REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nėštumo metu pageidautina išvengti visų ligų – net ir paprasčiausi peršalimo. Tačiau ne visada tai padaryti pavyksta, ypač šaltuoju metų laiku, kai virusai savo aukų tyko visur.

Nėštumo metu pageidautina išvengti visų ligų – net ir paprasčiausi peršalimo. Tačiau ne visada tai padaryti pavyksta, ypač šaltuoju metų laiku, kai virusai savo aukų tyko visur.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klastingieji virusai

Ūmias kvėpavimo takų virusines infekcijas, kitaip dar vadinamas viršutinių kvėpavimo takų kataru, sukelia ypatingas virusas, kuris išsiskiria kosint, čiaudint, kalbantis. Ypatingo polinkio šioms infekcijoms nėštumo metu neužfiksuojama, tačiau jei jau būsima mama susirgo šia liga, jos eiga gali būti sunkesnė nei įprastai, gresia komplikacijos.

REKLAMA

Kaip parodė moksliniai tyrimai, virusiniai susirgimai padidina persileidimo riziką, ypač ankstyvosiomis nėštumo savaitėmis.

Kaip apsisaugoti?

Pasak specialistų, prieš einant į gatvę galima nosies gleivinę sutepti 0,25 procentų oksolino tepalu. Ši rekomendacija taikoma ir pirmaisiais nėštumo mėnesiais, kai bet kokie vaistiniai preparatai nepageidaujami, o ligų profilaktikai ir gydymui stengiamasi pasitelkti tik natūralias ir saugias liaudies medicinos priemones.

REKLAMA
REKLAMA

Jei vis dėlto susirgote...

1. Ligonis gali užkrėsti aplinkinius 5-7 dienas nuo ligos pradžios.

2. Inkubacinis (slaptasis) ligos periodas trunka 3-5 dienas. Liga vystosi po truputį, pirmomis dienomis savijauta gali būti patenkinama, temperatūra pakyla nežymiai, atsiranda viršutinių kvėpavimo takų gleivinės uždegimo požymių – sloga, kosulys, užkimimas.

3. Ligos trukmė – vidutiniškai 1,5-2 savaitės.

Taigi visų pirma svarbu laiku kreiptis į gydytoją. Neužsiimkite savigyda, jokiu būdu savarankiškai negerkite antibiotikų ir kitų vaistų – tik tai, ką skirs gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip kakta? Kakta karšta!

Temperatūrą iki 38,5 laipsnių pamėginkite numušti spanguolėmis, pertrintomis su medumi. Paimkite 2 šaukštus spanguolių, sutrinkite, pertrinkite per sietelį, įdėkite 1 a.š. medaus ir užpilkite 2-3 šaukštais labai karšto vandens (60-70 laipsnių). Išmaišykite, šiek tiek atvėsinkite ir gerkite nedideliais gurkšneliais.

Karštį taip pat galima numušti vaistažolių arbatomis: liepžiedžių, džiovintų aviečių, džiovintų obuolių nuoviru. Karščiavimą dar mažina burokėlių ir morkų sultys. Jas galima praskiesti ¼ dalimi kopūstų sulčių – tada jūsų gėrimas įgis dar ir imunitetą stiprinančių komponentų.

REKLAMA

Atkreipkite dėmesį, kad visose šviežiai spaustose sultyse esama fitoncidų – augaluose esančių natūralių biologiškai aktyvių medžiagų. Jos stabdo mikroorganizmų dauginimąsi ir tuo pačiu veikia kaip profilaktinė priemonė nuo antrinių ligos komplikacijų.

Jei temperatūra pakilo aukščiau nei 39 laipsniai, galima apsitrinti vandens ir acto tirpalu, bet tai – tik laikina karštį mažinanti priemonė, kol laukiate gydytojo.

Jei jūsų nėštumas – daugiau nei 12 savaičių, galima išgerti ir karščiavimą mažinančių vaistų – nėščiosioms dažniausiai skiriamas paracetamolis. Tiesa, pasitarkite su gydytoju dėl vaisto vartojimo ir tikslių dozių.

REKLAMA

Skauda gerklę

Skausmas gerklėje – nemalonus dalykas. Jį įveikti visų pirma padės skalavimas. Štai keletas receptų:

Mišinys su soda. Paimkite stiklinę šilto vandens, išmaišykite jame 1 arbatinį šaukštelį sodos, galima įdėti 2-3 lašus jodo tirpalo. Viską išmaišykite ir paskalaukite gerklę po keletą kartų per dieną.

Gerklę galima skalauti ir šalavijo, ramunėlių, jonažolių nuovirais. Šios žolelės veikia priešuždegimiškai. Jas galima vartoti ir kiekvieną atskirai, ir sumaišytas. Pavyzdžiui, galite užsiplikyti ramunėlių ir šalpusnių lapų – ši priemonė lengvina atsikosėjimą ir itin veiksminga kai kosulys jau išryškėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė kontraindikacija – hiperjautrumas ir individualus tam tikrų žolelių netoleravimas.

O jei kosulys nepraeina?

Galite rinktis ne vieną, o keletą priemonių iš gausių liaudies medicinos patarimų.

• Kosulį įveikti ir palengvinti padės arbata iš šalpusnio, trauklapio ir juodųjų serbentų lapų.

• Galite pasigaminti ir svogūnų sirupo: nuplaukite vidutinio dydžio svogūno galvutę (su lukštais), įdėkite į puodą, užpilkite vandens tiek, kad būtų iki galvutės viršaus, įberkite 50 g cukraus. Pavirinkite ant lėtos ugnies 30-40 minučių, ataušinkite, o tada perkoškite. Gerkite po 1 arbatinį šaukštelį 4-5 kartus per dieną, geriau likus 20-30 minučių iki valgio.

REKLAMA

• Kitas priemones galite derinti ir su garų inhaliacija: užvirkite bulvių lupenas, įmeskite į puodą keletą lapelių eukalipto, pavirinkite viską 2-3 minutes, tada pastatykite puodą ant stalo, pridenkite galvą rankšluosčiu ir pakvėpuokite garais 5-7 minutes.

• Efektyviai nuo kosulio gelbsti medaus masažas – jis atliekamas kosint, pakilus temperatūrai, pakeičia procedūras su garstyčiomis. Paimkite vieną arbatinį šaukštelį medaus, pašildykite iki 40 laipsnių temperatūros, sutepkite juo abiejų rankų smiliaus, didžiojo ir bevardžio piršto pagalvėles bei lengvais judesiais įtapšnokite medų į viršutinę krūtinės dalį. Masažuokite 1-2 minutes. Procedūrų kursas – o 2-3 dienos.

REKLAMA

Šalin slogą!

Retai kada peršalimas apsieina be įkyriai prikibusios slogos. Ką šiuo atveju galima padaryti?

• Anksčiau minėtos inhaliacijos – priemonė, kuri padės ir nuo kosulio, ir nuo slogos. Tik gydantis kosulį kvėpuoti reikėtų burna, o slogą – nosimi.

• Nosies praplovimai. Prisipilkite pusę stiklinės šilto vandens, įlašinkite keletą lašų jodo ir ant arbatinio šaukštelio galiuko – druskos. Viską gerai išmaišykite. Lašinkite į nosį po 2-3 lašelius į kiekvieną šnervę. Tokį praplovimą rekomenduojama atlikti 3-4 kartus per dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Žolelių receptas: sumaišykite 1 dalį erškėtrožių uogų, 3 dalis pipirmėtės ir 2 dalis lakišiaus. 2 šaukštus šio mišinio užplikykite verdančiu vandeniu (1 stikline), palaikykite termose 2-3 valandas, perkoškite ir įlašinkite 1-2 lašus putų aliejaus. Plaukite tokiu nuoviru nosį 2-3 kartus per dieną.

Ir, be abejo, linkime kuo greičiau pasveikti!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų