REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trijų vaikų mama Aistė (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas – aut. past.), šiuo metu gyvenanti Anglijoje, kreipėsi į balsas.lt redakciją su prašymu surasti jos paskutinio vaiko tėvą, kuris ją paliko dar tuomet, kai ji laukėsi. Moteris pasakojo, kad vyras tiesiog ėmė ir išėjo, kai ji buvo 8-tą mėnesį nėščia. Vėliau jis dingo, į moters prašymus prisidėti prie vaiko išlaikymo  neatsiliepė. Kito sūnaus tėvas apie sūnų išvis pamiršęs, vaikui jau aštuoneri, o jo tėvas mano, kad jo sūnus gyvas oru. Lietuvos įstatymai aiškiai nurodo (Civilinio kodekso 3.192 straipsnis), kad abu tėvai privalo materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus. Išlaikymo tvarka ir forma nustatoma bendru tėvų susitarimu. Tačiau, regis, šie vyrai mano, kad jiems įstatymai negalioja.

Trijų vaikų mama Aistė (vardas pakeistas, tikrasis redakcijai žinomas – aut. past.), šiuo metu gyvenanti Anglijoje, kreipėsi į balsas.lt redakciją su prašymu surasti jos paskutinio vaiko tėvą, kuris ją paliko dar tuomet, kai ji laukėsi. Moteris pasakojo, kad vyras tiesiog ėmė ir išėjo, kai ji buvo 8-tą mėnesį nėščia. Vėliau jis dingo, į moters prašymus prisidėti prie vaiko išlaikymo  neatsiliepė. Kito sūnaus tėvas apie sūnų išvis pamiršęs, vaikui jau aštuoneri, o jo tėvas mano, kad jo sūnus gyvas oru. Lietuvos įstatymai aiškiai nurodo (Civilinio kodekso 3.192 straipsnis), kad abu tėvai privalo materialiai išlaikyti savo nepilnamečius vaikus. Išlaikymo tvarka ir forma nustatoma bendru tėvų susitarimu. Tačiau, regis, šie vyrai mano, kad jiems įstatymai negalioja.

REKLAMA

„Auginti vienai tris vaikus sudėtinga. Juk jie vos pabudę nori valgyti, kainuoja ir drabužiai, mokyklos reikmenys, būreliai, mažajam sauskelnės ir drabužėliai, kuriuos jis per keletą mėnesių išauga“, – sako Aistė.

REKLAMA
REKLAMA

Teisininkės Giedrės G. Burbienės komentaras

„Jungtinių tautų vaiko teisių konvencijos 7 str. įtvirtinta vaiko teisė žinoti savo tėvus. Šį principą užtikrinimą tėvystės (motinystės) nustatymo institutas. Lietuvos Aukščiausiasis teismas taip pat yra pasisakęs, kad vaikas turi teisę, kiek tai įmanoma, žinoti savo tėvus, todėl tėvystę patvirtinant ar ją paneigiant pirmenybė teikiama moksliniams įrodymams.

REKLAMA

Jeigu nėra ginčo tarp šalių, tai tėvystę galima pasitvirtinti nuėjus pas notarą", – aiškina advokatė G. G. Burbienė.

Tėvo paieška nr. 1

Apie dingusį tėvą žinoma tik tiek, kad jis gali šiuo metu gyventi Lazdijuose pas savo motiną. Jo Anglijoje naudotas mobilaus telefono numeris neveikia. Tačiau visai netrukus paaiškėja, kad šio vyro nauja mergina dirba Lazdijų kultūros centre.

Atsiliepusi mergina iš pradžių labai nustemba ir sako, kad nieko nežino, negali darbe kalbėti ir prašo, kad perskambinčiau jai vakare.

Paskambinus vakare ji tvirtina, kad jos vaikinas tikrai nėra Aistės vaiko tėvas. Mergina ima pasakoti, kokia Aistė bloga, tačiau ją greitai nutraukiu – jokio skirtumo kokia yra Aistė, ar koks yra Aistės vaiko tėvas. Faktas, kad yra vaikas ir jį privalo išlaikyti abu tėvai. Kol kas vyras atsakomybės vengia, jo dabartinė mergina pradeda jį teisinti ir jos klausant ima kilti klausimas apie žmonių atsakomybės suvokimą. Regis, sąmoningam žmogui pačiam norėtųsi žinoti ar jo nauja antroji pusė turi vaikų ar ne, gyvenant XXI amžiuje DNR tyrimai lengvai prieinami ir garantuoja tikslų atsakymą. Vyro telefono numerio mergina taip pat nesako, todėl jai siūlau vyriškiui duoti mano mobilaus telefono numerį.

REKLAMA
REKLAMA

Po ilgojo savaitgalio man skambina ieškomas vyras.

Jis pradeda tvirtinti, kad su Aiste nieko bendro nebenori turėti. Klausiu jo, ar užtikrintas, kad vaikas ne jo? Jis atsako, kad abejoja, nėra tikras. Tačiau jokios iniciatyvos dėl DNR ekspertizės nerodo, akivaizdu, kad nelabai ir įdomu išsiaiškinti tiesą. Todėl vėl kyla klausimas, jei Lietuvos įstatymai užtikrina, kad vaiką turi išlaikyti abu tėvai, kodėl visuomenėje vis dar gaji nuomonė, kad vaikas – moters problema. Ir ta nuomonė puikiai atsispindi kalbantis su šiuo vyru, kuris nemato reikalo, ne itin nori, nelabai jam rūpi aiškintis – jo tas vaikas ar ne. Vaikas numestas motinai – Lietuvoje yra norma, jei mama palieka vaiką – katastrofa, o štai vyrai gegutės atsakomybės dažnai vengia ir visuomenė ta priima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausiu pati ar sutiktų darytis DNR ekspertizę, vyras man vėl pradeda aiškinti, kad nenori nieko žinoti, paskui pasakoja, kokia Aistė bloga. Paskalų klausytis nesu nusiteikusi, be to skambinu su konkrečiu reikalu, todėl turgaus lygio apkalbas nutraukiu. Ir vėl kartoju klausimą. Galiausiai jis išlemena, kad jei Aistė imsis teisinių priemonių – sutiks, tačiau vėl pabrėžia, kad nenori turėti nieko bendro su ja. Tenka dar sykį pakartoti, kad kalbame ne apie Aistę, o jo vaiką, kuris, beje, kasdien valgyt nori, ir jis pats turėtų būti suinteresuotas imtis šiuos reikalus tvarkyti. Vėl girdžiu mykimą, kad sutinka. Dar klausia ar rašysiu apie jį straipsnį, nes jo mama ligoninėje. Įdomu ar tai mamai ligoninėje rūpi jos anūkas, o gal ji apskritai nežino, kad sūnus vaikų turi. Tačiau darosi vienu metu juokinga ir graudu, kad vyrui labiau rūpi kaip pasirodys žiniasklaidoje nei tai, kad reikėtų pasirūpinti sūnumi.

REKLAMA

Teisininkės komentaras

„Esant ginčui tėvystė gali būti nustatinėjama dviem būdais. Klasikiniu ir medicininiu metodu. Medicininis, tai DNR ekspertizė. Pagrindas tėvystei nustatyti yra eksperto išvada (CPK 389 str., 3.148 str. 1 d.). Ekspertizės išvados yra patikimas ir objektyvus įrodymas, patvirtinantis arba paneigiantis vaiko kilmę iš konkretaus tėvo. Todėl tėvystės nustatymo bylose taikomas mokslinių įrodymų prioriteto principas. Tuo atveju, jei atsisakoma atlikti ekspertizę taikomas klasikinis būdas, tai įrodymai ir liudininkų parodymai, kad asmenys gyveno kartu, vedė bendrą ūkį, draugavo ir pan. (CPK 389 str., CK 3.148 str. 1 d.) arba teismas ekspertizės atsisakymą gali vertinti kaip tėvystės įrodymą.

REKLAMA

Bylose dėl tėvystės nustatymo, ieškinys pareiškiamas pagal ieškovo arba atsakovo gyvenamąją vietą. Asmenys, galintys reikšti ieškinį dėl tėvystės nustatymo nurodyti CK 3.147 str.: vyras, laikantis save vaiko tėvu, jei vaikas yra gimęs nesusituokusiai motinai arba yra nuginčyti duomenys apie vaiko tėvą vaiko gimimo įraše; vaiko motina; vaikas įgijęs visišką veiksnumą, vaiko globėjas (rūpintojas), valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija arba mirusio vaiko palikuonys. Procesiniam dokumentui (ieškiniui) be bendrųjų reikalavimų, tuo atveju, kai ieškinį paduoda ne pats vaikas, keliamas reikalavimas nurodyti duomenis apie vaiką.

Teismui išnagrinėjus bylą ir nustačius tėvystę, atsakovas pripažįstamas vaiko tėvu, o vaikas – atsakovo vaiku (CPK 392 str. 1 d.). Tuomet aktualus tampa vaiko išlaikymo ir gyvenamosios vietos nustatymo klausimas. Remiantis tėvų lygiateisiškumo principu, tėvo ir motinos teisės bei pareigos savo vaikams yra lygios nepriklausomai nuo to, ar jie yra susituokę, ar nesusituokę, todėl jie turi lygias teises bei pareigas savo vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įsiteisėjusio teismo sprendimo nuorašas per tris darbo dienas turi būti išsiųstas civilinės metrikacijos įstaigai, įregistravusiai vaiko gimimą, kad būtų įregistruotas tėvystės nustatymas", – situaciją komentuoja advokatė G. G. Burbienė.

Tėvo paieška nr. 2

Antro Aistės sūnaus tėvas dirba tarptautinėje farmacijos kompanijoje, tačiau prie sūnaus išlaikymo neprisideda. Skambinu jam, prisistatau ir tiesiai klausiu, kodėl vengia vykdyti įstatymu numatytą prievolę – materialiai išlaikyti nepilnametį vaiką. Išgirdęs klausimą, vyras padeda ragelį. Štai ir dar vienas vyro gegutės pavyzdys.

Vėliau bandau dar sykį skambinti – nekelia, todėl renku farmacijos kompanijos numerį. Atsiliepia, tikriausiai, administratorė, sujungia su nurodytu darbuotoju – jis vėl padeda ragelį. Skambinu dar sykį, vėl sujungia, tada atsiliepia ir pats besislapstantis tėvas. Tyliai, beveik pašnibždom man aiškina, kad yra užsiėmęs ir turi kitų reikalų, negali darbe kalbėti. Atsakau jam, kad jo vaikas jau aštuonerius metus laukio jo, tokio užsiėmusio. Jis iš karto žada, kad viską sutvarkys. Tėvystės neneigia. Atsisveikindama jam sakau, kad dar paskambinsiu patikrinti, ji patikina, kad viskuo pasirūpins.

REKLAMA

Teisininkės Giedrės G. Burbienės komentaras

Teisininkė G. G. Burbienės pabrėžia, kad tėvystei pripažinti ieškinio senaties terminai netaikomi. Todėl ir praėjus aštuoneriems metams, galima imtis tvarkyti tėvystės nustatymo ir alimentų priteisimo reikalus.

„CK 3.141 str. 4 d. nustato, kad tėvystei pripažinti ieškinio senaties terminai netaikomi, todėl manytina, kad ir tėvystės nustatymui neturėtų būti taikoma ieškinio senatis. Tą taip pat patvirtina Lietuvos Aukščiausiojo teismo praktika", – teigia advokatė G. G. Burbienė.

Teisininkės patarimai ir veiksmų planas

1. Nors mergina liko Jungtinėje Karalystėje, jai patartumėme pradėti teisminį procesą Lietuvoje.

REKLAMA

2. Pareikšti ieškinį dėl tėvystės nustatymo ir vaiko išlaikymo priteisimo, apylinkės teismui pagal savo arba tėvo gyvenamąją vietą/paskutinę žinomą gyvenamąją vietą Lietuvoje.

3. Svarbu, kad teismo procesiniai dokumentai būtų įteikti jam pačiam arba artimam giminaičiui.

4. Teismas skirs ekspertizę tėvystei nustatyti. Jeigu tėvas ją atlikti atsisakys, teismas šį atsisakymą gali įvertinti kaip tėvystės įrodymą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų