REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas reabilitavo kelis „darbiečius“

Seimas antradienį ypatingos skubos tvarka priėmė nutarimą, kuriuo reabilitavo iš rinkimų sąrašo praėjusių metų rudenį pašalintus Darbo partijos (DP) kandidatus Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Joną Pinskų bei Vytautą Griciių, ir norodė, kad jie nepažeidė Seimo rinkimų įstatymo. Nutarimas priimtas be jokių ginčų: už balsavo 51, prieš – 17, susilaikė 18 Seimo narių. Jis įsigalioja nuo priėmimo.

REKLAMA
REKLAMA

Nutarimu Ž. Pinskuvienė, J. Gaudutienė, J. Pinskus, V. Gricius į Darbo partijos kandidatų sąrašą įrašyti tokia eilės tvarka: Živilė Pinskuvienė (Nr. 23), Jolanta Gaudutienė (Nr. 24), Jonas Pinskus (Nr. 25), Vytautas Gricius (Nr. 35) ir patvirtinta galutinė Darbo partijos kandidatų į Seimo narius sąrašo eilė.

REKLAMA

Kartu nustatyta, kad Seimo nariais yra išrinkti Vilija Filipovičienė, Gediminas Jakavonis, Larisa Dmitrijeva, o „reabilituotieji“ galės patekti į Seimą tik kam nors iš „darbiečių“ atsisakius mandato ar jį praradus. Svarstydamas projektą Seimo kanceliarijos Teisės departamentas jį buvo įvertinęs kaip prieštaraujantį Konstitucijai, tačiau Teisės ir teisėtvarkos komitetas tokiai išvadai nepritarė.

Iš kandidatų daugiamandatėje parlamento rinkimų apygardoje sąrašo minėtus politikus eliminuoti paragino skundą dėl rinkimų rezultatų nagrinėjęs Konstitucinis Teismas (KT). Pastarasis konstatavo, kad Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) nustatant DP kandidatų eilę buvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas. KT sprendime sakoma, kad VRK turėjo informacijos apie galimą balsų pirkimą minėtų kandidatų naudai, tačiau į ją neatsižvelgė.

REKLAMA
REKLAMA

Remdamasis šiuo KT nutarimu, Seimas pernai lapkričio 14 dieną priėmė sprendimą, kad Darbo partijos kandidatai Ž.Pinskuvienė, J.Gaudutienė bei J. Pinskus nėra išrinkti Seimo nariais. Jų vietas Seime užėmė kito „darbiečių“ kandidatų sąrašo atstovai.

Trukdymu pasinaudoti rinkimų teise baudžiamojoje byloje šiuo metu kaltinami keturi asmenys: Vladislavas Gaidis, Igoris Sologubovas, Eugenijus Maciulevičius ir buvęs DP kandidatas į Seimą Viačeslavas Ždanovičius.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, visi šie asmenys, veikdami bendrininkų grupėje, susitarė už 30 tūkst. litų sumą papirkti 3 tūkst. asmenų, kad šie balsuotų už Darbo partiją daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat reitinguotų DP sąraše esančius penkis jos narius: Joną Pinskų, Živilę Pinskuvienę, Jolantą Gaudutienę, Vytautą Gricių ir V. Ždanovičių.

V. Gaidis ir I. Sologubovas iš E. Maciulevičiaus ir V. Ždanovičiaus, anot Generalinės prokuratūros,šiam tikslui gavo 5 tūkst. litų, tačiau nebaigė vykdyti nusikalstamos veikos, nes tam sutrukdė pareigūnai. Ž. Pinskuvienė, J. Pinskus, J. Gaudutienė ir V. Gricius byloje yra liudytojai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų