REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anonimas įskundė teismo pirmininkę

Trečius metus Panevėžio miesto apylinkės teismui vadovaujanti Rita Dambrauskaitė užsitraukė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nemalonę.

REKLAMA
REKLAMA

Pažeidė įstatymą

Komisija nustatė, kad teismo pirmininkė pažeidė įstatymo reikalavimus ir tarnybinį automobilį naudojo asmeniniams tikslams – R. Dambrauskaitė tarnybiniu automobiliu važinėjo iš namų į darbą ir atgal. Be to, nustatyta, kad automobilis buvo naudojamas ir savaitgaliais.

REKLAMA

VTEK sprendimą, kad R. Dambrauskaitė pažeidė Lietuvos viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą, priėmė birželio 17 dieną. Apylinkės teismo pirmininkė per mėnesį gali apskųsti komisijos nuosprendį.

Su VTEK sprendimais susipažins ne tik Teisėjų etikos ir drausmės komisija, bet ir šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Apskundė slaptu laišku

Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkės galbūt padarytą Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo pažeidimą VTEK nagrinėti ėmė gavusi anoniminį skundą. Jo autorius ar autorė rašo, kad R. Dambrauskaitė įstaigos tarnybinį automobilį „Peugeot 407“ (valstybinis numeris EDA 976) galbūt naudoja asmeninėms reikmėms ne tik kasdien juo važinėdama į darbą ir namus, bet dar ir savaitgaliais. Išnagrinėjusi gautą anoniminį pranešimą VTEK nustatė, kad teismo pirmininkė R. Dambrauskaitė įsakymu nustatė ydingą teismo tarnybinio automobilio „Peugeot 407“ naudojimo tvarką ir naudojusi jį ne tarnybinei veiklai.

REKLAMA
REKLAMA

Todėl teismo pirmininkė pažeidė tris Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. R. Dambrauskaitė pripažinta nesilaikiusi principo elgtis taip, kad nekiltų abejonių dėl interesų konflikto, nesinaudoti pareigomis asmeninei naudai gauti, nesinaudoti ir neleisti naudotis jokiu valstybės ar savivaldybių valdomu turtu ne tarnybinei veiklai.

Su priimtu VTEK sprendimu susipažins ir Teisėjų etikos ir procedūrų komisija. Šiai komisijai rekomenduojama imtis priemonių, kad teismo pirmininkės R. Dambrauskaitės priimtas įsakymas, kadangi jis prieštarauja šalies Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatoms, būtų panaikintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesijaučia prasikaltusi

Pati Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkė „Sekundei“ aiškino turinti dar visą mėnesį apskųsti VTEK sprendimą ir ketinanti tai padaryti.

„VTEK sprendime nurodyta ne visai taip, kaip yra iš tikrųjų, – aiškino susiklosčiusią situaciją R. Dambrauskaitė. – Tarnybinį automobilį naudoju, kai užsibūnu darbe arba kai darbo reikalais tenka į teismą atvykti ir šeštadieniais. Nėra taip, kad tarnybinį automobilį naudoju asmeniniams tikslams. Be to, jei su tarnybiniu automobiliu važiuoju iš namų į darbą arba atvirkščiai, sumoku nustatytą mokestį.“

REKLAMA

Minėtas mokestis, pasak teismo pirmininkės, yra 100 litų per mėnesį ir 10 procentų už kiekvieną nuvažiuotą kilometrą.

„Visi važiavimai tarnybiniu automobiliu registruojami. Patikėkite, asmeniniams tikslams tarnybinio automobilio nenaudoju. Nesijaučiu prasižengus įstatymams“, – pabrėžia ji.

Sužinos ir prezidentė

Nacionalinės teismų administracijos Teisės ir administracijos skyriaus vyriausioji specialistė Aušrinė Viliūnienė dienraščiui patvirtino, kad Teisėjų etikos ir procedūrų komisiją VTEK sprendimas dėl Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkės R. Dambrauskaitės pasiekė užvakar.

REKLAMA

„Komisijos pirmininkas Algis Norkūnas turės priimti sprendimą. Tačiau negaliu pasakyti, kada tai bus. Juolab kad teismo pirmininkė R. Dambrauskaitė per mėnesį turi teisę VTEK sprendimą apskųsti Vilniaus apygardos administraciniam teismui. Be to, reikia nepamiršti, kad VTEK sprendimo nuorašą nusiuntė ir šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei“, – paaiškino A. Viliūnienė.

Teismų įstatyme yra nustatyta, kada teisėjui keliama drausmės byla. Byla gali būti iškelta, paaiškėjus bent vienam iš Teismų įstatymo 83 straipsnio 2 dalyje numatytų nusižengimų. Nusižengimai gali būti tokie: teisėjo vardą žeminantis poelgis; padarytas administracinis teisės pažeidimas; nesilaikoma įstatymuose numatytų teisėjų darbinės ar politinės veiklos apribojimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

*****

Bėdos dėl automobilių

Bausmės už tai, kad tarnybinį automobilį naudoja ne pagal paskirtį, yra sulaukęs Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas. Aukštam pareigūnui už naudojimąsi tarnybiniu automobiliu tarsi nuosavu Policijos departamentas skyrė pastabą.

Panevėžio pataisos namų direktoriui Edvardui Norvaišui už tai, kad, nesuderinęs su įstaigą kuruojančia institucija – Teisingumo ministerija, pasirašė brangaus tarnybinio automobilio nuomos sutartį, 2011 metų pradžioje skirtas griežtas papeikimas. Teisingumo ministerija E. Norvaišą apkaltino neūkiškumu nuomojant tarnybinius automobilius. ***** Raimonda MIKUČIONYTĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų