, kartais sulaikytieji turėtų būti net dėkingi už sulaikymą, nes antraip savo ilgoje kelionėje būtų visai nusialinę, pervargę, išbadėję, nusilpę. Tokie, kaip įprasta, pasieniečiams nesipriešina. Nebereaguoja ir į pasieniečių keturkojus – 4 metų vokiečių aviganę Sarą, 10 metų belgų aviganę Tarą, vadinamą pasieniečių veterane, ir kitus. O sureaguoja labiau tik į pasieniečių tarnybinius ginklus, iš kurių prieš sulaikymą neretai paleidžiami įspėjamieji šūviai. Taip neseniai buvo Švenčionių rajone, kai Pavoverės užkardos pasieniečiai, valstybės sienos su Baltarusija ruože aptikę užšluotą takelį, susekė bėgusius vyrą ir moterį. Šiuos teko stabdyti šūviais į viršų. Abu sulaikytieji neturėjo jokių asmens dokumentų, tačiau prisistatė esą Vietnamo piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Švelnios bausmės

Sulaikyti keliautojai, padedant vertėjams, pripasakoja pasieniečiams įvairiausių istorijų apie savo atsiradimą Lietuvoje. Dažniausiai tikina, kad keliavo savarankiškai, namie išstudijavę žemėlapius. Tačiau VSAT pareigūnai neabejoja, kad daugeliu atvejų nelegalius migrantus už atlygį per Lietuvą nukreipia vadinamieji jų vedliai. Mat nelegalų atlygis vedliams – tūkstantinės sumos.

Štai Baltarusijos valstybės pasienio komitetas praėjusią savaitę džiugiai informavo Lietuvos pasieniečius, kad pagaliau pavyko uždaryti vieną nelegalių migrantų gabenimo į Lietuvą kanalą, nes sučiupta 10 su tuo susijusių asmenų. Įkliuvo nusikalstama organizuota gauja, kuriai priklausė 7 vedliai iš Baltarusijos, lietuvis, rusas ir azerbaidžanietis. Jiems pareikšti įtarimai dėl bandymo per sieną nelegaliai pervesti 16 Vietnamo piliečių.

REKLAMA

Tačiau labai džiaugtis tokia žinia nereikėtų, nes, kaip sakoma, šilta vieta ilgai tuščia nebūna. Kur dideli pinigai, ten ir daug norinčiųjų juos „pasiimti“. Juolab kad teismai nusikaltėliams, neteisėtai gabenusiems žmones per valstybės sieną, dažniausiai tik pagrūmoja pirštu – skiria tik švelnias bausmes.

Štai mūsų Baudžiamasis kodeksas skelbia, kad tas, kas neteisėtai per Lietuvos valstybės sieną gabeno (vedė, vežė, plukdė...) arba slėpė nuolatinės gyvenamosios vietos Lietuvoje neturintį užsienietį, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 6 metų. Jeigu nusikaltėlis gabendamas ar slėpdamas sukėlė pavojų gabenamo asmens gyvybei, bausmė turėtų būti iki 8 metų nelaisvės. O tie, kas organizavo nelegalų kelionę, baudžiami net 4–10 metų gyvenimu „zonoje“. Tačiau mūsų šalies teismų pastarųjų metų praktika rodo, kad tokios griežtos bausmės nelegalų vedliams – tik teorija, nes įkliuvę nelegalių keliauninkų padėjėjai dažniausiai „pamaloninami“ tik baudomis – kitaip tariant, savo bizniu priversti dalytis su valstybe. Ir įkliūva dažniau tik eiliniai vedliai, veikiantys atskiruose etapuose, o ne nusikaltimo organizatoriai, visada vengiantys „apsišviesti“.

REKLAMA

Įkliūva tik žuvelės

Prieš kurį laiką Kauno apygardos teismas pripažino Lenkijos piliečio Marcino Ratynskio ir Lenkijoje gyvenančio čečėno Apti Beksultanovo kaltę per Lietuvą neteisėtai gabenus 3 Vietnamo piliečius. Abiem teismas paskyrė tik 10 mėnesių įkalinimą. Tiesa, buvo pabrėžta, kad šie nusikaltėliai buvo ne pagrindiniai istorijos veikėjai. Pagrindinių – organizatorių – jie neišdavė, šie išvis liko nenustatyti.

Minėti vežėjai su 3 vietnamiečiais įkliuvo pernai vasarą, kai automobiliu BMW važiavo Lietuvos ir Lenkijos pasienio link, prieš tai paėmę tuos užsieniečius iš mašinų aikštelės, esančios prie motelio „Armėnija“ (Kauno r.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulaikyti vietnamiečiai pareigūnams papasakojo turėję tikslą pasiekti Vokietiją ir ten apsigyventi kartu su jau sėkmingai įsikūrusiais tėvynainiais. Jie teigė iki motelio „Armėnija“ slapta atvežti iš Baltarusijos, į kurią vedlių buvo palydėti nuo Maskvos, o į šią iš gimtinės buvo atskridę patys. Už visą kelionę vietnamiečiai buvo sutarę vedliams sumokėti iš viso kiekvienas po 9–11 000 JAV dolerių. Tačiau pinigai vedlius būtų sušildę tik kelionės pabaigoje. O už atgabenimą iki Kauno užsieniečiai buvo sumokėję tik po kelis šimtus dolerių.

Teismas nustatė, kad vietnamiečių sėkme tikėjo ir minėti lenkas bei čečėnas, tad gundėsi nemenku uždarbiu, nors ir rizikavo. Jie būtų perdavę užsieniečius Lenkijoje laukusiems grupuotės nariams. Tačiau abu vedliai ne tik bausmių sulaukė, bet ir nusikaltimo įrankį – automobilį BMW – prarado. Šis buvo konfiskuotas dėl juo vykdyto nusikaltimo.

REKLAMA

Kiek anksčiau taip pat Kauno apygardos teisme bausmių už tokį pat nusikaltimą sulaukė ir lietuviai Remigijus Drapanauskas bei Rolandas Puzaras. Abiem teismas nurodė sumokėti po 61 620 litų baudą.

Šeimas turintys abu tolimųjų reisų vairuotojai užsidirbti papildomų pinigų sumanė sutikę už 1500 litų atlygį vienos Šiaulių bendrovės vilkiku pavėžėti 10 Vietnamo piliečių. Šiuos, naktį skubiai perduotus bendrininkų, gabeno nuo Raseinių rajono – Lenkijos link. Tačiau netrukus vilkikas Kalvarijos krašte buvo sustabdytas VSAT pareigūnų – kelionė nutrūko nepasiekus tikslo.

Paaiškėjo, kad lietuvius, jeigu jie su gyvuoju kroviniu sėkmingai būtų kirtę Lietuvos ir Lenkijos sieną, netrukus būtų pasitikę kiti bendrininkai, palaikę ryšį telefonu, ir būtų perėmę vietnamiečius tolimesnei kelionei. Tačiau teisme tie bendrininkai taip ir liko nenustatyti.

Abu vairuotojai tikino nusikaltę dėl to, kad tuo metu buvo sunki jų šeimų materialinė padėtis. Tačiau gavus baudas, toji šeimos gerovė turėjo dar gerokai smukti. Be to, abu vairuotojai rizikavo ir laisvės netekti – tai yra savo šeimas keleriems metams palikti išvis be šeimos galvos uždirbamų pajamų. Irena Zubrickienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų