REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Asta Volkovaitė

Kaip rašo savaitraštis „Šiauliai plius“, benamiai Šiaulių miesto centre tampa miesto vizitine kortele. Dienomis jų nusėsti suoliukai naktimis tampa gultais. Išmaniausieji kai kur jau įsirenginėja ir erdvesnius, vos ne jurtų interjerą primenančius guolius. Nei valdininkams, nei policijai tai kažkodėl akių nebado.

Benamės fortas – po namo langais

Benamiai tampa vis opesne socialine problema. Pačiame miesto centre esančio Tilžės g. 134 daugiabučio namo kiemas jau virto šiukšlynu – netoli koncertų salės „Saulė“ įsikūrė benamė. Čia į krūmus ji susitempė šiukšles, lentas, popierių ir kitas atliekas. Šiauliečiams jos būstas ėmė priminti fortą. Šalia gyvenantieji buvo pakantūs, bet iki tam tikro momento. Benamė visus gamtinius reikalus pradėjo atlikti tiesiog po daugiabučių langais, šalia vaikų žaidimo vietos. Kaimynystėje gyvenančių žmonių kantrybės taurė buvo perpildyta. Šiaulietė Karolina pagalbos kreipėsi į žurnalistus. Savaitės pradžioje problema buvo paviešinta portale „Etaplius.lt“. Deja, viešumas nepažadino atsakingų institucijų rūpesčio dėl socialinio miesto veido. Benamės būstas stovėjo kaip stovėjęs ir kitądien po straipsnio.

„Saulės“ koncertų salės kiemas – ne vienintelė benamių prieglobsčiu tapusi vieta. Naktimis kai kurių gultais tampa miesto amfiteatro suoliukai. Neseniai benamiu tapęs vos trisdešimtmetį perkopęs Arūnas čia nakvoja jau du mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

„Būna, kad policija išvaro, bet vėl grįžtu. O kur eisi? Prieš du mėnesius teta iš namų išvarė. Neslėpsiu, užgėriau. Kitų artimųjų neturiu, nėra kur eiti“, – neslepia Arūnas. Jo veide dar nematyti ryškių žalingų įpročių pėdsakų.

REKLAMA

„Tikiu, kad galėčiau atsistoti ant kojų. Taip galėtų nutikti, jei tik turėčiau, kur gyventi“, – mano vyras. Apie nakvynės namus jis negalvoja. Prisiklausė istorijų apie tai, kaip šios tarnybos pirmojo aukšto gyventojai užpuldinėja kitus ir atiminėja maistą.

Eitų į nakvynės namus, jei įleistų

Netoli Šaulių turgavietės besiglaudžiantys benamiai sakosi atsikandę gyvenimo po atviru dangumi. „Jaunimas ar net vaikai tampa žiauresni. Primuša, suspardo kaip obuolį. Kartą net buvau tapęs gyvu fakelu. Eičiau į nakvynės namus, jei kas tik įleistų“, – sako pusamžis Henrikas. Nakvynės namai kažkada priimdavo benamius ir šiltuoju metų laiku. Šiemet Šiaulių miesto savivaldybė benamių prieglobsčiui pinigų nėra numačiusi.

REKLAMA
REKLAMA

„Miegam visur, kur papuola, kokiu kartonu užsiklojam. Jei lyja ir kokią laiptinę atrandam. Jei esu blaivas, tai ir policininkams neužkliūvu“, – sako Henriko likimo draugas. Bet ne visos jo dienos tokios. Ne kartą girtam teko ir areštinės gultą išbandyti.

„Tai tik tinginiams. Ten nėra kuo užsiimti. Valandą leidžia pasivaikščioti. Jokios televizijos, jokios galimybės kažką dirbti. Taip įstatymai ir padaro visus lodoriais“, – piktinasi benamis. Pagal šalyje veikiančius įstatymus už grotų dirbti gali tik nuteistieji. Ir tai ne visi. Reikia atitikti tam tikrus kriterijus, o norinčiųjų dirbti daugiau, nei yra sukurta darbo vietų.

Kiek Šiaulių mieste tokių žmonių, neturinčių kur prisiglausti, neskaičiuojama. Šiauliečių nuomone, per pastaruosius metus jų žymiai padaugėjo. Benamiai pastebimi ir bulvare prie P. Višinskio paminklo, amfiteatre, Šiaulių turgavietės, Prekybos namų teritorijose, viešajame transporte ar šalia Lyros gatvėje esančių parduotuvių komplekso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė apnakvindinimo bėdų nesprendžia

Blaivius benamius policijos atstovams dažniausiai nėra pagrindo sulaikyti ar vežti į gydymo įstaigas, o išvežti juos nėra kur. Fakto, kad nakvynės namuose tokie žmonės nepageidaujami, Šiaulių miesto savivaldybės atstovai nelaiko problema.

„Man tai yra žinoma. Jie yra įleidžiami tik nuo lapkričio 1-osios“, – teigia Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Beinoravičius. Anot jo, jei būtų poreikis, ta situacija būtų sprendžiama. „Mano žiniomis, nė vienas benamis dėl to į Savivaldybę nesikreipė. Man žinoma, kad jie renkasi kitas nakvynes vietas“, – pripažįsta Savivaldybės vadovo pavaduotojas ir vardija benamių nakvynės vietas. Jo teigimu, viešosios tvarkos skyrius benamių mieste nevaiko.

REKLAMA

„Tai daro policija“, – sako A. Beinoravičius. Kiekvienas benamis turi teisę į Savivaldybę kreiptis ir dėl socialinio būsto. Artimiausiu metu šio būsto laukiančiųjų eilės turėtų sutrumpėti, nes Savivaldybės yra suplanavusi įsigyti dar daugiau butų.

Mažėja benamių?

Statistika rodo, kad benamiai vis rečiau renkasi Nakvynės namus. Per praėjusius metus šioje tarnyboje laikinai apgyvendinti 266 benamiai, o ši paslauga suteikta 2655 kartus, kai 2012 m. į Nakvynės namus prieglobsčio 2691 kartus užsuko 451 benamis. Ar šiuos duomenis būtų galima traktuoti, kaip benamių skaičiaus mažėjimą, neaišku.

Nakvynės namų administracija mano, kad jų klientų sumažėjo dėl to, kad jie nenoriai laikosi Laikino apgyvendinimo tarnybos vidaus tvarkos taisyklių, kurios draudžia vartoti alkoholį, psichotropines medžiagas, rūkyti kambariuose ir bendro naudojimo patalpose. Skandinavai šiuo požiūriu jau seniai tapo liberalesni – rūkyti leidžiama ne tik šiose įstaigose, bet ir pakelės namuose, kuriuose gyvena teisti asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų