REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konfliktų atomazga – žiaurūs nusikaltimai

Ne visi nužudymai įvyksta dėl alkoholio, kaip mėgstama teigti. Klaipėdos policijos pareigūnai prieš kelias dienas kaip tik paskelbė tiriantys nužudymą – kaip spėjama, nesantaikos dėl turtinių reikalų rezultatą.

Suimtas dėl įtarimo

Klaipėdos miesto apylinkės teismas nutarė maksimaliam laikotarpiui – 3 mėnesiams – suimti klaipėdietį Aidą Patiegą (44 m.). Jam pareikšti įtarimai dėl uošvės Linos B. (56 m.) nužudymo.

Ši istorija nerimu ir nežinia moters artimuosius apgaubė dar 2012-ųjų liepos 31-ąją, kai Giruliuose vaikų darželio buhaltere dirbusi Lina nebegrįžo namo. Darbovietėje sužinota, kad tąkart buhalterė po pietų išvyko darbo reikalais ir pradingo kaip į vandenį, savo tarnybinio tikslo net nepasiekusi. Buvo paskelbta dingusiosios paieška.

Įvykį pradėję tirti pareigūnai, apklausę grupę buhalterės artimųjų ir bendradarbių, sužinojo, kad pastaruoju metu moteris stipriai nesutarė su savo žentu. Esą šis uošvės būste jautėsi esąs šeimininkas – pradėjo nemenką remontą ir rekonstrukciją net nesitaręs su pačia būsto savininke. Kilo konfliktas, kuris tęsėsi. Apie tai žinojo ir moters vaikai, ir jos artimas draugas. Kalbėta, kad uošvė bijojo savo žento.

REKLAMA
REKLAMA

Palaikai laukuose

Nors žentas A. Patiega tuokart pareigūnams neprisipažino esąs kaltas dėl uošvės dingimo, jis netrukus buvo suimtas. Viltasi, kad areštinėje būdamas vyras arba prasitars, arba apgalvojęs papasakos tiesą. Tačiau A. Patiega, prieš 20 metų sietas su uostamiesčio nusikalstamu pasauliu, savo kaltės dėl mįslingo uošvės likimo nepripažino.

REKLAMA

Tuo metu, pareigūnams atidžiai apžiūrėjus Girulių mišką, jame buvo aptikti keli dingusios moters daiktai, tačiau to nepakako, kad būtų įrodyta įtarto žento kaltė. Todėl po 3 mėnesių A. Patiega buvo išleistas į laisvę. Tyrimas dėl Linos B. dingimo kurį laiką buvo be naujienų.

Tylą sudrumstė naujas faktas šių metų liepos 3-iąją, kai vienas Kretingalės seniūnijoje gyvenantis ūkininkas apžiūrinėjo savo laukus Putrių kaime, netoli Girulių, ir krūmuose aptiko žmogaus kūno dalių. Toji nuošali vieta – maždaug už 30 metrų nuo geležinkelio sankasos.

REKLAMA
REKLAMA

Paaiškėjo, kad aptiktieji žmogaus palaikai buvo užkasti visai negiliai, paslėpti po menku žemės sluoksniu, žole ir lapais. Pareigūnai spėjo, kad kūnas po žeme galėjęs pragulėti apie metus, per kuriuos lietūs, vėjai ir miško žvėrys juos atkapstė.

Žmogaus kūnas buvo tiek suiręs, kad buvo neįmanoma vien apžiūrėjus nustatyti asmenybę. Tiesa, spėlionių, jog tai dingusios Linos palaikai, būta iš karto, nes įvykio vietoje pareigūnai aptiko šios pražuvėlės daiktų ir, anot pačių, net įkalčių, nurodančių, kas yra moters žudikas.

Nustatyta DNR tyrimu

Liepą surastų palaikų paslaptis paaiškėjo tik visai neseniai, jau atlikus DNR ekspertizę. Šioji atskleidė, kad netoli geležinkelio metus dūlėjo tiek pat laiko dingusia be žinios paskelbtos klaipėdietės nebegyvas kūnas. DNR atsakymas gautas palyginus jos ir jos dukters DNR.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo detalių pareigūnai kol kas nelinkę skelbti, bet neslepia įtariantys, kad praeityje kartą teistas A. Patiega 2012-ųjų liepos 31-ąją, tarp 14 ir 24 valandos, Giruliuose, Turistų gatvėje, per asmeninį konfliktą nužudė savo žmonos motiną ir kūną užkasė laukuose netoli geležinkelio. Greičiausiai tokia šiurpi buvusi žento ir uošvės nesutarimų dėl jos gyvenamojo būsto atomazga.

Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl artimo giminaičio nužudymo.

Įvykio tyrėjai dar nenustatė, ar apie, kaip įtariama, A. Patiegos darbelius žinojo jo žmona, nužudytos dukra (32 m.). Ji, beje, tuoj po motinos dingimo irgi buvo atsidūrusi pareigūnų taikiklyje. Šiuo metu suimtojo žmona turi specialiosios liudytojos statusą. Tai reiškia, kad ir jai gali būti pareikšti įtarimai galbūt bendrininkavus, nes nuo specialiojo liudytojo statuso iki įtariamojo – vienas žingsnis.

REKLAMA

Kita vertus, suprantama, kad apie sutuoktinio tamsius darbelius žinojusi žmona galėjusi tylėti ir iš didžiulės baimės.

Bėdos – kas 10 metų

Įdomu, kad rimtų nemalonumų A. Patiega, kažkada tarnavęs kovotojų rinktinėje „Aras“, vis sulaukia kas 10 metų. Anot Klaipėdos policijos pareigūnų, 1993 metais šis vyras buvo pradėtas sieti su nusikalstamos gaujos, šiurpinusios žmones įvairiais tuo metu „madingais“ nusikaltimais (reketu, mašinų vagystėmis), veikla, už kurią vėliau gaujos nariai buvo nuteisti. 2003 metais A. Patiega buvo įkliuvęs dėl narkotikų platinimo ir po to net nuteistas 6 metus kalėti, bet kiek vėliau išteisintas. O štai dabar, 2013 metais, vyrui pareikšti įtarimai dėl uošvės nužudymo.

REKLAMA

Jeigu pastaroji byla pasieks teismą, bus teisiamas jau ne A. Patiega, o A. Balčaitis, nes prieš kurį laiką Aidas oficialiai pasikeitė savo tikrąją pavardę, pasirinkdamas žmonos mergautinę. Kartu – ir nužudytosios uošvės. Tokio pakeitimo argumentai – pačios šeimos reikalas. Bet gali būti, kad policijai gerai žinomą vyrą slėgė praeities „nuodėmės“.

Už artimo giminaičio ar šeimos nario nužudymą gresia laisvės atėmimo bausmė nuo 8 iki 20 metų arba net iki gyvos galvos.

Mįslingas susitikimas

Dar vienas įtariamas nužudymas praėjusią savaitę užfiksuotas Šakių krašte. Šis įvykis, kaip sako pareigūnai, yra tradicinis, nes tai esą išgerto alkoholio pasekmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Areštinėje atsidūrė Kerų kaimo (Lukšių sen.) gyventojai Donatas Žilinskas (29 m.) ir Linas Bataitis (25 m.). Abu – panašaus likimo bičiuliai, bedarbiai, neteisti, anksčiau kartu mokęsi specialiojoje mokykloje. Keletą pastarųjų mėnesių abu vyrai kartu ir gyveno pas Donatą, kai tik Linas atvyko į Kerus. Ne paslaptis – abu mėgėjai išgerti.

Lemtingąją dieną Donatas ir Linas, uždarbiavę netolimame tos pačios seniūnijos Liepalotų kaime, vakare stoviniavo prie šio kaimo parduotuvės. Čia jų kelias kažkodėl neprasilenkė su vietos gyventojo Algimanto M. (58 m.) keliu. Pareigūnai, dabar tiriantys Algimanto nužudymą, teigia, kad tarp vyrų staiga kilo konfliktas dėl alaus. To užteko, kad brandaus amžiaus vyras vėlų vakarą liktų gulėti prie parduotuvės stipriai sužalota galva, be jokios pagalbos.

REKLAMA

Nebegyvą vyrą, prie parduotuvės gulintį ant nugaros, ankstų rytą aptiko į darbą atėjusi pardavėja. Atvykę policininkai nustatė, kad vyrui sužalota galva ir kaklas. Nustačius, su kuo jis bendravo išvakarėse, tuoj buvo sulaikyti ir 2 minėti įtariamieji. Abu buvo blaivūs.

Kol vyrai dabar mažiausiai 3 mėnesius bus suimti, tikėtina, bus atlikta psichiatrijos ekspertizė. Tik tada paaiškės, ar abu jauni vyrai suvokė, ką daro, ar jie gali atsakyti už savo veiksmus, o galbūt jiems reikalingas gydymas.

Anot Lukšių seniūnijos darbuotojų, nužudytas vyras buvo lėtoko būdo, nepriekabus. Tačiau agresija nepasižymėjo ir dabar įtariamas Donatas. Užaugęs gausioje šeimoje, kurioje nebuvo lengva kasdienybė, jis buvo žinomas kaip darbštus, paslaugus, tik likimo nuskriaustas žmogus. Prieš kelerius metus Donatas džiugino ir kaip rūpestingas tėvas. O apie kitą įtariamąjį – Liną – seniūnijoje žinoma mažiau, nes jis, kaip minėta, tik neseniai atvykęs į šį kraštą.

Irena ZUBRICKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų