REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenė pasmerkė griežtesnių bausmių žiauriems nusikaltėliams atsisakiusį Seimą

Teisėjas: tokios politinės iniciatyvos neturi logikos

Seimas nepritarė skandalingojo „tvarkiečio“ Petro Gražulio siūlymui už itin žiaurią žmogžudystę numatyti tik įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pateikė išvadas, kad tokia siūloma pataisa galėtų prieštarauti Konstitucijai.

Seimas nepritarė skandalingojo „tvarkiečio“ Petro Gražulio siūlymui už itin žiaurią žmogžudystę numatyti tik įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas pateikė išvadas, kad tokia siūloma pataisa galėtų prieštarauti Konstitucijai.

REKLAMA

Anot teisininkų, tokia nuostata neleistų teismui bausmės skirti atsižvelgiant į visas reikšmingas aplinkybes, individualizuoti bausmės ir šitaip įvykdyti teisingumo. Tokios politinės iniciatyvos itin padažnėjo po praėjusiais metais Lietuvą sukrėtusių kraupių nusikaltimų virtinės.

Logikos trūkumas

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Audrius Cininas pritarė Teisės ir teisėtvarkos komiteto išvadoms.

„Išvertus iš teisinių eufemizmų į paprastą kalbą, tos išvados esmė yra ta, kad pataisos rengėjai per medžius miško nemato, t.y. nesuvokia sisteminio bausmių pobūdžio. Tai, be kita ko, reiškia, kad už vienodo sunkumo nusikaltimus turi būti skiriamos ir panašaus griežtumo bausmės.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal įstatymo projekto autorių logiką tokie nusikaltimai kaip genocidas, valstybės perversmas, terorizmas ir kiti panašūs yra lengvesni nusikaltimai, nes už šiuos nusikaltimus įstatymas numato ir kitas bausmes, ne tik laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Tačiau tai projekto rengėjams neužkliūva“, – teigė A. Cininas.

REKLAMA

Anot teisėjo, toks Seimo atstovų siūlymas yra visiška nesąmonė ir nesuvokimas baudžiamojo kodekso kaip sistemos, o gal tiesiog pataikavimas mažiau išprususiems, tragedijos sukrėstiems rinkėjams.

Visuomenė už mirties bausmę

Apie Seimo sprendimą nepritarti P. Gražulio pataisoms sužinojusi visuomenė komentaruose po straipsniais išsakė kategorišką nuomonę. Pateikiame kelių balsas.lt skaitytojų komentarus, kuriuose dominuoja siūlymas grąžinti mirties bausmę.

„Mirties bausmė gal ir nesumažina nusikaltimų skaičiaus, bet sunaikina patį nusikaltėlį ir jo genus. Išėjęs į laisvę anksčiau laiko, už gerą elgesį, toks išsigimėlis ir toliau žudo, o kartais net pratęsia giminę. Ir toliau gimsta tokie patys išsigimėliai. Lietuva išskirtinė valstybė, čia vyksta per daug nusikaltimų ir nereikia mūsų lyginti su normaliomis Europos valstybėmis. Griežčiausios bausmės Lietuvoje yra būtinos!“ – rašo vienas internautas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes vienetinė Europos šalis, kurioje leidžiama žudyti ir niekas nebijo vežti narkotikų bei daryti kitų nusikaltimų. Todėl, kad žino – niekas už tai negresia, be to, kalėjime geriau nei laisvėje, ten jau bent stogas virš galvos ir maistas visada duodamas. Nereikia net stengtis, dirbti, vargti...“, – pritaria kitas balsas.lt skaitytojas.

„Tai kas lieka? Puoselėkim nusikaltėlius... Kad tik jų teisių nepažeistume... Nekatalikiška bausti mirties bausme... Eina... Kaip keiktis norisi dėl tokio humaniško požiūrio į banditus“, – piktinosi „Aš už mirties bausmę“ vardu pasirašęs asmuo.

 Laimos vardu prisistačiusi moteris rašė: „Pirmą kartą pritariu Gražuliui... Tokius išsigimėlius, kurie degina gyvus žmones bagažinėse reikia grūsti į kalėjimą mažiausiai iki gyvos galvos... O geriausia būtų juos pačius į tą bagažinę sugrūsti...“

Balsas.lt skaitytojai pritarė Viktoro vardu prisistatęs asmuo: „Kol Seimo nario nesudegins gyvo bagažinėje, tol ir teisėsauga pro pirštus žiūrės... Gal jau laikas kelis iš neliečiamųjų į bagažinę.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų