REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvio nuostata: kuo daugiau geri, tuo smagesnis poilsis

Ši vasara, kaip reta, bent jau iki liepos vidurio tvarkos sergėtojams didelių rūpesčių nekėlė. Visas paežeres nutūpę bei užpildę prie jų esančias sodybas poilsiautojai gana ramiai iki tol leido savaitgalius ar atostogas. Tačiau neseniai vieną savaitgalį Vilniaus ir Trakų rajonuose santykius kumščiais aiškinosi dvi didelės kompanijos.

Ši vasara, kaip reta, bent jau iki liepos vidurio tvarkos sergėtojams didelių rūpesčių nekėlė. Visas paežeres nutūpę bei užpildę prie jų esančias sodybas poilsiautojai gana ramiai iki tol leido savaitgalius ar atostogas. Tačiau neseniai vieną savaitgalį Vilniaus ir Trakų rajonuose santykius kumščiais aiškinosi dvi didelės kompanijos.

REKLAMA

Pretenzijų neturi

Vilniaus rajone, Sužionių seniūnijoje, Bieliškių kaime, prie Asvejos ežero vidury baltos dienos viens kitam į „gaurus“ kibo apie 30 agresyviai nusiteikusių stovyklautojų ir Bieliškių kaimo gyventojų. Tačiau, kaip paaiškino Vilniaus apskrities VPK Vilniaus rajono PK Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Stanislavas Germanas, jokie ikiteisminiai tyrimai pradėti nebuvo. „Mūsų patruliai buvo nuvykę į įvykio vietą, tačiau muštynės jau buvo pasibaigusios, o nukentėjusiesiems suteikta medicininė pagalba, – sakė viršininkas. – Vyrai kategoriškai atsisakė rašyti pareiškimus, nes, girdi, niekam jokių pretenzijų neturi“. Tad viršininkas tvirtina, jog patruliai ir nebesiaiškinę konflikto priežasčių.

Neoficialiais duomenimis, „apskalbti“ stovyklautojams šonus nutarė ramybės visą savaitgalį neturėję kaimo gyventojai. Mat įsikūręs prie ežero jaunimas ne tik naktį ir dieną garsiai leido muziką, triukšmavo, bet paprašyti aprimti, elgėsi gana įžūliai.

REKLAMA
REKLAMA

Muštynėse nukentėjo du 20-mečiai ir vienas 22 metų jaunuolis. Vienam buvo sulaužyta nosis, o kitiems dviems – sumuštos galvos. Medikai, suteikę jiems pagalbą, išleido į namus.

REKLAMA

Suprantamas ir jaunuolių nenoras bendrauti su policija – juk, jei sugūrinai nosį kitam, bet ir pats už tai gavai – neverta skųstis, nes kaltė – abipusė.

Zona prie Baltojo tilto

Kaip praneša Vilniaus apskrities VPK viešųjų ryšių tarnyba, aplink sostinę esančios poilsio zonos – Valakampiai, Žalieji ežerai sutraukia nemažai poilsiautojų. Iškvietimų dėl rimtų nusikaltimų retai kada pasitaiko, tačiau žmonės nuolat skundžiasi, kad šalia įsikūrusios kompanijos girtuokliauja ir triukšmauja, kad paleidžia laisvai lakstyti kartu atsivestus šunis, kad dergia, kur pakliūva.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar viena poilsio zona – viduryje sostinės, prie Baltojo tilto, – papasakojo viešųjų ryšių specialistas Paulius Radvilavičius. – Čia pareigūnai užsuka gana dažnai. Bėda ne tik ta, kad per daug vartojama alkoholio, bet ir dėl to, kad dar nemokame gerbti vieni kitų, esame netolerantiški ir nepakantūs šalia esančiam žmogui“.

Dėmesys ir sodyboms

Tą patį savaitgalį kaip ir Vilniaus rajone, tik naktį muštynės kilo prie Trakų rajone esančio Skrebės ežero. Vilniaus apskrities VPK Trakų rajono PK Viešosios policijos skyriaus viršininkas Juozas Steckis situacijos taip pat nesureikšmino: „Įvykio aplinkybės, kai mūsų rajone, prie Skrebės ežero, poilsiavietėje susimušė 10 jaunų vyrų, kol kas tikslinamos. Kai situacija bus aiškesnė, bus priimtas ir sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą, ar ne“, – paaiškino J. Steckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viršininkas sakė, jog apskritai Trakų pareigūnams tenka „gesinti“ tokias įsiplieskusias muštynes maždaug 3-4 kartus per metus. Ir nebūtinai vasaros metu. Trakų rajone nemažai kaimo turizmo sodybų, kuriose ir „žalias“ jaunimėlis, ir vyresnioji karta mėgsta praleisti poilsio dienas ar atostogas. Pasitaiko, kad dėl kažko nesutaria dvi viena šalia kitos apsistojusios kompanijos: tai kažkas ne tokį žodį pasakė, tai kažkuris svetimą moteriškę pakalbino, tai šuo į svetimą teritoriją atbėgo... Pagrindinė kivirčų, besibaigiančių muštynėmis, priežastis – per didelis suvartotas alkoholio kiekis. „Mažiau gertų – pasaulis gražesnis atrodytų“ – sako J. Steckis.

REKLAMA

Ignalinoje – ramu

Anot Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Ignalinos policijos komisariato (PK) viršininko Dainiaus Šidlausko, šiais metais poilsiaujantieji prie Ignalinos rajone esančių ežerų didelių bėdų nekelia. Nėra pradėta nei vieno ikiteisminio tyrimo dėl muštynių ar sveikatos sutrikdymo. Pareigūnai yra gavę tik keletą pranešimų dėl per garsiai skambančios muzikos – skundėsi negalintys išsimiegoti arti ežero gyvenantys žmonės.

Viršininkas sako, jog ankstesniais metais pasitaikydavo visko: ir aršių viešosios tvarkos drumstėjų, ir muštynių. „Šiuo metu, galbūt, prie ežerų tyliau, nes didžioji poilsiautojų dalis – vyresnio amžiaus, jau išsišėlioję, atvyksta pailsėti su vaikais, tad ir jų poreikiai kiti, – daro išvadą D. Šidlauskas. – Pats dažnai dviračiu pravažiuoju paežerėmis pro kai kurias sovyklavietes – dažniausiai girdžiu lietuvišką šnektą. Taigi, prie mūsų ežerų dažniausiai ilsisi iš kitų Lietuvos kampelių suvažiavę tautiečiai. Nors teisybės dėlei reikia pridurti, kad nestokojame ir užsieniečių, kurie domisi mūsų kraštu. Tačiau iki šiol nei vieni, nei kiti didelių rūpesčių nekėlė“.

REKLAMA

Viršininkas mano, jog daugiausiai bėdų keliantis jaunimas labiau plūsta į Palangą – ten jiems yra daugiau erdvės savo „fantazijoms“ įgyvendinti. „O mūsų ežerų pakrantes nugula ramesnio poilsio trokštantys žmonės“, – užbaigia kalbą D. Šidlauskas.

Paspirtis – kateris

O Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininkas Aidas Kaknevičius sako, jog suvaldyti pažeidėjus jiems labai padėjo prieš maždaug trejus metus įsigytas kateris.

Štai ir liepos 20-ąją apskrities VPK pareigūnai kartu su Saugios laivybos administracijos Pramoginės laivybos skyriaus specialistu vykdė priemonę „Vanduo 2013“. Pasak A. Kaknevičiaus, tokių tarpžinybinių priemonių metu siekiama vykdyti prevencinę veiklą, palaikyti viešąją tvarką ir išaiškinti pažeidimus vidaus vandenų laivyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, ir tą dieną užfiksuoti 4 pažeidėjai Didžiulio ir 3 – Ilgio ežeruose. Keturi administracinės teisės pažeidimo protokolai surašyti asmenims, kurie plaukiojo valtimis, neaprūpintomis gelbėjimo priemonėmis.

Vienas pilietis motorine valtimi plaukiojo būdamas neblaivus (0,48 prom.), kitas – nepasirūpinęs užregistruoti motorinę valtį ir atlikti jos techninę apžiūrą.

Pažeidimo protokolą teko pasirašyti ir vyriškiui, kuris plaukiojo vandens motociklu neturėdamas tam teisės.

Šiemet nuo gegužės mėnesio policijos pareigūnai Alytaus ir Prienų rajonų ežeruose ir Nemuno upėje patruliavo 6 kartus, nustatė 20 pažeidėjų. Jiems taikytos Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytos poveikio priemonės.

REKLAMA

Kurorte – nieko naujo

O Palangos kurorte kaip ir kiekvienais metais policijos pareigūnai dirba be atokvėpio. Dirba pasitelkę kolegas ir iš kitų miestų VPK. Į šį kurortą vos atšilus orams sugūža ne tik tautiečiai ir užsieniečiai, pasiilgę jūros, pušų kvapo ir ketinantys atgauti jėgas, bet ir visokio plauko vagišiai bei asocialūs asmenys.

Kažkodėl atvykę į šį gražų Lietuvos kampelį poilsiautojai dažnai įsivaizduoja, jog gali daryti, ką tik nori. Kaip sakė Klaipėdos apskrities VPK Palangos PK viršininkas Alvydas Katkauskas, nors šią vasarą sunkių nusikaltimų neįvykdyta, tačiau su tvarkos pažeidėjai ar muštukais kariauti tenka. „Per savaitę tenka numalšinti maždaug po porą muštynių, – sako viršininkas. – Dažniausiai susimuša tos pačios kompanijos nariai, kai padaugina alkoholio. Ne vienam surašomi administracinės teisės pažeidimo protokolai. Ne šventi ir iš užsienio atvykę poilsiautojai, kurie neretai „leidžia sau viską“. Štai neseniai mūsų pareigūnams teko tramdyti gerokai įkaušusį (buvo nustatytas 2,93 promilės girtumas) baltarusį, kuris ėmė daužyti kavinės inventorių, lėkštes, bokalus. Vyras buvo uždarytas į areštinę, kad atvėstų“.

REKLAMA

A. Katkauskas sako, jog stengiamasi, kad pagrindinėje kurorto – J, Basanavičiaus – gatvėje, kur įsikūrę daugybė kavinių, restoranų ir naktinių klubų, bent naktį poilsiautojai galėtų ramiai išsimiegoti. Tam tikslui yra nustatytos ribos, kiek garsiai gali skambėti muzika (naktį – ne daugiau nei 35 decibelai). Per porą vasaros mėnesių dėl leistino maksimalaus garso lygio pažeidimo kavinių savininkams Palangos pareigūnai surašė 10 administracinės teisės pažeidimo protokolų.

Palangos tvarkos sergėtojams rūpesčių kelia ir iš visų pakampių per sezono įkarštį suplūdę visokio plauko perėjūnai tik ir laukiantys, ką nugvelbti. „Maždaug 50 procentų smulkių nusikaltimų, tokių kaip vagystės, įvykdo būtent jie, – paaiškina padėtį viršininkas. – O vagia viską, kas negerai padėta. Poilsiautojai dažnai patys nesaugo savo daiktų, tad ilgapirščiams vienas juokas juos „nusavinti“. Turime ir „etatinių“ vagių, kai kurie jau pasiųsti pasitaisyti už grotų. Tačiau juos pakeičia kiti, taigi darbo – tik sukis“.

Keturračiais nuolat patruliuojantys Palangos tvarkos sergėtojai būtinai į gatves – ir dar sustiprintomis pajėgomis – išvažiuoja apie 4-6 valandą ryto, kai jaunimas pasipila iš naktinių klubų. „Tos valandos mūsų vyrams – ypač karštos“, – sako A. Katkauskas.

Aurelija ŽUTAUTIENĖ  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų