REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Konstitucinio Teismo (KT) nutarimus kuriais nuspręsta, kad Andriaus Kubiliaus Vyriausybės sprendimai prieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai, Lietuvos socialdemokratai, skirtingai nei konservatoriai, vertina rimtai“, - sakoma iš Pakruojo atskriejusiame Lietuvos jaunųjų socialdemokratų pareiškime, kurį pasirašo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) infocentro vadovė Jolanta Bielskienė.

Tuo, anot pranešimo spaudai, įsitikinę Seimo nariai socialdemokratai – Seimo Pirmininko pavaduotojas ir Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, Seimo Pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas, taip pat Birutė Vėsaitė, Giedrė Purvaneckienė ir Juras Požela. Jie tai dar kartą patvirtino liepos 19 d. spaudos konferencijoje Pakruojo dvare, kur liepos 17-19 d. vyko tradicinė Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos vasaros akademija.

„Negalime tiesiog ignoruoti Konstitucinio Teismo nutarimų. Sunku suvokti, kad A. Kubilius į tai rimtai nežiūri, nuleidžia juokais. Juk jo Vyriausybės sprendimai – su antikonstitucinėmis ir rimtomis finansinėmis pasekmėmis valstybės biudžetui ir Lietuvos žmonėms.- tvirtino A. Sysas. - Vien šiais metais nuo spalio 1 d. pagal KT nutarimą reikės išmokėti 300 mln. litų už sumažintus atlyginimus teisėjams, pareigūnams, valstybės tarnautojams. Prezidentė taip pat nevetavo tam tikrų įstatymų, kuriems socialdemokratai nepritarė, o KT juos pripažino prieštaraujančiais Konstitucijai“, - sakoma jaunųjų socialdemokratų išplatintame pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

Iš viso, kaip teigia jaunieji socdemai, buvusių valdančiųjų – konservatorių, liberalų ir liberalcentristų - antikonstitucinė politika Lietuvos žmonėms gali kainuoti, skirtingais paskaičiavimais, iki 5 mlrd. litų.

REKLAMA

Vienas svarbiausių KT nutarimų, pasak socdemų pranešimo, – 2010 m. balandžio 20 d., kuriuo tvirtinama, jog krizės sąlygomis galima mažinti pensijas, pareigūnų ir valstybės tarnautojų atlyginimus, bet turi būti laikomasi proporcingumo principo ir reikia numatyti kompensavimo mechanizmą. Tačiau konservatoriai, liberalai ir liberalcentristai sąmoningai nepaisė šio sprendimo.

„Tarp KT paskelbtų antikonstitucinių konservatorių, liberalų ir liberalcentristų sprendimų – aukštojo mokslo reforma, apribojusi aukštųjų mokyklų autonomiją ir pažeidusi teisę į nemokamą mokslą; motinystės pašalpų skyrimo tvarka; pensijų sumažinimas valstybės tarnautojams, teisėjams ir dirbantiems pensininkams bei kt.“, - sako kairieji.

REKLAMA
REKLAMA

Opozicinės Liberalų Sąjūdžio partijos vadovas Eligijus Masiulis atmeta panašias pretenzijas ir teigia, kad taip dabartinė vyriausybė dangsto savo neįgalumą. „Manau, kad tai tiesiog reiškia dabartinės vyriausybės nesugebėjimą dirbti ir mėginimą permesti problemas kitur, galbūt buvusiai vyriausybei", - portalui balsas.lt lakoniškai komentavo E. Masiulis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų