REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Komisariatuose – laukimo nuotaikos

Panevėžio ir Šiaulių apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų viršininkai savo postuose skaičiuoja paskutines dienas. Panevėžio policijai vadovaujantis Rimantas Bobinas nuo vasario 3-iosios paskiriamas Šiaulių VPK viršininku. Tą pačią dieną panevėžiečiams pareigūnams Policijos departamento generalinio komisaro pavaduotojas Algirdas Stončaitis pristatys naują vadovą – pastaruosius penkerius metus Šiaulių VPK viršininko pareigas einantį Egidijų Lapinską.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos šiais metais pirmą kartą vykdo penkerių metų kadenciją baigusių policijos komisariatų vadovų rotaciją.

REKLAMA

Departamento Komunikacijos skyriaus viršininko Ramūno Matonio teigimu, nuo vasario pradžios šalyje keisis septynių iš dešimties apskričių VPK viršininkai. Vilniaus ir Alytaus VPK vadovams departamentas pasiūlė tas pačias pareigas eiti dar vieną kadenciją, Marijampolės policijos viršininkui rotacija nebuvo taikoma, nes šiame poste dar neišbuvo penkerių metų.

„VPK viršininkams skiriamas maksimalus laikas – dvi kadencijos, tai yra dešimt metų. Tai pakankamas laikas vadovui įgyvendinti savo sumanymus ir tikslus. Kai kurie tą spėjo per penkerius metus, turėjusiesiems didesnių planų pasiūlyta toliau eiti tas pačias pareigas ir tęsti pradėtus darbus“, – „Sekundei“ teigė R. Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, šiais metais keičiami ne tik apskričių, bet ir visų rajonų bei miestų policijos komisariatų vadovai.

„Rotacija taikoma tam, kad pareigūnas pernelyg nesusigyventų su aplinka, kurioje dirba, ir būtų išvengta įvairių korupcinių dalykų“, – aiškino departamento atstovas.

Anot jo, kadenciją baigusiems vadovams pirmiausia siūlomos lygiavertės pareigos toje pačioje arba kitoje vidaus reikalų sistemos įstaigoje. Jei pareigūnui pasiūlymas netinka, jis gali būti perkeliamas į žemesnes pareigas arba gali pasinaudoti teise gavus dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinę kompensaciją pasitraukti iš vidaus reikalų sistemos. Priklausomai nuo ištarnauto stažo, išeinančiam pareigūnui išeitinė kompensacija gali būti didesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeima lieka Panevėžyje

„Kadangi dar ir amžius, ir sveikata leidžia, yra žinių, minčių ir patirties, pasirinkau tęsti tarnybą“, – „Sekundei“ teigė Policijos departamento siūlymą vadovauti Šiaulių apskrities pareigūnams priėmęs R. Bobinas. Prieš dvylika metų su šeima į Panevėžį atvykęs pareigūnas tvirtina saitų su Aukštaitijos sostine nenukirsiantis. Šeima nusprendė į Šiaulius nesikraustyti, todėl R. Bobinui teks kasdien važinėti tarp dviejų didmiesčių. Tiesa, pareigūnui kelionė į darbą ir iš jo bus apmokama.

REKLAMA

„Nesu viengungis, gyvenantis ant lagaminų ir galintis laisvai priimti sprendimus. Turiu atsižvelgti į šeimos interesus, juolab kad sūnus moksleivis, jam artėja tas amžius, kai bus labai svarbus tėvo palaikymas. Panevėžyje turime draugų, pažįstamų, čia ir vaikas turi savo interesų. Jei žinočiau, kad visą gyvenimą teks praleisti Šiauliuose, gal sprendimas būtų kitoks, bet niekas nepasakė, kad ir po penkerių metų ten galėsiu pasilikti. Pasirinkus tokį gyvenimą teks taikytis su kai kuriais sunkumais, bet visada turiu likti su šeima“, – tvirtina viršininkas. Į teisę iš žemės ūkio

REKLAMA

Tarnybą vidaus reikalų sistemoje prieš 22-ejus metus gimtuosiuose Kėdainiuose pradėjęs R. Bobinas svarsto, kad policija – ne darbas ir ne pareigos, o gyvenimo būdas. Jis pripažįsta seniai nustojęs skaičiuoti darbo valandas ir apgailestauti dėl užimtų savaitgalių.

„Nesame laisvi nei po darbo, nei naktį, nei savaitgaliais ar švenčių dienomis. Kai visi švenčia, ypatingas krūvis tenka policijai. Niekas nesupras, jei rezonansinio įvykio vietoje nebus viršininko arba blogiausiu atveju – jo pavaduotojo. Niekam nepaaiškinsi, kad tądien tavo ar šeimos nario gimtadienis, kad reikia kažkur važiuoti. Nepaisant to, kur esi, privalai būti įvykių sūkury, apie įvykį žinoti pirmas“, – apie visuomenės nepastebimą pareigūnų gyvenimo pusę kalba R. Bobinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir vis dėlto viršininkas tvirtina per visą tarnybos laiką niekada nepasvarstęs, kad galbūt suklydo prieš maždaug dvidešimt metų iš žemės ūkio pasukęs į teisę. Anot jo, profesinis šuolis į kardinaliai priešingą pusę buvo nulemtas permainų pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais. Žemės ūkio technikume mechaniko specialybę įgijęs, vėliau Žemės ūkio akademijoje studijavęs R. Bobinas matė, kad žemės ūkio specialistas, nors ir diplomuotas, iš aukštosios auditorijų išeis į niekur.

„Mums netgi būdavo kalbama, kad baigsit, diplomus gausit, o kur toliau eisit – pačių reikalas. Kaip tik tuo metu Kėdainių policijai reikėjo pareigūnų“, – pasakojo R. Bobinas. Skaudulys – pareigūnų girtavimas

REKLAMA

Policijos pareigūno karjerą 1992-aisiais pradėjęs nuo Kėdainių policijos komisariato tardytojo, po devynerių metų R. Bobinas paskirtas į Aukštaitijos sostinę – Tardymo skyriaus prie Panevėžio miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininku, vyriausiojo komisaro pavaduotoju. Panevėžio apskrities VPK viršininko pareigas R. Bobinas eina nuo 2008-ųjų.

Pasak jo, per pastarąjį dešimtmetį nusikalstamumas Panevėžyje gerokai sumažėjo, o pasitikėjimas policija išaugo. Naujausiais apklausų duomenimis, policija pasitiki daugiau nei 60 proc. gyventojų, tai yra 8 proc. daugiau nei 2012-aisiais.

REKLAMA

Vis dėlto R. Bobinas pripažįsta, kad policijai nepavyksta visiškai išvengti juodų dėmių. Viršininkas skaičiuoja, kad kasmet jam tenka iš pareigų atleisti bent po 2–3 susikompromitavusius pareigūnus. Nors visuomenėje plačiai nuskamba istorijos apie korupcines nusikalstamas veikas padariusius policijos darbuotojus, R. Bobinas prasitaria, jog policija turi ir kitą didelį skaudulį – pareigūnų girtavimą. „Pasitaiko pareigūnų, bandančių įtampą malšinti alkoholiu. Tokiems mes labai stengiamės padėti, suteikiama ir psichologinė, ir medicininė pagalba. Deja, yra ir nepriimančių pagalbos, su jais tenka atsisveikinti“, – teigia R. Bobinas. Viršininkas šeimos neatsiveš

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo vasario 3 dienos Panevėžio apskrities VPK viršininko kabinete R. Bobiną pakeisiantis dabartinis Šiaulių apskrities policijos vadovas E. Lapinskas teigia kardinalių pokyčių neplanuojantis, kol nesusipažino su situacija naujoje darbovietėje.

E. Lapinskas taip pat šeimos į Panevėžį kol kas neketina atsivežti, tačiau jam kelionė į darbą gerokai sutrumpės. Būsimas Panevėžio apskrities VPK viršininkas su šeima gyvena Kėdainiuose.

Vidaus reikalų sistemoje E. Lapinskas skaičiuoja 25-erius metus, daug metų dirbo Kėdainių rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriuje, 2003-iaisiais paskirtas Kėdainių rajono policijos komisariato viršininku, o nuo 2008-ųjų vadovavo Šiaulių VPK.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų