REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas pavedė patikrinti Bendrojo pagalbos centro (BPC) veiklą po to, kai nepavyko nustatyti pagalbą kvietusios moksleivės buvimo vietos ir ji vėliau buvo savo pagrobėjų nužudyta.

REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį po specialaus Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdžio dėl tarnybų veiksmų reaguojant į pagalbos prašymą ministras pažymėjo, jog atsakomybė dėl iki šiol iki galo tinkamai neveikiančios sistemos tenka Bendrosios pagalbos centro (BPC) vadovui.

REKLAMA

„Nebuvo pasiektas pagrindinis tikslas, ir iš čia kyla ir mano politinė nuostata dėl BPC vadovo, jisai vadovavo šitai institucijai dešimt metų, ir jis atsakingas už tai, kas buvo per dešimt metų padaryta, ir kad nebuvo pasiektas galutinis rezultatas. Pasirodo, kad tokių žūčių nebūtų, tereikėjo, kad būtų komunikuojama su kitomis institucijomis“, – po posėdžio žurnalistams sakė D.A.Barakauskas.

Jis pranešė pavedęs atlikti BPC veiklos auditą. „BPC funkcionuoja dešimt metų, ir reikia patikrinti visas lėšas, jų tikslingumą, ekonominę naudą per tą laiką, kas buvo pirkta ir kaip tos lėšos buvo įgyvendintos“, – sakė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pažymėjo su privačiais tinklo operatoriais sutaręs, kad šie savo sąskaita įdiegs sistemą, kuri leis nustatyti skambinančiojo pagalbos telefonu vietą, net jei telefone nebus SIM kortelės.

Tačiau ar lėšų skambinančiojo vietos nustatymui gavę operatoriai turės grąžinti pinigus, ministras neskuba vertinti. „Valstybė įstatyme yra numačiusi, kad būtų identifikuota buvimo vieta, ji identifikuojama pagal telefoną, atskirai su kortele ar be kortelės, privačios komunikacijų bendrovės turėjo šią paslaugą atlikti valstybei. Vyksta patikrinimai, kai bus atlikti patikrinimai, galėsiu pateikti skaičius. Pats pagrindinis klausimas – kodėl valstybė turėjo mokėti už paslaugas, kurių ji negauna“, – sakė D.A.Barakauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Omnitel“ antradienį pranešė, kad savo lėšomis per tris mėnesius ketina įdiegti sprendimą, kuris BPC perduotų duomenis apie vietą, net jeigu skambinančiojo telefono aparate nėra SIM kortelės. Kiti mobiliojo ryšio operatoriai – „Tele2“ ir „Bitė“ teigia, kad BPC naudojama vietos nustatymo paslauga, skambinant iš „Tele2“ ir „Bitės“ tinklų, veikia, kai telefone nėra SIM kortelės – tokiu atveju vieta nustatoma pagal unikalų telefono IMEI kodą.

Po tragiškų savaitgalio įvykių Panevėžio rajone, kai nepavyko nustatyti pagalbos prašiusios 17-metės buvimo vietos, tyrimą atlieka ir Ryšių reguliavimo tarnyba. RRT Eletroninių ryšių departamento direktorius Viktoras Syrusas antradienį teigė, kad pirminė tyrimo informacija bus žinoma ir Vidaus reikalų ministerijai pateikta penktadienį. Jo teigimu, kol kas nėra žinoma, kuris iš mobiliojo ryšio operatorių neperdavė svarbios informacijos.

Savaitgalį Panevėžio priemiestyje, Dembavoje, buvo nužudyta nepilnametė, kuri nesulaukė pagalbos, nors prisiskambino Bendrojo pagalbos centro telefonu. Specialistams nepavyko nustatyti jos buvimo vietos, nes, manoma, jog ji skambino iš telefono, kuriame nebuvo SIM kortelės.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų