REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko našlei Kristinai Brazauskienei valstybinė prezidento našlės renta nepriklauso.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį paskelbė, kad Prezidento valstybinės rentos įstatymo nuostata dėl rentos skyrimo našlei prieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA

Dėl kitų įstatymo straipsnių konstitucingumo byla nutraukta.

KT teigimu, našlys vien dėl buvusio sutuoktinio statuso negali įgyti teisės gauti specialią socialinę išmoką. Teismo teigimu, tai įtvirtintų privilegiją dėl asmens socialinės padėties.

Seimo narių grupė KT prašė ištirti įstatymo nuostatų, įtvirtinančių prezidento našlio (našlės) teisę į prezidento valstybinę našlių rentą, atitiktį Konstitucijai.

Anot parlamentarų, pagal Konstituciją, renta gali būti skiriama tik buvusiam prezidentui ir jam mirus negali būti skiriama jo šeimos nariams. Tuo metu įstatymas numato galimybę rentą gauti ir našlėms arba našliams, jeigu šie neturi draudžiamųjų pajamų, tačiau neatsižvelgiant į jų realią turtinę padėtį.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipimosi autorių manymu, prezidento valstybinė našlių renta negali būti skiriama neatsižvelgiant į pretenduojančio gauti šią rentą asmens turtinę padėtį, tai yra socialinės paramos poreikį.

Be to, Seimo nariai abejoja, ar rentą būtų galima mokėti našlei ar našliui, kuris tuo metu, kai prezidentas vykdė pareigas, nebuvo jo sutuoktinis. Pareiškėjų tvirtinimu, negalima nustatyti valstybinės rentos vien už asmens buvimą mirusio prezidento šeimos nariu.

Šis kreipimasis į KT inicijuotas po to, kai mirus prezidentui A.M.Brazauskui jo našlė J.Brazauskienė 2010 metais pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai prašymą skirti prezidento našlės rentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

K.Brazauskienė nurodė neturinti draudžiamųjų pajamų, tačiau ji neslėpė valdanti didelės vertės turtą.

Sprendimą dėl rentos skyrimo turinti priimti Vyriausybė kol kas šio klausimo nėra svarsčiusi. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasiūlė dėl rentos spręsti po KT nutarimo.

Ši byla Konstituciniame Teisme nagrinėta rašytinio proceso tvarka.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų