REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs politikas suvedžiojo šokėjas

Inga Kontrimavičiūtė

Panevėžio bendruomenių rūmų renginių organizatorių, buvusį miesto Tarybos narį Tomą Tarulį kelių šokių kolektyvų vadovės ir vietos verslininkas bus įsiminę ilgam ne dėl kokio jo suorganizuoto įspūdingo renginio, o dėl į teismą atvedusios patalpų nuomos istorijos. Salę miesto centre išsinuomojusį ir šokių kolektyvams pernuomojusį T. Tarulį vaikosi ir pinigus už nuomą jam sumokėjusios vadovės, ir patalpų šeimininkas.

Viena iš šokėjų mokytojų jau kreipėsi į teismą prašydama priteisti iš T. Tarulio skolą už neįvykdytą sutartį – sumokėjusi už nuomą pinigus erdvia repeticijų sale ji spėjo pasidžiaugti vos mėnesį. Patalpų šeimininkas irgi skaičiuoja praradęs pinigų, bet nenori gaišti laiko su tokiu bylinėjantis, tik sako įspėsiantis pažįstamus su šiuo renginių organizatoriumi neturėti reikalų.

Verslo pradžiai – šaltas dušas

Viešąją įstaigą „Talentų bankas“ vos prieš kelis mėnesius įkūrusi panevėžietė patyrusi šokėja Agnė Kundelienė jau spėjo išsimaudyti šaltame duše.

REKLAMA
REKLAMA

Įvairaus amžiaus vaikus komercinių pramoginių šokių mokyti ketinusiai Agnei planus teko atidėti ir užuot liejus su mažaisiais šokėjais prakaitą treniruotėse dabar minti Panevėžio apylinkės teismo slenksčius.

REKLAMA

Pradėti verslą planavusią Agnę suintrigavo praėjusių metų gruodį internete aptikta T. Tarulio įkurta internetinė svetainė, kurioje renginių organizatorius skelbėsi turintis tikslą tinklalapyje skelbti kuo daugiau informacijos apie Aukštaitijoje kuriančius atlikėjus. Ten pat buvo siūloma kūrėjams išsinuomoti patalpas J. Urbšio g.

Šokių kolektyvą tik pradedančiai burti ir patalpų besidairančiai A. Kundelienei toks pasiūlymas pasirodė tarsi iš dangaus nukritęs. Juolab kad T. Tarulis šokėjai nebuvo nežinomas žmogus – Bendruomenių rūmuose renginių organizatorių pažįsta turbūt visi Aukštaitijos sostinės kūrėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kundelienės, siūloma salės nuoma susidomėjusiems kolektyvams buvo pažadėtas aukso amžius. „Visoms vadovėms Tomas žadėjo, kad jų ugdytiniai pasirodys miesto renginiuose, organizuojamuose

Bendruomenių rūmų, mažiausiai keturiuose per mėnesį, už dalyvavimą juose kolektyvams bus mokami pinigai. Mums buvo garantuoti pasirodymai vasarą vykstančiuose „Susitikime penktadienį“, esą šiemet į juos atvažiuos scenos žvaigždės, mes su jomis šoksime. Taip pat žadėjo padėti rasti rėmėjų, nes neva kur jis benueitų, visi jį žino kaip patikimą, seniai viešajame sektoriuje dirbantį žmogų. Mainais jis pageidavo tik kad nuomotume iš jo salę ir būtume šalia, kai kolektyvų prireiks“, – „Sekundei“ pasakojo A. Kundelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuomininkės atsidūrė gatvėje

Tokie patyrusio renginių organizatoriaus pažadai pradedančioms verslą šokėjoms atrodė kaip svajonės išsipildymas: jų ugdomi vaikai šoks rimtuose renginiuose ir dar už tai gaus atlygį. Kad T. Tarulio kalbos ne iš piršto laužtos, A. Kundelienė įsitikino, kai sulaukė kvietimo jos kolektyvui pasirodyti „Cido“ arenoje organizuotos Kalėdų mugės koncerte.

„Po renginio Tomas pasakė, kad labai didžiuojasi subūręs tokią komandą ir labai laukia kolektyvų savo nuomojamose patalpose“, – pamena Agnė.

Ji nedvejodama sausio 2-ąją pasirašė su T. Tarulio įkurta viešąją įstaiga „AP projektai“ per 200 kv. m patalpų nuomos sutartį dvejiems metams. Su T. Taruliu sutarė, kol besikuriantis kolektyvas atsistos ant kojų, už pirmuosius porą mėnesių nuomininkė mokės po 800 Lt, vėliau – po 1000 Lt. Ten pat patalpas išsinuomojo ir dar du šokių kolektyvai.

REKLAMA

A. Kundelienė išsinuomotoje salėje su kolektyvu repetavusi maždaug porą savaičių. Kol kartą atėjusi rado išjungtą elektrą. Tąkart vadovei pavyko prisiskambinti Tomui. Ji buvo nuraminta, kad turbūt įvyko gedimas, o kadangi darbo laikas pasibaigęs, pats negali prisiskambinti patalpų šeimininkui. Kitą dieną šokėjai vėl repetavo, o po savaitės – vėl išjungta elektra.

„Situacija pradėjo kartotis. Renkamės į repeticiją ir nežinome, bus elektra ar ne. Po to išjungė šildymą. Tomui prisiskambinti buvo nebeįmanoma“, – pasakojo Agnė. Moters kantrybė trūko, kai kartą susirinkusios repetuoti 15-iolika merginų rado įjungtą signalizaciją.

REKLAMA

„Įtariau negera, pradėjau ieškoti tikrojo patalpų šeimininko. O tada patyriau šoką: verslininkas pasakė, kad mes iš viso neturime teisės čia repetuoti, nes už patalpas nesumokėta nuoma. Kad nebūtų vykdoma veikla, savininkas išjungė elektrą ir šildymą“, – apmaudo neslėpė A. Kundelienė.

Skolos reikalauja per teismą

Su kolektyvu gatvėje atsidūrusi šokėja griebėsi už galvos. Ji ne tik buvo sumokėjusi T. Taruliui 500 Lt avansą už nuomą, bet ir, patikėjusi jo gražiais pažadais, pradėjusi reklaminę kampaniją – paskelbusi mažųjų šokėjų atranką į kolektyvą.

Šokėja kreipėsi pagalbos į advokatą. Į jo skambutį T. Tarulis atsiliepė tuojau pat. „Advokatui buvo nupasakota, atseit Agnytė kvailioja, Tomas situaciją nupiešė gražiom spalvom, esą man tereikia ateiti ir skolą atiduos“, – pasakojo A. Kundelienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš tiesų T. Tarulis kitą dieną susitiko su Agne, paaiškino, jog dėl patalpų iškilo problemų ir nebegalėsiantis nuomoti, pažadėjo 500 Lt netrukus grąžinti. Pasak moters, po tokio pokalbio T. Tarulis vėl dingo kaip vandenį. Matydama, kad pinigų gali ir neatgauti, A. Kundelienė surašė skolos raštelį ir nukulniavusi į Bendruomenių rūmus tėškė Tomui ant stalo.

„T. Tarulis aiškino, kad neturi tiek pinigų, bet tuoj jam sumokės už renginį ir skolą grąžins“, – sakė A. Kundelienė.

Skolininkas pasirašė skolos raštelį. Bet atėjus skolos grąžinimo dienai pinigų Agnė vis tiek neatgavo. Jos ieškinį, kuriuo moteris reikalauja iš T. Tarulio priteisti skolą, jau priėmė Panevėžio apylinkės teismas.

REKLAMA

Pasak Agnės, jai, tik pradedančiai savo verslą, 500 Lt yra dideli pinigai. Iš viso moteris skaičiuoja į orą išleidusi apie 3000 Lt. Tiek jai kainavo patalpų nuoma, naudos neatnešusi reklaminė kampanija. Į jos kvietimą ateiti į atranką atsiliepė nemažas būrys mažųjų šokėjų, bet nė vienas nepanoro šokti kolektyve, kurio perspektyvos neaiškios.

„Atrankos dieną patalpų savininkas iš gailesčio mane dar įleido į salę, bet suprantu, kaip turėjo išsigąsti vaikus į atranką atvedę tėvai – patalpoje vos 10 laipsnių šilumos, o aš dar aiškinu, kad repetuosime ne čia, o kažkur kitur. Aš irgi savo vaiko nebūčiau leidusi šokti tokiame kolektyve“, – sako A. Kundelienė.

REKLAMA

Ji dar svarstė per teismą iš T. Tarulio išsireikalauti ne tik skolą, bet ir turtinę bei neturtinę žalą. Teisybės ieškotojos entuziazmą atšaldė advokatas.

„Advokatas perspėjo, kad jei turiu atliekamus 3–4 tūkst. Lt ir nusiteikusi bylinėtis porą metų, galiu bandyti. Bet net jei teismą laimėčiau, anot advokato, iš T. Tarulio pinigų neatgausiu, nes jis neturi turto“, – nuleido rankas A. Kundelienė.

Atvirumą būtų supratę

Iš T. Tarulio patalpas nuomojusi vaikų šokio ir teatro studijos vadovė Kristina Ostrauskienė džiaugiasi spėjusi užbėgti įvykiams už akių ir išvengusi finansinių nuostolių. Nuo jų moterį apsaugojo tai, kad nesiryžo iš karto sudaryti ilgalaikės nuomos sutarties – mokėjusi mėnesio gale tik už tiek dienų, kiek naudojosi sale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau K. Ostrauskienė pripažįsta, kad dar kartą sulaukusi T. Tarulio pasiūlymo imtis bendrų projektų, labai rimtai pagalvotų.

„Vienintelis nepatogumas buvo ilgą laiką trukusi neaiški padėtis. Mano kolektyvui salė buvo per didelė, Tomas vis žadėjo ir žadėjo pastatyti pertvarą, jam prisiskambinti darėsi vis sunkiau. Mačiau, kad kažkas negero vyksta, ir ėmiausi ieškoti kitų patalpų“, – pasakojo K. Ostrauskienė.

Kai moteris susiruošė kraustytis, atvažiavusi susirinkti daiktų rado užrakintas duris, o T. Taruliui prisiskambinti buvo beviltiška.

„Visiems gali nepasisekti, nieko nuostabaus, kad šį kartą nepasisekė ir Tomui. Bet apie problemas reikėjo šnekėtis, o jis išsisukinėjo. Žinojo, kad nepadarys, ką pažadėjęs, nes skolose sėdi, o vis tiek tylėjo. Reikėjo būti atviram – visi būtume supratę“, – mano K. Ostrauskienė.

REKLAMA

Verslininką stulbina įžūlumas

Šokių vadovių dėmesį atkreipusioje T. Tarulio internetinėje svetainėje iki šiol tebeskelbiama apie J. Urbšio g. atlikėjams nuomojamas patalpas. Jų savininkai tvirtina, kad skelbimas melagingas – su šiuo renginių organizatoriumi nebeturi ir nenori turėti nieko bendra.

„Aš jau senas vilkas, 58-erių metų, bet tokio naivumo ir įžūlumo dar nebuvau matęs“, – įvertino patalpų nuomos reikalus su juo tvarkęs verslininkas R. P.

Vyras neslepia, kad jam, žinomam verslo pasaulyje, nepatogu, kad buvo apsuktas aplink pirštą. 289 kv. m patalpas T. Tarulio įkurtai viešajai įstaigai „AP projektai“ išnuomojęs verslininkas sako padaręs klaidą, nes patikėjęs jam patalpas be išankstinio užmokesčio.

REKLAMA

„Tomas labai negražiai elgiasi. Telefonu neatsiliepia, aiškina, esą toks jo stilius. Koks tik nori gali būti stilius, kai niekam neskolingas, bet jei skolingas, čia ne stilius, o išsisukinėjimas“, – sako R. P. Kad susisiektų su T. Taruliu, verslininkas pasakoja netgi išjungęs išnuomotose patalpose elektrą. Gudrybė pasiteisino – tąkart Tomas, prispaustas šokių kolektyvų vadovių, iš karto paskambino R. P.

„Dievagojosi, kad jau pervedė pinigus. Patikėjau, įjungiau elektrą. O kai sąskaitą patikrinau, žiūriu – tuščia. Nesibylinėsiu, bet su tuo žmogumi tikrai jokių reikalų nebenoriu turėti“, – sako verslininkas. Jaučiasi puolamas

Išsakyti savo versijos, kaip nutiko, kad gražūs planai baigėsi nemaloniais kaltinimais, T. Tarulis nepanoro. Telefonu atsiliepęs renginių organizatorius, išgirdęs, jog domimasi patalpų nuomos istorija, kartojo neturintis ką komentuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia vėl kažkoks puolimas vykdomas“, – pareiškė T. Tarulis ir nutraukė pokalbį. T. Tarulio tiesioginė viršininkė, Bendruomenių rūmų direktorės pareigas laikinai einanti Sandra Myškienė tvirtina negalinti patikėti, kad kolega galėjo kažką mulkinti.

„Man ta istorija kelia nuostabą. Jis nėra nei pasigyręs, nei užsiminęs apie savo planus nuomoti patalpas ir pačiam imtis verslo. Jis labai geras renginių organizatorius, dirba sklandžiai ir greitai, atėjęs dirbti į Bendruomenių rūmus įnešė spalvų“, – pavaldinį gyrė S. Myškienė.

Už baudą – viešieji darbai

Renginių organizatoriaus karjerą Panevėžio savivaldybei pavaldžiuose Bendruomenių rūmuose T. Tarulis pradėjo 2010-aisiais. Miesto valdančiojoje daugumoje jau kelintą kadenciją esantiems „tvarkiečiams“ priklausiusiam T. Taruliui įsidarbinti kultūros įstaigoje tąkart nesutrukdė su kultūrine veikla nieko bendra neturintis Žemės ūkio universiteto diplomas, o dabar Savivaldybei nesvarbu, kad kultūros įstaigos darbuotojas – teistas.

T. Tarulis buvo teisiamas už aferas perkant ir parduodant automobilius.

Su verslo partneriu T. Tarulio įkurta bendrovė už banko skolintus pinigus Vokietijoje pirkdavo naudotas mašinas ir parduodavo Lietuvoje. Kad automobiliai įkeisti, pirkėjai nežinodavo, o įmokas ir palūkanas bendrovė tvarkingai mokėjo tik pirmaisiais metais.

REKLAMA

Daugiau nei prieš dvejus metus Panevėžio apylinkės teismas dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo ir sukčiavimo T. Tarulį nuteisė 3,5 metų nelaisvės bei 6,5 tūkst. litų bauda, jo verslo partneriui buvo skirti 3 metai nelaisvės ir daugiau nei 7 tūkst. litų bauda.

Nepalankų sprendimą nuteistieji apskundė Panevėžio apygardos teismui, ten jų skundai buvo atmesti.

Tuomet jie kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą. Pastarasis prieš metus abu vyrus išteisino dėl sukčiavimo, už kurį grėsė laisvės atėmimas.

Abu buvo pripažinti kaltais tik dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo. T. Taruliui Aukščiausiasis teismas paskyrė 11 tūkst. Lt baudą.

Pernai į teismą su prašymu, kad piniginė bauda T. Taruliui būtų pakeista viešaisiais darbais, kreipėsi antstolis. Jis teigė, kad išieškoti baudos iš buvusio Tarybos nario nėra galimybių – jis neturi turto, kurį pardavus būtų galima padengti baudą.

T. Taruliui buvo paskirta 480 valandų nemokamų darbų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų