REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiek pareigūnų prireikė gėjų eitynėms?

Renginio apsaugos kaina – 182 500 litų (atnaujinta 15.45)

Policijos departamentas nekomentuoja, kiek pareigūnų saugojo viešąją tvarką šeštadienį Vilniuje vykusių seksualinių mažumų eitynių „Už lygybę” metu. Tačiau pirmadienio popietę policija paskebė, kiek Lietuvai kainavo gėjų, lesbiečių ir kitų seksualinių mažumų atstovų parado dalyvių apsauga sostinės Gedimino prospekte.

Policijos departamentas nekomentuoja, kiek pareigūnų saugojo viešąją tvarką šeštadienį Vilniuje vykusių seksualinių mažumų eitynių „Už lygybę” metu. Tačiau pirmadienio popietę policija paskebė, kiek Lietuvai kainavo gėjų, lesbiečių ir kitų seksualinių mažumų atstovų parado dalyvių apsauga sostinės Gedimino prospekte.

REKLAMA

atnaujinta 15:45 val.

Pirmadienio popietę Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatas paskelbė, kad tiesioginės komisariato išlaidos, susijusios su praėjusį šeštadienį vykusiomis eitynėmis „Už lygybę“, siekia 182 500 litų.

Kiek siekia netiesioginės išlaidos – neskelbiama. Kaip balsas.lt jau rašė, Policijos departamento atstovo R. Matonio teigimu, „prieš trejus metus buvusios gėjų eitynės kainavo apie 180 tūkst. litų“.

-- - - - - -

„Kiek dirbo – neskelbiame. O kiek kainavo, dar skaičiuojame”, – portalui balsas.lt sakė Policijos departamento Komunikacijos departamento viršininkas Ramūnas Matonis.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš trejus metus buvusios gėjų eitynės mums kainavo apie 180 tūkst. litų“, – pridūrė jis. Tačiau R. Matonis nei patvirtino, nei paneigė neoficialiai pasklidusios informacijos, kad per renginį budėjo apie pusę tūkstančio pareigūnų, o dar keli šimtai buvo rezerve.

REKLAMA

„Pareigūnų visada dirba tiek, kiek reikia. O skaičiaus mes niekada neskelbiame. Tai tam tikri su taktika susiję dalykai“, – nesileido provokuojamas R. Matonis. Kiek renginyje dirbo raitosios policijos atstovų, jis taip pat neatskleidė. Akivaizdu, kad pareigūnų buvo labai daug: jų buvo ir Katedros aikštės prieigose, ir pačioje Katedros aikštėje, Gedimino prospekte – dar iki užkardos. Ypač daug policijos pareigūnų budėjo Gedimino prospekto ruože nuo sankirtos su Totorių gatve iki Lukiškių aikštės, pačioje Lukiškių aikštėje ir jos prieigose, net tolokai nuo pagrindinių įvykių epicentro, pavyzdžiui, prie Mindaugo tilto.

REKLAMA
REKLAMA

Spėjamas pareigūnų skaičius – 600?

Vienas buvęs policijos pareigūnas (pavardė redakcijai žinoma) prasitarė, kad šeštadienį viešąją tvarką gėjų parado metu galėjo saugojo maždaug pusė tiek pareigūnų, kiek buvo dalyvių ir protestuotojų kartu sudėjus.

„Tokiais atvejais, kai spėjama, jog gali kilti rimtesnių incidentų, policijos ir dalyvių santykis gali būti 1 su 2“, – sakė jis.

Prisiminus, kad iš karto renginiui pasibaigus surengtoje improvizuotoje spaudos konferencijoje Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas, sakė, jog abiejose pusėse (parado dalyvių ir protestuotojų kartu sudėjus – red. past.) dalyvavo apie 1200 žmonių, galima spėti, kad jų saugumu rūpinosi apie 600 pareigūnų. Beje, praėjusios savaitės viduryje buvo prognozuojama, kad eitynių metu viešąją tvarką saugos apie 400 pareigūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po renginio sklido gandai, kad pareigūnų, įskaitant ugniagesius, kelių policiją, raitelius ir visus kitus, galėjo būti apie 500, o dar apie 300 galėjo būti laikomi rezerve kritiniam atvejui. Tačiau patyręs kriminalistas, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovas, aukšto rango vidaus tarnybos karininkas Vitalijus Gailius abejoja, ar pareigūnų galėjo būti tiek daug.

„Buvo sutelktos labai didelės policijos pajėgos. Manau, pareigūnų skaičius buvo nustatytas pagal tai, kiek buvo planuojama eisenos dalyvių. Bet tokių didelių pajėgų, apie kokias čia kalbama, Vilniaus apskrities policija negali sugeneruoti. Manyčiau, kad maksimalus skaičius galėjo būti iki 400“, – portalui balsas.lt sakė V. Gailius. Paaiškinęs, kad tai, kiek reikia pareigūnų, priklauso ne tik nuo renginio dalyvių skaičiaus, bet ir nuo vietos sudėtingumo, sankryžų skaičiaus ir kitų aspektų, jis pridūrė: „Manau, daugiau kaip 500 pareigūnų jie nebuvo pasitelkę“.

REKLAMA

Kam pateiksime sąskaitą?

 Kiek mokesčių mokėtojams kainavo gėjų paradas, policija tebeskaičiuoja. Tačiau galima spėti, kad viešajai tvarkai per gėjų pasivaikščiojimą Gedimino prospektu palaikyti išleista bent keli šimtai tūkstančių litų.

Tačiau negalima atmesti, kad kol gausios policijos, ugniagesių ir kitos pajėgos saugojo spalvingo parado dalyvių saugumą nuo švilpiančių, ne itin padoriais ženklais ir šūksniais nepritarimą reiškiančių ir žaliais kiaušiniais juos apmėčiusių protestuotojų, kažkuriame sostinės užkampyje ar priemiestyje pareigūnų beliko vos vienas kitas, o gal ir visai neliko. Įdomu, kas liktų kaltas, jeigu paaiškėtų, kad kaip tik tuo metu, kai būriai policininkų budėjo Vilniaus centre, kuriame nors jo pakraštyje įvyko skaudi nelaimė, kurios išvengti nepavyko dar ir dėl to, kad didžioji dauguma viešosios tvarkos saugotojų globojo kelis šimtus išskirtinio dėmesio sau panorusių homoseksualų ir kitų netradicinės seksualinės orientacijos atstovų bei jiems prijaučiančių? Ir kas atlygintų materialinius nuostolius? O gal tai įskaičiuota į renginio sąmatą?  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų