REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyras ant peilio pats neužgriuvo

Kaunietė Birutė Katkuvienė ilgai atsimins savo 41-ąjį gimtadienį pernai: moteris „pasidovanojo“ šiurpią „dovaną“ – šeimos nario žudikės vardą ir nelaisvės bausmę.

Pora – 12 metų

Pernai, sausio 23-iąją, B. Katkuvienė neplanavo švęsti savo gimtadienio ir su draugais ar giminaičiais prie stalo nesėdėjo, tačiau su savo sugyventiniu namie ne vieną stiklelį išlenkė. O netrukus tas kuklus gimtadienio paminėjimas virto sugyventinio Dariaus Kliučinsko (44 m.) laidotuvėmis ir „kelialapiu“ Birutei į įkalinimo įstaigą. Neseniai Kauno apygardos teismas nusprendė, kad B. Katkuvienė, vienu peilio dūriu nužudžiusi savo sugyventinį, privalo atlikti 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Kol šis nuosprendis įsiteisės, anksčiau niekada neteista, labai gerai darbovietėje – Kauno klinikose, kur dirba pagalbine darbuotoja, – charakterizuojama, kadaise aukštesnįjį išsilavinimą įgijusi B. Katkuvienė palikta laisvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Įprastas Birutės ir Dariaus bendras gyvenimas, trukęs apie 12 metų, sugriuvo dėl ne vienus metus poros kasdienybę trikdžiusios nesantaikos ir alkoholio. Poros artimieji, teisme tapę liudytojais, teigė, kad pastaraisiais metais Darius alkoholiu svaigindavosi kasdien. O išgėręs būdavo agresyvus. Esą anksčiau buvusio padoraus žmogaus elgesys pasikeitė po to, kai jis grįžo iš Norvegijos, kur uždarbiavo. Grįžęs Darius niekur nebedirbo, buvo išlaikomas sugyventinės.

REKLAMA

Tragiškas konfliktas

Ir per tragišku tapusį Birutės gimtadienį Darius norėjo tik svaigintis. Kai vienas butelis buvo ištuštintas, sunkiai apgirtęs Darius prašė sugyventinės pinigų, kad galėtų dar nusipirkti alkoholio. Birutė nenorėjo, kad šventinė diena būtų apvainikuota smurtu, nes kartais taip ir būdavę, tad pinigų nedavė.

Tuomet Darius įsiuto ir jau ne prašė, o reikalavo pinigų. Žinodamas, kad bene skaudžiausia Birutei girdėti, kaip jis įžeidinėja jos mamą, Darius pradėjo rėkti, kad sugyventinės mamą išveš į senelių prieglaudą, pradėjo spjaudytis, įžeidinėti abi moteris, vadindamas jas bjauriausiais žodžiais.

REKLAMA
REKLAMA

Birutei dar labiau suskaudo širdį, kai jos mama, girdėdama Dariaus žodžius, pradėjo verkti. Štai tada, kaip pasakojo pati Birutė, jos, tuo metu virtuvėje gaminusius valgį, rankose staiga atsidūrė peilis, o netrukus Darius, sėdėjęs prie virtuvės lango, susmuko kaip negyvas.

Kaltinamoji tikino niekaip neatsimenanti, kaip ji vieną kartą dūrė peiliu sugyventiniui, kaip pataikė būtent į krūtinę. O to dūrio būta tokio stipraus, kad peilis sužalojo vyrui vidaus organus ir gana greitai įvyko vidinis nukraujavimas. D. Kliučinskas mirė.

Suvokusi, kas atsitiko, Birutė tučtuojau paskambino į Bendrosios pagalbos centrą. Tai, ką ji pasakė atsiliepusiems darbuotojams, vėliau tapo akmeniu, skandinančiu šią moterį. Mat ji, apkaltinta dėl sugyventinio nužudymo, tikino, kad žudyti tikrai nenorėjusi – esą greičiausiai Darius pats užkritęs ant jos rankose tuo metu buvusio peilio. Tačiau kviesdama gelbėtojus, kaip liudija išlikęs garso įrašas, moteris aiškiai pasakojo, kas įvykę: „Nežinau, kaip čia pasakyti... Pagriebiau peilį ir padūriau vyrą... Sunervino jis mane, visokiais žodžiais išvadino... Kas buvo ant stalo, tuo ir dėjau – visas susmigo...“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šie žodžiai, anot trijų teisėjų kolegijos, paneigė B. Katkuvienės versiją apie ant peilio patį užgriuvusį vyrą. Be to, ir teismo medicinos specialistas, išanalizavęs D. Kliučinskui padaryto sužalojimo pobūdį, teigė, kad kaltinamoji meluoja.

Švelni bausmė

Linkusi meluoti B. Katkuvienė buvo ir dėl girtumo. Ji, kviesdama medikus, tvirtino, kad yra visiškai blaivi, bet tuoj pat šiai gimtadienį minėjusiai moteriai buvo nustatytas vidutinis girtumas – 1,97 promilės alkoholio. O sugyventinis prieš mirtį buvo visiškai girtas, lavono kraujyje aptikta net 4,51 promilės etilo alkoholio, o šlapime – net 5,40 promilės. Kaip medikai sako, mirtina alkoholio dozė. Tad toks girtas vyras vargu ar galėjo kelti pavojų aplinkiniams.

REKLAMA

Ši tragedija Kaune, viename iš Medvėgalio gatvės daugiabučių (jeigu Kauno apygardos teismo nuosprendis toks ir įsiteisės), prislėgė B. Katkuvienę ir materialiai. Teismas įpareigojo nuteistąją atlyginti padarytą moralinę ir materialinę žalą nužudytojo broliui Ramūnui – sumokėti iš viso kiek daugiau nei 20 000 litų. Išieškoti šiuos pinigus tikrai yra iš ko – B. Katkuvienė turi butą, kuris prireikus gali būti parduotas.

Beje, 9 metus kalėti nuteista B. Katkuvienė atsipirko palyginti švelnia bausme, nes už šeimos nario nužudymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba net iki gyvos galvos.

Irena ZUBRICKIENĖ

AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų