REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neišmoktos pamokos sėja mirtį?

BPC darbuotoja neiškvietė medikų, nors ir girdėjo grumtynių garsus

Tragiška nepilnametės žūtis savaitgalį Panevėžio rajone – ne vienintelis kruvinas priekaištas aplaidžiai dirbančių institucijų atstovams ar neveikliems politikams. Atvejų, kai skambučiai į Bendrąjį pagalbos centrą baigdavosi nusivylimu ir mirtimi būta ne vienas. Viešai keltos bėdos tebėra nesprendžiamos.

Nėščios moterys už aplaidų darbą neatsako?

Bendrojo pagalbos centro (BPC) darbuotojų aplaidumas buvo iškilęs į viešumą prieš daugiau kaip trejus metus, kai Vilniuje buvo nužudytas žinomas verslininkas Ernestas Mejeris. Per 43-ąjį gimtadienį užpuolikui įsiveržus į jo namus, tualete užsidaręs vyras telefonu pats šaukėsi pagalbos. Trys pagalbos skambučiai į BPC jo neišgelbėjo. Su verslininku bendravusios BPC darbuotojos, nors ir girdėjo grumtynių garsus, nepasirūpino, kad į nelaimės vietą būtų iškviesti medikai. Pasiteisinimas: to pats verslininkas nepaprašė.

Kiek vertinama žmogaus gyvybė, paaiškėjo atlikus tarnybinį patikrinimą dviejų, minėtoje istorijoje tinkamai darbo neatlikusių BPC darbuotojų, atžvilgiu. Nors ir pripažinta, kad reaguodamos į skambučius jos pažeidė BPC įstatymą, nė vienai iš jų nuobauda netaikyta. Vienai iš jų tokią toleranciją pavyko pelnyti vien dėl nėštumo.

REKLAMA
REKLAMA

Eruditas – su viduriniu išsilavinimu

Po verslininko žūties BPC vadovas viešai pripažino: BPC trūksta didelės erudicijos žmonių, kurie akimirksniu priimtų sprendimą. Be to, trūksta ir jų nuolatinės kvalifikacijos kėlimo programos. O kas per tuos trejus metus nuo verslininko žūties padaryta?

REKLAMA

Aukštojo mokslo diplomo neturėjimas – ne kliūtis dirbti BPC ir šiuo metu. Tokiems specialistams nekeliamas ir aukštesniojo išsilavinimo ar net įgyto tam tikro profesinio mokymo turėjimas. Taip pat nėra reikalingos ir joks psichologinės pakraipos išsilavinimas. Sėkmingai išlaikius bendravimo įgūdžių patikrinimą, norinčiam priiminėti pagalbos skambučius BPC, pakaks ir vidurinio išsilavinimo.

Po to, kai paaiškėjo, jog žuvusios septyniolikmetės skambutį priėmusi darbuotoja iš pradžių palaikė jį netikru pagalbos šauksmu, daugelis suabejojo ir jos kompetencija. Žmonių skundai dėl BPC darbuotojų – ne vienetiniai. Anot Bendrojo pagalbos centro Šiaulių skyriaus vadovo Nerijaus Adomavičiaus, 2012 metais BPC gavo 13 pareiškimų dėl pasiūlymų ar nusiskundimų. Ir nė vienas iš jų dėl techninės įrangos kaltės.

REKLAMA
REKLAMA

Galbūt nereikėtų BPC darbuotojams žerti priekaištų, nes, kaip pripažįsta patys BPC vadovai, – jų mokymams neskiriamas pakankamas dėmesys.

„Po to, kai prasidėjo finansiniai karpymai, neaplenkė ir šios srities. Atlyginimų negalėjome susimažinti“, – teigia Bendrojo pagalbos centro viršininko pavaduotojas Tadas Maroščikas. O gal reikėtų aukštesnių reikalavimų išsilavinimui? Juk specialų išsilavinimą turintys asmenys greičiau ir lengviau atskirtų tikruosius skambinačiojo motyvus, tiksliau valdytų situaciją. BPC atstovas neneigia, kad psichologinį išsilavinimą turintys žmonės galėtų būti tinkamesni priimti pagalbos skambučius.

„Bet manau, kad tokiu atveju susidurtume su kita problema – pritrūktų tokią studijų programą baigusių žmonių“, – mano T. Maroščikas. Ar tikrai jis teisus?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujausiais Lietuvos darbo biržos duomenimis, šiuo metu darbo šalyje ieško 188 psichologų. Jiems laisvų darbo vietų – 3.

BPC darbuotojai prilyginami pareigūnams

Nepaisant menkų reikalavimų išsilavinimui, BPC darbuotojai yra prilyginami statutiniams pareigūnams, tad jie, kaip ir policininkai, ugniagesiai ir kitų teisėsaugos institucijų atstovai, gali po 20 tarnybos metų išeiti į pensiją ir gauti pareigūno pensiją, jiems apmokamos pareigūno išlaidos vykstant į tarnybos vietą ir grįžtant iš jos, pareigūnų sveikata ir gyvybė visam jų tarnybos laikui valstybės biudžeto lėšomis privalomai draudžiama nuo nelaimingų atsitikimų tarnyboje, nuo nelaimingų atsitikimų, susijusių su tarnyba, nuo nelaimingų atsitikimų vykstant į tarnybą ar grįžtant iš jos. Ir tai tik pagrindinės BPC darbuotojams garantuojamos socialinės lengvatos.

REKLAMA

Verslo pasaulyje – aukštesni reikalavimai

Tas, kuris tinka dirbti BPC, gali būti visiškai netinkamas privačiose įmonėse.

Personalą atrenkančios įmonės atstovai teigia, kad telefonu dirbančių specialistų ieškantys darbdaviai kelia nemenkus reikalavimus.

„Įprastai keliami reikalavimai – aukštasis išsilavinimas, viena ar dvi užsienio kalbos. Papildomai reikalaujama etiketo išmanymo, verslo kalbos išmanymo, taktiškumo, gebėjimo greitai orientuotis bei spręsti problemas“, – teigia MB „HOROS“ Direktorė Ieva Jasaitytė. Jos nuomone, kaip ir kiekviename darbe, taip ir šiame, išsilavinimas yra labai svarbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų