REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nužudymu ir ginklo bei šaudmenų neteisėtu laikymu apkaltintas anksčiau ne kartą teistas biržietis Richardas Komas (39 m.) netrukus sės į teisiamųjų suolą. Panevėžio apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą ir jo bylą perdavė nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Tikino, kad savižudybė

Prokurorai ir kriminalistai ilgai aiškinosi, kas įvyko tą lemtingąjį vakarą, 2010 metais kovo 31-ąją, Biržuose, Kilučių gatvėje, kai su šautine žaizda krūtinėje broliams Ramūnui ir Richardui Komams priklausančiame bute buvo rasta negyva jauna moteris Jolita P. (23 m.).

Tuomet, apie pusę devynių vakaro į Biržų ligoninę paskambinęs vyras pranešė, kad Kilučių gatvės viename namo bute įvyko savižudybė. Atvykę į įvykio vietą medikai moteriai padėti jau nebegalėjo ir iškvietė policijos pareigūnus mirties priežasčiai nustatyti.

Pareigūnus pasitiko gerokai apgirtęs (jam buvo nustatytas 1,72 promilės girtumas) vienas buto šeimininkų – R. Komas. Bute, kraujo klane gulėjo mergina, šalia buvo rastas dujinis pistoletas, perdirbtas šaudyti koviniais šoviniais, ir šovinių. Vyras pareigūnus bandė įtikinti, kad jo draugė nusišovė pati, kad jis čia niekuo dėtas, tačiau pastarieji, gerai žinodami tamsią R. Komo praeitį, nepatikėjo jo dievagojimaisiais esant nekaltu. Jis buvo sulaikytas. Prasidėjo ilgas ir kruopštus įvykio tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Surinko įrodymų

Buvo išsiaiškinta, kad žuvusioji Jolita P. su savo mažamete dukra gyveno netoli R. Komo namų, kitoje gatvėje, pas savo motiną. Jauna moteris anksčiau – maždaug penketą metų – gyveno Vilniuje su dukters tėvu Eimučiu S., tačiau susipykusi su juo, grįžo pas motiną į Biržus.

REKLAMA

Ji ir R. Komas buvo pažįstami nuo vaikystės. Dar gyvendama sostinėje, ji gaudavo SMS žinučių iš tuo metu kalėjime sėdėjusio R. Komo. Kai Jolita grįžo į Biržus, šis vyras buvo ką tik grįžęs iš pataisos namų. Pora kurį laiką artimai bendravo, tačiau jaunoji moteris pas Richardą neapsigyveno, o tik dažnai užsukdavo į svečius.

Kalbama, kad R. Komas buvo rimtai įsimylėjęs gražią merginą ir net siūlė jai tuoktis. Tačiau Jolita, matyt, tokių ketinimų neturėjo, nes vieną dieną pranešė Richardui, jog grįžta į Vilnių, pas dukters tėvą. Tokia žinia R. Komą pribloškė. Vėliau Jolitos artimieji prisiminė, kad po pokalbio su vyriškiu, mergina į namus grįžo apdraskyta ir primušta. Richardas lydėjo merginą iki namų ir visą kelią pakaitomis – tai keikė, koliojo, stumdė, tai maldavo grįžti ir jo nepalikti.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau toks vyro elgesys, ko gero, tik dar labiau sustiprino merginos apsisprendimą jį palikti.

Be liudininkų

Tą lemtingąjį vakarą į brolių Komų namus Jolita užsuko pasiimti keleto užsilikusių daiktų ir galutinai atsisveikinti.

Tardomas R. Komas neneigė, jog susipyko su jį palikti nutariusia drauge, tačiau ir toliau tvirtino, kad moteris pati griebusi ginklą ir šovusi sau į krūtinę.

Kaip teigė nusikaltimo tyrimui vadovavęs Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas, teko gerokai paplušėti, nes tai, kas įvyko tarp dviejų kadaise artimų žmonių, sunku nustatyti, kai nėra įvykio liudininkų. „Įtariamasis neigė nušovęs atsisveikinti pakviestą jauną moterį, kuri jau buvo susidėjusi kelionei daiktus, nes buvo nutarusi gyventi Vilniuje, – sakė prokuroras. – Tačiau atlikę įvairias ekspertizes, išanalizavę teismo medicinos, kriminalistikos ir kitų sričių specialistų tyrimų rezultatus, jų pateiktas nuomones, surinkome pakankamai įrodymų kaltinimui nužudymu pagrįsti ir atmesti imituotą savižudybės versiją. Įtariamojo parodymai buvo tikrinti net melo detektoriumi – poligrafu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garsūs broliai Biržietis R. Komas, kaip ir jo brolis Ramūnas, pravarde Guminis, gerai žinomas policijai. Jaunystėje abu broliai buvo perspektyvūs sportininkai. Richardas iki šiol žaidžia futbolą, o Ramūnas – imtynininkas, tačiau vėliau pagarsėjo ne tik bušido stiliaus kovose be taisyklių, bet ir kaip plėšikas.

Pirmąjį kartą, 1996 metais, Richardas buvo nuteistas už išžaginimą. Teismas skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę.

Atsėdėjęs „nuo skambučio iki skambučio“ vyras nesėdėjo sudėjęs rankų. Grįžęs pas tėvus, kurie gyveno Biržų rajone Pagaičiškių kaime, tuoj prisišliejo prie tuo metu Biržuose siautusios Baubų gaujos, kuriai priklausė ir du garsios advokatės sūnūs.

REKLAMA

Ši gauja šiurpino Biržų gyventojus maždaug 1999-2001 metais. Tiek šios gaujos nariui Klaudijui Petkevičiui (tuo metu 19 m.), tiek R. Komui buvo taikytas Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymas, skirti teismo įpareigojimai. Tam tikromis valandomis jie privalėjo būti savo nuolatinėse gyvenamosiose vietose: K. Petkevičius Ripeikių, o R. Komas – Pagaičiškių kaime.

Mirtinai suspardė

Tačiau vyrams policijos įpareigijmai buvo nė motais. 2001-ųjų metų gruodžio 31-ąją jaunimas, kurių tarpe buvo broliai Klaudijus ir Laurynas Petkevičiai bei R. Komas, Biržuose, viename nuomojamame bute (o tuo metu privalėjo būti namuose – aut. past.), šventė naujųjų metų sutikimą. Šampanas ir stipresni gėrimai liejosi per kraštus.

REKLAMA

Kompanijoje dalyvavo ir Biržų pareigūnams gerai žinomas, teistas už vagystes iš butų ir kitus nusikaltimus Vidas S., pravarde Lenkas (34 m.). Paryčiais gerokai įkaušusį vyrą namo pasišovė palydėti R. Komas, K. Petkevičius ir niekada taip ir nenustatytas dar vienas sugėrovas.

Beeidami vyrai dėl kažko susipyko – tiksliau trijulei kažkuo neįtiko Lenkas. Priėję Kilučių gatvę vyrai apsižodžiavo, o vėliau puolė Lenką mušti, spardyti ir badyti peiliu.

Egzekuciją nutraukė atskubėję policijos pareigūnai, kuriuos iškvietė muštynes per langą pastebėjęs netoliese gyvenantis biržiškis.

Vienas šio konflikto dalyvis paspruko, o R. Komą su K. Petkevičiumi pareigūnai uždarė į areštinę. Vidas S. buvo nuvežtas į ligoninę, tačiau kitą dieną nelaimėlis mirė. Teismo ekspertai be kitų sužalojimų suskaičiavo 22 dūrius peiliu, tačiau konstatavo, jog vyras mirė nuo spyrių į galvą, išsiliejus kraujui į smegenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apkaltino pareigūnus

Kadangi K. Petkevičiaus motina – Biržuose praktikuojanti advokatė, etikos sumetimais tolesnis bylos tyrimas buvo perduotas Utenos rajono apylinkės prokuratūrai. Nuo pat pradžių įtariamieji purtėsi kaltės, kaip išmanydami. Pirmiausiai jie apkaltino juos sulaikiusius pareigūnus, kad šie juos mušė, smurtavo. Dėl pareigūnų veiksmų net buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, tik įtariamųjų pasakėlės nepasitvirtino.

Prokurorams ir kriminalistams pavyko surinkti pakankamai abiejų jaunuolių kaltės įrodymų. Tą naktį, kai buvo spardomas Vidas S., pareigūnai patys matė, kaip trys asmenys mušė gatvėje žmogų. Pamatę atskubančius policininkus, mušeikos puolė bėgti. Tačiau pasisekė tik vienam – jo bendrai taip ir neišdavė – o, badę žmogų peiliu ir spardę jo galvą, R. Komas ir K. Petkevičius buvo atpažinti kaip įtariamieji.

REKLAMA

Paleistas lygtinai

Tų pačių metų rugsėjį abu žudikai jau sėdėjo Panevėžio apygardos teismo kaltinamųjų suole. Tiek R. Komas, tiek K. Petkevičius ir toliau savo kaltę neigė, tvirtino, kad peilį, girdi, jiems pakišę pareigūnai, nes su jų turėtu mažu peiliuku sužeisti nieko neįmanoma. Beto, neva pareigūnai sulaikę juos visai kitur ir, atvežę į Kilučių gatvę, kur gulėjo sumuštas vyras, pasakė, jog esą tai jų rankų darbas. Kai, girdi, jie neprisipažino, tai pareigūnai juos sumušė.

Tačiau teismas kritiškai įvertino tokius sapaliojimus ir už nužudymą (dar buvo pridėta neatlikta bausmė už vagystę bei teismo įpareigojimų nesilaikymą) K. Petkevičiui skyrė 9 su puse metų laisvės atėmimo bausmę. R. Komas į pataisos namus buvo pasiųstas 9 metams.

REKLAMA

Į Biržus R.Komas grįžo prieš trejus metus neatlikęs visos teismo paskirtos bausmės. Mat vyras pataisos namuose elgėsi gerai, tad buvo paleistas anksčiau laiko, lygtinai. Jis su broliu Ramūnu apsigyveno mieste, iš močiutės paveldėtame name Kilučių gatvėje, kur vėliau ir įvyko kruvina drama, grįžo žaisti į „Rinkuškių“ futbolo komandą.

Kadangi vyras teismo laukė laisvėje, tai iki šiol jis laikomas šios futbolo komandos nariu. „Rinkuškių“ futbolo klubo ilgametis vadovas Vytautas Stanulevičius „Akistatai“ patvirtino, jog R. Komas nuo ankstyvos jaunystės žaidė jų komandoje (išskyrus tuos metus, kai atlikdavo bausmę) ir nei dėl žaidimo, ir nei dėl elgesio komandoje niekada neturėjo bėdų. Kodėl perspektyvus sportininkas įvykdė tokius sunkius nusikaltimus, klubo vadovas, didelę patirtį turintis pedagogas, negalėjo paaiškinti.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas nužudė kitą žmogų, numato laisvės atėmimo bausmę nuo septynerių iki penkiolikos metų.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų