REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo dar penkis kandidatus prezidento rinkimuose. Lietuviai gegužę vyksiančiuose rinkimuose galės rinktis iš septynių kandidatų.

Penktadienį Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) įregistravo dar penkis kandidatus prezidento rinkimuose. Lietuviai gegužę vyksiančiuose rinkimuose galės rinktis iš septynių kandidatų.

REKLAMA

Kiek anksčiau VRK jau įregistravo Darbo partijos kandidatą Artūrą Paulauską bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininką Valdemarą Tomaševskį. Penktadienį komisija įregistravo šalies vadovę Dalią Grybauskaitę, socialdemokratą Zigmantą Balčytį, Vilniaus merą Artūrą Zuoką, Ignalinos merą Bronį Ropę, Seimo narį Naglį Puteikį.

Prezidento rinkimuose negalės dalyvauti Kristina Brazauskienė, verslininkas Vladas Lašas, Jonas Lašinis, signataras Rolandas Paulauskas. Šie kandidatai nesugebėjo surinkti 20 tūkst. jų palaikančių piliečių parašų.

Fiasko patyrė ir Seimo narys, buvęs D. Grybauskaitės patarėjas Linas Balsys, kuriam taip pat nepavyko surinkti parašų. Tik pridavęs parašų lapus komisijai politikas žurnalistams pasiskundė buvęs apgautas nesąžiningų savanorių. Tada L. Balsys dar manė, kad pakaks 20, 5 tūkst. parašų, tačiau rašysenos ekspertams įtartini pasirodė bemaž 700 parašų.

REKLAMA
REKLAMA

Geriausiai parašus rinkti sekėsi D. Grybauskaitės šalininkams. Jos atstovai VRK pateikė daugiau negu 67 tūkst. parašų. Daugiau negu 21 tūkst. pretendentė surinko elektroniniu būdu. Neprastai sekėsi ir socialdemokratui Z. Balčyčiui, kuris į VRK atkeliavo su beveik 67 tūkst. parašų. Trečias parašų rinkimo lenktynėse liko LLRA vadovas V. Tomaševskis, kurio atstovai pristatė beveik 51 tūkst. parašų, A. Paulauskas surinko beveik 42 tūkst., A. Zuokas – 39 tūkst., B. Ropė – 36 tūkst., N. Puteikis – 26 tūkst.

REKLAMA

VRK posėdžio metu daugiausiai diskusijų kilo dėl L. Balsio surinktų parašų. „Vertėtų pasižiūrėti, kad būtų išsklaidytos visos abejonės, - po posėdžio žurnalistams sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas. - Jokių būdu nekeliame pretenzijų kandidatui, tačiau jo parašų rinkėjai neturėtų išdykauti“.

Bangas posėdžio metu nusprendė kelti ir nauja VRK narė, „Drąsos kelio“ atstovė Irena Malinauskienė, kuri nuolat balsuodavo prieš kiekvieną siūlymą. Tokį savo elgesį ji argumentavo tuo, kad VRK jai nesuteikė galimybės tikrinti parašų lapų. „Man tai buvo netikėta, tikrinimą palikome kompiuterinėms priemonėms ir rašysenos ekspertams. I. Malinauskienė gyvena Kaune, šią savaitę su ja nekalbėjome telefonu. Gal ji supyko, kad nebuvo kviesta dirbti. Gal ji iš partijos gavo kokius nurodymus. Sunku pasakyti. Tai yra nauja komisijos narė, atėjusi po rinkimų“, - pečiais traukė Z. Vaigauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, rinkiminės kampanijos oficialus startas bus duotas, greičiausiai, trečiadienį. „Numatome įteikti kandidato pažymėjimus, jie pasirašys garbingų ir sąžiningų rinkimų deklaraciją, - pranešė VRK pirmininkas. - Tarp kitko 2009-aisiais metais rinkimuose taip pat buvo septyni kandidatai. Buvo įvairių atvejų, kažkada buvo tik du kandidatai, yra buvę ir septyniolika kandidatų“.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną. Jeigu prireiks antrojo turo, jis yra numatytas gegužės 25 dieną kartu su rinkimais į Europos parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų