REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Edmundas Jakilaitis, LRT televizijos laida „Dėmesio centre“

Biržų centre nušovus 17 metų vaikiną, visuomenė sužinojo apie šiurpią padėtį šiame Šiaurės Lietuvos mieste. Biržų rajono ūkininkas Romualdas Misevičius, prabilęs apie nusikaltėlių siautėjimą ir nebaudžiamumą, sulaukia vis daugiau grasinimų. Mieste esą klesti reketininkai, narkotikų prekeiviai, o vietos policija neįstengia jų pažaboti.

Apie pūlinį, sprogusį Biržuose, – Edmundo Jakilaičio pokalbis su ūkininku Romualdu Misevičiumi ir policijos generaliniu komisaru Sauliumi Skverneliu.

– Pone Misevičiau, sakote, kad Biržus valdo mafija. Ką turite omenyje?

– Gal iki mafijos dar toloka, bet kad mieste siautėja gerai organizuota jaunų vyrų gauja akivaizdu. Mes tai matom ir jaučiam. Įvyksta daug nusikaltimų, jie nepažabojami.

– Kokio dydžio ta gauja ir kaip Jūs su ja susidūrėte?

– Žmonės sako, kad grupuotėje apie 30 žmonių. Yra jų viršūnė, kurią sudaro vadeiva, kiti jauni vyrai. Aš jiems kelią pastojau tada, kai mes, penki medžiotojai, sulaikėme tos grupuotės vadeivas brakonieriaujančius. Bet vėliau iš tų medžiotojų mes likome tik dviese, nepakeitę parodymų. Vienas iš mūsų buvo krašto apsaugos pareigūnas. Man iš karto buvo pasakyta, kad turėsiu didelių problemų, turėsiu sumokėti. Pasipylė grasinimai, kad mane nušaus.

REKLAMA
REKLAMA

– Taip ir pasakė, kad nušaus?

– Taip. Kai juos sulaikė, man buvo grasinama, kad susidoros su manimi, mano šeima, sudegins ūkį ir sunaikins verslą. Buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet vėliau, liudytojams keičiant parodymus, tyrimas buvo numarintas. O grasinimai dabar yra įgyvendinami.

REKLAMA

– Kas vyksta šiuo metu?

– Mano žmona negali nuvažiuoti į Biržus, iš karto praduriamos jos automobilio padangos. Kiekvieną kartą rašome policijai pareiškimą. Paskutinį kartą, kai buvo supjaustytos žmonos automobilio padangos, buvo mačiusiųjų, kas tai padarė, aš ir pavardę policijai pasakiau. Bet niekas neliudijo, visi bijo dėl savo vaikų, artimųjų, kad su jais bus susidorota. O dabar paskutiniai atvejai – aš laukuose jau nebegaliu dirbti, pilni laukai prikaišiotų metalinių strypų. Viskas daroma taip, kad patirčiau kuo didesnių nuostolių. Technika gadinama, bet man, ūkininkui, baisiausia, kad darbas stovi. Nuostoliai didžiuliai. Mes valdom virš tūkstančio hektarų žemės, ir dabar beveik nieko negaliu dirbti.

REKLAMA
REKLAMA

– Kiek Jūs parašėte pareiškimų policijai? Dar suskaičiuojate?

– Kokius 8 ar 9. Bet vakar netikėtai sužinojau, kad policijos suvestinėse yra tik vienas mano pareiškimas. Pats paskutinis, kad ir kaip keista. Neįsivaizduoju, kokia čia pas mus nusikalstamumo statistika, kaip ji skaičiuojama, bet nebaudžiamumas akivaizdus. Tie gaujos vadeivos nekvaili, jie neina vogti ar reketuoti. Jie turi prisijaukinę jaunų vaikinukų, kurie bado padangas, per kuriuos perduodama informacija. Ta informacija pasiekė ir mane. Buvo pasakyta: kol tėvas, tai yra aš, nenutilsiu, nesumokėsiu, tai mažylį sūnų paliksim, o vyresnį užversim. Ar įsivaizduojate, kaip aš, tėvas, turiu jaustis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Ir šią žinią Jums perdavė kažkoks tarpininkas, jaunuolis?

– Taip. O tie vadai nieko savo rankomis nedaro, jie siuntinėja vadinamąsias torpedas. Jie turi pinigų, samdo teisininkus, kurie užverčia skundais ir policininkus, bandančius kažką kapstyti, aiškintis. Žinoma, policijos neveiklumo pateisinti negalima, bet negalima iečių laužyti ir vien tik ant policijos. Reikia pamatyti, kokiomis sąlygomis jie dirba. Biržų rajone tik vienas policijos ekipažas važinėja. Žmonės pasakojo, kai gauja siautėjo, gyventojai iškvietė tą vienintelį ekipažą. Ir ką – pareigūnai buvo gaujos apspjaudyti, iškeikti, tad apsisuko ir išvažiavo. Man protu nesuvokiama – mažo miestelio nusikaltėlių gaujos neįmanoma sutvarkyti! Čia noro tik reikia.

REKLAMA

– Pone generalini komisare, tai, ką pasakoja Romualdas Misevičius, yra šiurpu...

– Šiurpu, jeigu viskas būtų tiesa.

– Sakote, kad ūkininkas kalba netiesą?

– Reikėtų kalbėti ne tik apie šį regioną. Tai tik dalis tiesos, ką žmonės kalba. Tokią situaciją jau turėjome. Kalbant apie Biržus ir šio miesto policiją, policija atlieka savo darbą. Mes tikrai negalime atskleisti dalykų, susijusių su kriminaline žvalgyba, bet Biržų policijos darbas tikrai nemenkas. Nepamirškime, kad tai yra Panevėžio komisariato sudėtinė dalis.

– Ar po to, kai Biržuose buvo nušautas jaunuolis, policija šiame mieste elgiasi jau kitaip ir domisi rimčiau, kas vyksta?

REKLAMA

– Tai, ką ponas Misevičius minėjo, visi 8 jo pranešimai apie nusikalstamas veikas yra registruoti, pradėti ikiteisminiai tyrimai. Mano žiniomis, vienas ikiteisminis tyrimas yra sustabdytas. Negaliu sakyti, kad tyrimai beviltiški, juos kontroliuoja prokuratūra. Be to, ką ir ponas Misevičius minėjo, tiriant šiuos nusikaltimus labai reikalingi objektyvūs duomenys, įrodymai, kad būtų galima nusikalstama veika įtariamus asmenis patraukti atsakomybėn. Be liudininkų parodymų ką nors įrodyti labai sudėtinga.

– Susidaro uždaras ratas. Žmonės atsiima, keičia parodymus?

– Ne visai taip. Yra žmonių, kurie liudija. Biržų policijai galbūt sudėtinga reaguoti taip, kaip žmonės tikisi ir nori. Bet dar kartą sakau – didelis darbas yra nematomas. Kalbant apie organizuotas grupuotes, praeina nemažai laiko, kol kalti asmenys atsiduria ten, kur reikia. Šiuo atveju, ką gerbiamas Misevičius ir minėjo, tie asmenys naudojasi kvalifikuotų teisininkų pagalba. Ir kiekvienas neteisingas žingsnis ar nepakankami liudytojų parodymai sudaro prielaidą, kad byla teisme bus pralaimėta ir tie žmonės liks nenubausti. Rytoj Seimo komitetui pateiksime slaptą informaciją apie tai, kas jau padaryta, kas bus daroma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Galima sakyti, kad gauja, apie kurią kalbėjo ponas Misevičius, egzistuoja?

– Galiu pasakyti tik tiek, kad visos nusikalstamos grupuotės – tiek tarptautinės, tiek vietinės yra kontroliuojamos. Taip pat ir Biržų rajone bei Panevėžio apskrityje.

– Kaip jos kontroliuojamos, jeigu banditai ateina pas žmogų, sukaišioja į jo laukus metalinius strypus, sugadina milijoną litų kainuojantį kombainą ir t.t.?

– Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Galiu užtikrinti, kad visi reikalingi veiksmai bus atliekami. Svarbu, kad tos grupuotės neįgytų tokio lygio, kad po to tektų įdėti labai daug pastangų, kad nusikaltę asmenys būtų nubausti.

– Pone Misevičiau, ar Jūs jaučiate kad policija kontroliuoja situaciją?

– Po generalinio komisaro pavaduotojo Renato Požėlos apsilankymo Biržuose, jaučiasi, kad mieste atsirado policija. Matome, kad net po laukus ir girias vaikšto policininkai. Manau, biržiečiams tikrai nereikėtų bijoti kalbėti su pareigūnais, pradėti liudyti, rašyti pareiškimus.

REKLAMA

– Bet kol kas situacija liūdna?

– Kol kas taip, bet manau, kad viskas keisis į gerą. Jeigu ne, tai kaip tada gyventi? Pradėti ginkluotis patiems, priimti banditų sąlygas? Ką mums daryti? Reikia nebijoti, rašyti pareiškimus, liudyti.

– Bet mąstančių kaip Jūs nėra daug?

– Žmonės mane supranta, palaiko. Sako, šaunuolis esi, Romai, kad kovoji, viešini negeroves. Bet girdžiu ir abejonių – o kas iš to? Esą, kam man šito reikia, ar kas nors keisis? Baisu, koks žmonių nepasitikėjimas. Bet aš darau todėl, kad tikiu.

- Komisare, ką Jūs manote?

– Tiesa. Susitikimuose su gyventojais mes daug išgirstame, bet kai paprašome liudyti, susiduriame su žmonių baime ir nepasitikėjimu. Esą, mums čia gyventi reikia. Bet jeigu nepasitikima Biržų policija, yra kriminalinės policijos biuras, departamentas, mes kiekvieną svarbų liudytoją apsaugosime. Dėl savo darbo specifikos mes negalime pateikti visuomenei informacijos, kurią turime. Pateikus vaizdelis gal būtų ir kitoks.

REKLAMA

– Pone Misevičiau, Jūs nesigailite prabilęs apie problemas Biržuose?

– Ne. Nebėra jau kur trauktis. Jeigu grasinama šeimai, jeigu dirbti negaliu... Todėl ir kreipiausi į žiniasklaidą. O dabar matote, koks sujudimas. Taigi, šį tą pasiekiau. Biržuose naktį gatvės jau apšvistos. Tai taip pat šioks toks pasiekimas.

– Komisare, gauja Biržuose greičiausiai nėra didelis nusikalstamas susivienijimas, turintis ryšių kituose miestuose ar užsienyje. Tai, ką ir sakė ponas Misevičius, yra gauja, kuri prekiauja narkotikais, reketuoja žmones? Kuo dar ji užsiima?

– Negaliu atskleisti šitos informacijos. Tos grupuotės yra tradicinės, standartinės. Tai ir kontrabanda, narkotikai, vagystės, jų organizavimas, prekyba žmonėmis. Visas spektras nusikalstamų veikų, susijusių su organizuotu nusikalstamumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų