REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydytojų interesus vilks į viešumą

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

Permainų verpetuose murdomų medikų laukia dar viena naujovė: gali būti, kad netrukus jie privalės atverti valdžios ir visuomenės dėmesiui ir savo pinigines.

Ministras Vytenis Povilas Andriukaitis įsitikinęs, kad nemažai sveikatos apsaugos darbuotojų nepraneša dirbantys keliose įstaigose, keliais etatais, nuslepia pajamas. Todėl esą atėjo laikas iš kiekvieno gydytojo reikalauti viešųjų ir privačių interesų deklaravimo. Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas pabrėžia, kad finansinių problemų sprendimas tiesiogiai susijęs su didesniu skaidrumu bei aiškiu gydytojų interesų deklaravimu.

„Būtina išvengti situacijų, kai piktnaudžiaujama asmeniniais ryšiais, siuntimais. Nesprendžiant skaidrumo problemų, negalima kalbėti ir apie papildomą finansavimą“, – konstatavo V. P. Andriukaitis. Siūlymui, kad gydytojams reikia deklaruoti privačius ir viešuosius interesus, jau pritarė ir Vyriausybės strateginis komitetas.

REKLAMA
REKLAMA

Atšaukė paskutinę minutę

Žinią apie galimas deklaracijas Panevėžio gydytojai sutiko įvairiai.

Kai kuriems tai nebuvo netikėta. Dar pernai, kai buvo įvesta naujovė – reikalavimas medikams pildyti privačių interesų deklaracijas, – būta nesusipratimų. Administracinių pareigų neinantys – tik receptus vaistams išrašantys įvairių specialybių gydytojai pasipiktino reikalavimu deklaruoti privačius interesus.

REKLAMA

Tik likus kelioms dienoms iki deklaravimo pabaigos paaiškėjo, kad eiliniams gydytojams nereikėjo deklaruoti privačių interesų. Nuo prievolės deklaruoti gydytojus išvadavo jų profesinė organizacija – Lietuvos gydytojų sąjunga. Ji oficialiai kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir prašė paaiškinti, kodėl visi gydytojai, išrašantys receptus, priskirti valstybės tarnautojams ir privalo deklaruoti interesus.

Gydymo įstaigų vadovai, kurie to reikalavo iš savo pavaldinių, teisinasi, kad juos suklaidino ta pati Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, galiausiai išaiškinusi, jog naujovė liečia tik administracinį darbą dirbančius medikus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet visų gydytojų privačių ir viešųjų interesų deklaravimo klausimas vėl keliamas.

Tik dėmesiui nukreipti?

Privačios Aukštaičių klinikos vadovas Romualdas Gasiūnas siūlymą gydytojams deklaruoti privačius interesus vadina dar viena nesąmone.

„Sveikatos apsaugos reforma nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo vis dar vykdoma ir vis neįvykdoma. Per tą laiką pasikeitė bene dvidešimt sveikatos apsaugos ministrų ir kiekvienas atėjo su savo idėjomis, kartais gana abejotinomis“, – sako klinikos vadovas. Jis atkreipia dėmesį, kad per visus reformos metus darbo krūviai didėjo, finansavimas mažėjo, popierizmo ir rašymų gydytojams dabar užkrauta bene dvigubai daugiau. Siūlymas įvesti gydytojams deklaracijas, pasak R. Gasiūno, – tik žmonių dėmesio nukreipimas nuo esminių sveikatos apsaugos problemų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pasiūloma idėja ir prasideda debatai, gerai čia ar blogai. O ką gali deklaruoti eilinis gydytojas? Aš pats, vadovas, ne visai suprantu, dėl ko reikalingas toks deklaravimas, ką jis gero duos sveikatos apsaugai, pacientams“, – svarsto medikas.

Geriau baustų už kyšininkavimą

Pradėjus gydytojams deklaruoti privačius ir viešuosius interesus, situacija, pasak permainą siūlančios ministerijos, gali pagerėti. Žadama nustatyti maksimalų laiką, per kurį sergantį tam tikra liga ir turintį siuntimą pacientą bus būtina priimti, ir taip sutrumpinti eiles.

Nieko blogo sumanyme įvesti reikalavimą gydytojams deklaruoti privačius ir viešuosius interesus nemato Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas.

REKLAMA

„Kodėl ketinama įvesti deklaracijas, reikėtų idėjos iniciatorių klausti. Bet nemanau, kad deklaracijos galėtų kam nors pakenkti, nieko blogo jose nėra“, – sako direktorius ir priduria, kad įvedus deklaravimą kai kurie gydytojai nebeturės galimybės dirbti keliais – kartais net keturiais penkiais etatais.

Tačiau deklaracijų nauda abejoja patys medikai ir jų darbą stebintys bei dažnai kritikuojantys Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos nariai. Pirmininkės pavaduotoja Eglė Kvedaraitė sakė abejojanti, kad privačių interesų deklaravimas atneš apčiuopiamų rezultatų.

„Jeigu tokiomis priemonėmis pradedama siekti skaidrumo, vargu ar jo bus pasiekta. Esame įsitikinę – ne nuo to galo pradedama“, – sako E. Kvedaraitė.

REKLAMA

Ji mano, kad pirmiausia reikėtų didinti baudas už kyšių ėmimą, už darbą daugiau nei leistina etatų. Gydytojų atlyginimai turėtų atitikti jų kvalifikaciją ir būti mokami ne už atsėdėtas valandas, o už darbo kokybę. Laikas sugrąžinti gydytojų prestižą, mokėti jiems kvalifikaciją atitinkančias algas, sutvarkyti daugybę kitų sveikatos apsaugos sistemos dalykų. „Tada bus galima ir apie deklaracijas kalbėti“, – mano pacientų organizacijų tarybos atstovė.

Įstatymų užtenka

Miesto poliklinikos direktorės Irenos Čeilitkienės nuomone, pakanka galiojančių įstatymų, kuriais gali būti reguliuojama neskaidri gydytojų ar kitų specialistų veikla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu asmuo – pavyzdžiui, šeimos gydytojas, – jokios administracinės veiklos nevykdo, kokios gali būti deklaracijos? Ką tas eilinis gydytojas gali deklaruoti? – stebisi direktorė. – Nebent visi gydytojai būtų padaryti valstybės tarnautojais – su visomis privilegijomis ir koeficientais.“

Gyvenantieji ne pagal pajamas gali būti greitai išaiškinami – yra daug kontroliuojančių institucijų, yra Mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

„Jeigu tris tūkstančius oficialiai uždirbantis gydytojas po poros darbo metų sugebės įsigyti namą prestižinėje vietoje ar kokį kitą brangų pirkinį, yra įstatymų, tarnybų, kurios gali pasidomėti, išaiškinti, bausti“, – sako I. Čeilitkienė.

REKLAMA

Dabar galiojantys įstatymai taip pat leidžia pamatyti ir per didelius darbo krūvius. Apie darbą keliais etatais ar nelegalų darbą kalba Darbo kodeksas, kontroliuoja Darbo inspekcija.

Gydytojams leidžiama dirbti ne daugiau kaip pusantro etato. Didesniu krūviu įdarbinantiesiems specialistus arba leidžiantiesiems dirbti be darbo sutarties – nelegaliai, gresia didelės baudos. Visas gydytojų darbas, pasak I. Čeilitkienės, reglamentuotas įstatymais.

„Bet jeigu norima įvesti jokios administracinės veiklos nevykdančio gydytojo, kaip asmens, interesų deklaraciją, tokią pat deklaraciją reikėtų įvesti ir visų kitų profesijų žmonėms – visuotinę“, – svarsto gydytoja.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų