REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jurbarko rajono apylinkės teismas paskelbė mirtinos avarijos kaltininkui patį griežčiausią teismo nuosprendį, kokį tik galima Lietuvoje skirti už šį netyčinį nusikaltimą – 10 metų nelaisvės. Taip nuteistas Jurbarko rajone neblaivus prie automobilio vairo sėdęs ir du vaikinus užmušęs bei dar du sužalojęs šiaulietis Raimondas Adomavičius (32 m.).

Žuvo du vaikinai

Iki šiol pati griežčiausia bausmė už eismo įvykį dažniau skirta tik vairuotojams, kurie, būdami neblaivūs, pražudė tris ar daugiau žmonių. R. Adomavičiaus nė kiek nepasigailėta greičiausiai dėl to, kad iškart po įvykio jis klaidino tyrėjus, bandė kaltę primesti kitam, o anksčiau jau buvo daug kartų įkliuvęs kaip nedrausmingas vairuotojas.

Dviejų draugų žūtimi baigėsi penkių asmenų kelionė 2011-ųjų gegužės 11-osios naktį, po vidurnakčio praėjus maždaug 20 minučių. Kelyje Stragutė-Eržvilkas-Bebirvai, ties Butkaičių kaimu, nuo kelio staiga nuvažiavo ir apvirto automobilis „Mercedes Benz“. Dėl patirtų traumų tuoj užgeso jaunų Eržvilko gyventojų Raimondo Š. (21 m.) ir Einiaus P. (21 m.) gyvybės. Dar trys automobiliu važiavę asmenys atsipirko lengvesniais sužalojimais.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kitą dieną policijos pareigūnai išplatino pranešimą apie tragišką nelaimę, buvo paskelbta, kad visiškai svetimą automobilį vairavo ir jo kelyje nesuvaldė eržvilkietis Kęstutis M. (22 m.), jis patyrė sužalojimų. Iš Eržvilko kilęs, o pastaruoju metu Šiauliuose įsikūręs ir dirbęs R. Adomavičius, gerokai vyresnis už kitus šio ekipažo dalyvius, buvo vadinamas per avariją nukentėjusiu keleiviu, kaip ir eržvilkietis Donatas K. (19 m.). Tik pastarasis iš trijų sužalotųjų buvo paguldytas gydyti į ligoninę, o kiti du, suteikus jiems skubią pagalbą, išleisti namo.

REKLAMA

Garsėjo pažeidimais

Įvykį pradėję tirti pareigūnai teigė, kad dėl šiurpios avarijos kaltas beprotiškas greitis, kuriuo spaudė vairuotojas. Jis, beje, vienintelis buvo blaivus.

O automobilis, kuriuo vidurnaktį lėkta į mirtį, buvo Eržvilke tuokart viešėjusio R. Adomavičiaus sesers. Ši detalė pareigūnams kišo mintį, kad sesers automobilį turėjęs vairuoti pats brolis, o ne svetimas žmogus. Be to, ir Eržvilko gyventojams, ir rajono policijos pareigūnams buvo žinoma, kad kone kiekvieną savaitgalį į tėviškę parvykdavęs šiaulietis R. Adomavičius – kelių „erelis“: jis mėgdavęs greitį, prie vairo sėsdavęs būdamas neblaivus, darydavęs kelių eismo taisyklių pažeidimus, atkreipdavęs dėmesį įžūliu elgesiu.

REKLAMA
REKLAMA

Štai ir tragedijos išvakarėse Eržvilko žiede R. Adomavičius, anot pareigūnų surinktos neoficialios informacijos, chuliganiškai važinėjo prieš eismą, neįleisdamas į sankryžą kitų eismo dalyvių. Tačiau eržvilkiečiai apie tai pareigūnams tąkart nepranešė.

O prieš tris dienas iki tragiškos avarijos R. Adomavičius buvo įkliuvęs Jurbarko policijos pareigūnams, kai vairavo tą patį sesers automobilį ir būdamas neblaivus, ir išvis negalėdamas vairuoti, nes teisė vairuoti jau buvo atimta.

Beprotiškas greitis

Galiausiai po ikiteisminio tyrimo ir teisme dabar nustatyta, kad lemtingąją naktį mirtiną avariją sukėlė ne Kęstutis M., o, kaip ir nuo pat pradžių tyliai spėliota pareigūnų, automobilio savininkės brolis R. Adomavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tą vakarą Eržvilke pas namiškius viešėjęs šiaulietis norėjo laiką leisti svaigindamasis. Jis, vienišas, šeimos dar nesukūręs vyras, prisidėjo prie keturių jaunų pažįstamų eržvilkiečių, kuriuos sutiko prie miestelio parduotuvės. Netrukus kompanija susitarė važiuoti į Raseinius, esančius už maždaug 30 kilometrų, ieškoti merginų. Visi, pakeliui užsukę į degalinę, išgėrė degtinės. Negėrė tik Kęstutis M. Kaip buvo tartasi, jis turėjo sėsti prie automobilio „Mercedes Benz“ vairo. Tačiau kai kompanija jau ėjo važiuoti, R. Adomavičius pareiškė persigalvojęs ir prie vairo sėdo pats, o Kęstutis M. įsitaisė šalia vairuotojo.

REKLAMA

Kęstučio M. teigimu, neblaivus R. Adomavičius spaudė tokiu dideliu greičiu, kad staiga kilo noras užsisegti saugos diržą, nes posūkyje prie miestelio bažnyčios automobilis vos neatsitrenkė į kelio atitvarus. Prieš pat lemtingą akimirką Kęstutis M. pastebėjo, kad mašina lekia apie 200 km/val. greičiu. Netrukus ir įvyko avarija – automobilis buvo nesuvaldytas.

Už melą – užmokestis

Po smūgio tik Kęstutis M. ir vairuotojas R. Adomavičius buvo likę mašinoje, o trys keleiviai gulėjo išsvaidyti į lauką. Netgi kitoje kelio pusėje nei pats automobilis. Du draugai buvo be sąmonės.

R. Adomavičius, Kęstučio M. liudijimu, pradėjo prašyti jo prisiimti kaltę – esą blaivus, tai nieko baisaus jam nebūsią. Pats jis teisinosi neva padaręs avariją, nes kelyje staiga pamatęs kliūtį – šerną. Tokią versiją šiaulietis bandė įpiršti ir Kęstučiui M. Už tai žadėjo 50 000 litų atlygį.

REKLAMA

Kęstutis M. tą naktį sutiko prisiimti kaltę (R. Adomavičius jam net pažado raštelį parašė), todėl policininkai rytojaus dieną ir išplatino klaidingą pranešimą apie avarijos kaltininką, tačiau kai dieną Kęstutis M. sužinojo, kad du be sąmonės buvę draugai nebegyvi, R. Adomavičiui iškart pasakė nebemeluosiąs – atsisakąs sutarto sandėrio. Vaikino nesugundė ir dar padidintas žadėtas užmokestis – 200 000 litų. Tuomet R. Adomavičius, gelbėdamas savo kailį, dar bandė įkalbėti šį liudininką tvirtinti, kad vairavo vienas iš žuvusių jaunuolių, tačiau Kęstutis M. suvokė negalįs apkalbėti žuvusiųjų, tad pareigūnams pasakė visą tiesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bausmė ir ieškiniai

Kiek vėliau kitas avarijos dalyvis, o dar vėliau – ir DNR tyrimai patvirtino, kad vairavo R. Adomavičius. Jis vairuodamas buvo lengvai apgirtęs – 1,39 promilės alkoholio kraujyje (arti ribos, kai girtumo laipsnis jau vidutinis). O greitis prieš pat lemiamą akimirką buvęs mažiausiai 116 km/val., kai didžiausias lestinas greitis toje vietoje – 90 km/val.

Teismas, skirdamas griežtą bausmę, atkreipė dėmesį, kad nuo 2003 metų iki 2011-ųjų R. Adomavičius net 10 kartų baustas už įvairius kelių eismo taisyklių pažeidimus, net 3 kartus sulaikytas prie vairo neblaivus. Tai yra – „klasikinis“ kelių „erelis“.

Be 10 metų laisvės atėmimo bausmės, kurią R. Adomavičius dabar jau atlieka, nes buvo suimtas teismo salėje vos paskelbus nuosprendį, nuteistajam teismas nurodė atlyginti turtinę ir neturtinę žalą žuvusiųjų artimiesiems ir per avariją sužalotiems keleiviams – iš viso per 237 000 litų. Tai yra daugiau, negu avarijos naktį šiaulietis siūlė Kęstučiui M.

REKLAMA

Toks nuosprendis daugumos Eržvilko gyventojų, kaip sakė seniūnijos darbuotojai, sutiktas palankiai. Mat žmonės jau kūrė ir skelbė savo versijas, kodėl tyrimas vyko neva per ilgai, ir pranašavo, kad teismui nepavyks įrodyti tikrosios tiesos vien dėl to, jog „suveiks turtingo Adomavičiaus pinigai ir pažintys“.

Beje, R. Adomavičius savo kaltės nepripažįsta, tad beveik neabejojama, kad Jurbarko teismo nuosprendis bus skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

Tik faktai:

Už eismo nelaimę, per kurią žuvo nors vienas žmogus, o dėl to kaltas vairuotojas buvo apsvaigęs nuo alkoholio ar kvaišalų, Baudžiamajame kodekse numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 3 iki 10 metų, bet pati griežčiausia mūsų teismų praktikoje skiriama gana retai.

REKLAMA

10 metų kalėti už 7 pražudytus žmones 2009-aisiais Vilkaviškio teismas pasiuntė Kauno rajono gyventoją Rimą Muraškovą (27 m.), avariją padariusį Vilkaviškio krašte.

Pernai Vilniaus apygardos teismas iki 8 metų sumažino bausmę vilniečiui Ramūnui Balkūnui (22 m.), 2010 metais Vilniuje per avariją užmušusiam 2 žmones; žemesnės instancijos teismas buvo skyręs 10 metų kalėti.

Už 2007 metais Skuodo rajone pražudytus 3 mažamečius vaikus tuometis vietos policijos pareigūnas Saulius Paulikas (32 m.) nuteistas kalėti 9 metus; jis gali netrukus išeiti į laisvę, nes jau atlikęs didesnę dalį skirtosios bausmės.

2004 metais šiaulietis Petras Vaitkus (57 m.), buvęs bendrovės „Busturas“ vairuotojas, Joniškio rajone padarė avariją vairuodamas maršrutinį autobusą ir pražudė 5 žmones; už tai jam buvo paskirta kalėti 9 metus. 2011 metais Elektrėnų savivaldybės kelyje Trakų policijos patrulis Sigitas Šostakas ( 43 m.) padarė avariją ir užmušė 3 žmones; už tai pernai Varėnos teismas avarijos kaltininkui paskyrė 8 metų nelaisvės bausmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007-ųjų liepą Klaipėdos rajone avariją padarė klaipėdietis Artūras Klumbys (31 m.), žuvo 6 žmonės; kaltininkas buvo nuteistas kalėti 8 metus.

2011 metais Šiaulių teismas 8 metams už grotų pasiuntė šiaulietį Deividą Pupšį (32 m.), per avariją Šiauliuose 2010 metais pražudžiusį savo draugą.

Irena ZUBRICKIENĖ

AKISTATA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų