REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar reikia mūsų šalyje uždrausti abortus?

Seime svarstomas įstatymo, kuriuo būtų uždrausti abortai, išskyrus atvejus, kai nėštumas pavojingas nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba įtariama, kad moteris pastojo dėl išžaginimo, projektas. Abortų priešininkai kalba, kad moters įsčiose nešiojama nauja gyvybė nebepriklauso tik jai ir moteris negali kaip tinkama su ja elgtis. Neretas abortų priešininkas pasisako taip pat ir prieš cheminę, hormoninę ir mechaninę kontracepciją. Jų įsitikinimu, „reikia gimdyti tiek vaikų, kiek duoda Dievas“.

Seime svarstomas įstatymo, kuriuo būtų uždrausti abortai, išskyrus atvejus, kai nėštumas pavojingas nėščios moters gyvybei ar sveikatai, arba įtariama, kad moteris pastojo dėl išžaginimo, projektas. Abortų priešininkai kalba, kad moters įsčiose nešiojama nauja gyvybė nebepriklauso tik jai ir moteris negali kaip tinkama su ja elgtis. Neretas abortų priešininkas pasisako taip pat ir prieš cheminę, hormoninę ir mechaninę kontracepciją. Jų įsitikinimu, „reikia gimdyti tiek vaikų, kiek duoda Dievas“.

REKLAMA

Abortų šalininkai teigia, kad tai moters apsisprendimo teisė, o demokratinėje visuomenėje neturėtų būti nurodinėjama piliečiams, kaip planuoti šeimą. Lietuvoje šiuo metu leidžiama iki 12 nėštumo savaitės nutraukti nėštumą be papildomų sąlygų. ES abortai draudžiami tik Maltoje, Airijoje ir Lenkijoje. Likusios valstybės, tarp jų ir Lietuva, abortų nedraudžia, tik nustato, iki kada (10–18 savaičių) jį galima atlikti.

Mažosios gyvybės apsaugos kultūra nekyla iš draudimo

Kęstutis Masiulis, Seimo narys, TS-LKD narys

Jei klaustumėte, ar reikia visomis įmanomomis priemonėmis apsaugoti gyvybę, net ir pačią mažiausią, ką tik užsimezgusią, ją puoselėti ir jai padėti ateiti į pasaulį, atsakyčiau: taip. Tačiau ar draudimai yra tinkama priemonė, suabejočiau, nes vargu ar draudimais sukurtume tokią ugdytiną mažiausios gyvybės apsaugą. Greičiausiai atsirastų nelegalių abortų pramonė, abortų turizmas ir panašūs negatyvūs dalykai, kurių šiais laikais niekaip neišvengsi. Kai nėščia moteris dėl įvairių gyvenimo aplinkybių palūžta ir sudvejoja, ar jai nešioti vaikelį ar ne, reikia jai ištiesti pagalbos ranką. Užuot uždraudus  abortus, skatinčiau inicijuoti kuo platesnę paramą moterims, kuri padėtų joms apsispręsti išsaugoti gyvybę ir prisiimti motinystės pareigą. Ši pareiga nebūtinai bus sunki, gal net labai maloni, bet ji keis jauno žmogaus gyvenimą. Tokiems pasikeitimams pasirengti, išmokti juos priimti, o prireikus ir padėti materialiai – štai ko labiausiai reikia. Inicijuoti draudimus lengva, o keisti kultūrą, giluminius vertybinius elgesio motyvus – sunku. Katalikų bažnyčia skatina elgtis būtent taip. Jeigu valstybė savo institucijomis ir finansavimu prisidėtų, tai mažosios gyvybės apsaugos kultūra ir pagarba jai būtų puoselėjama. Taip žingsnis po žingsnio galime siekti tokios visuomenės kultūros, kai abortai tebūtų išimtys.

REKLAMA
REKLAMA

Gyvybės nutraukimo toleruoti negalima

Mečislovas Zasčiurinskas, Seimo narys, DP narys

Kiekviena nauja gyvybė yra dovana ir tam tikras stebuklas. Bet koks gyvybės atėmimas yra žalingas tiek visuomenei, tiek moteriai, tiek šeimai, tiek valstybei. Žalingas ne tik technine bei demografine, bet ir psichologine bei socialine prasme. Negalima toleruoti gyvybės nutraukimo. Taip, moteris, šeima turi teisę rinktis. Tačiau svarbiausia – priežastys, kodėl tai vyksta ir ką daryti, kad to nebūtų. Čia valstybės vaidmuo ypač svarbus. Pavyzdžiui, vienas iš problemos sprendimo būdų – sudaryti palankias sąlygas auginti vaikus ir stiprinti atsakomybę, ypač jaunų žmonių. Būtina gerbti šeimą, motiną, vaiką. Ir tai privalo užtikrinti Valstybė. Socialinės garantijos mamoms, kurios padėtų joms jaustis reikalingoms ir saugioms, turi vaidinti bene svarbiausią vaidmenį. Pavyzdžiui, kad išėjusios motinystės atostogų, jos galėtų grįžti į visavertę ir pagarbią motinai darbo rinką, nebaigusioms studijų reikia lengvinti sąlygas mokytis. Lietuvoje trūksta ir kokybiškų gydytojų konsultacijų šeimos planavimo klausimais, kontracepcijos priemonės yra brangios ir neprieinamos mažas pajamas gaunančioms šeimoms. Didžiojoje Britanijoje jos yra nemokamos. Vaikai – didžiausia gyvenimo vertybė, mūsų ateitis. Turime sukurti jiems palankias sąlygas augti ir gyventi čia, Lietuvoje, todėl toleruoti abortų negalima, reikia daryti viską, kad to būtų išvengta. Tai mūsų visų pareiga.

REKLAMA

Birutė Vėsaitė, Seimo narė, LSDP narė

Esu prieš draudimą. Turtingos moterys visada ras išeitį – galės vykti į užsienio šalis, o štai neturtingos merginos susidurs su skaudžiomis pasekmėmis. Ne draudimais reikia mažinti abortų skaičių.

Vida Marija Čigriejienė, Seimo narė, TS-LKD narė

Nemėgstu revoliucijų. Pripažįstu evoliucinį kelią.

Vanda Kravčionok, Seimo narė, LLRA narė

Gyvybės apsaugos prenatalinėje stadijoje įstatymo projektą teikė Seimo narys Zbignievas Jedzinskis. Jis puikiai ir kompetentingai gali šiuo klausimu pasisakyti. Aš galiu pridurti, kad vienareikšmiškai paremsime kolegos Zbignievo siūlymą, mat žudyti – ne tik nuodėmė, bet ir nusikaltimas, o už nužudymą Lietuvoje taikoma baudžiamoji atsakomybė.

REKLAMA
REKLAMA

Stasys Šedbaras, Seimo narys, TS-LKD narys

Laikydamasis krikščioniškosios filosofijos esu už maksimalų abortų ribojimą, už bet kokią pagalbą moteriai ir šeimai, jei taip galima išsaugoti gyvybę, tačiau gyvename XXI amžiuje. Absoliutūs draudimai vargu ar įmanomi, be to, nesu medikas ir sunku komentuoti visus galimus atvejus, kada iš tiesų vienintelė išeitis išgelbėti ne tik vaisiaus, bet ir nėščiosios gyvybę būtų nėštumo nutraukimas.

Mindaugas Bastys, Seimo narys, LSDP narys

Spalio 14 d. Vyriausybė nepritarė Seimo svarstomam abortus draudžiančio įstatymo projektui. Toks įstatymas prieštarautų Lietuvos Respublikos Konstitucijai bei Europos Sąjungos teisės aktams. Neplanuoto nėštumo problemą reikia spręsti švietimo bei kitais būdais. Būtina įteisinti galimybę išplėsti lytinio švietimo, šeimos planavimo ir kitas programas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Agnė Bilotaitė, Seimo narė, TS-LKD narė

Kiekvienos moters teisė apsispręsti, gimdyti ar ne. Pati būdama moteris neįsivaizduoju, kad šią teisę būtų galima kaip nors riboti ar juo labiau – atimti. Juk nė viena moteris nesiryžta abortui šiaip sau. Tai labai svarbus ir sudėtingas sprendimas, neretai turintis pasekmių tolesnei moters fizinei ir dvasinei sveikatai. Tie, kas spekuliuoja šiuo klausimu (o tai, kad siūlymai vėl svarstomi Seime, tai ir liudija) siekdami populiarumo, pataikaudami tam tikroms visuomenės grupėms, elgiasi neatsakingai ir net kenksmingai. Kai daugelis Vakarų valstybių eina abortų liberalizavimo kryptimi, mes ir vėl grįžtame į laikus, kai moterys, siekdamos išvengti nepageidaujamo nėštumo, žalos savo sveikatą nelegaliais, kriminaliniais abortais. Pastaraisiais metais šalyje nusižudė ne viena jauna moteris, įsčiose nešiojusi gyvybę. Apie tai reikėtų kalbėti ir siekti visomis išgalėmis užkirsti kelią tokioms tragedijoms, o ne diskutuoti apie abortų draudimą, toks įstatymas pažeistų moters ir visos šeimos teisę planuoti ir priimti sprendimus pačiai. Užuot svarstę dėl draudimo, turėtume rūpintis, kad visos šeimos gautų reikiamą psichologų, medikų pagalbą, kad turėtų su kuo pasitarti ir į ką kreiptis, kai tenka priimti sunkų sprendimą. Turėtume užtikrinti, kad kiekviena moteris prieš pasiryždama abortui, gautų visą informaciją apie šią procedūrą, galimas jos pasekmes sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų