REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiomis dienomis Lietuvoje viešinčio Europos Tarybos (ET) Generalinio sekretoriaus Thorbjørn Jaglan teigimu, vienas didžiausių priešų demokratijai ir žmogaus teisėms yra korupcija. Jos egzistavimas pažeidžia pagrindinius demokratijos ir žmogiškumo principus, o tik nepriklausomos institucijos ir parlamentai leidžia tapti žemynu, kuriuo gali pasitikėti visų tautybių, religijų ir seksualinių pažiūrų žmonės. Taip sveikindamas tarptautinės teisinės konferencijos „Dvidešimt Lietuvos Respublikos narystės Europos Taryboje metų: pamokos ir perspektyvos“ dalyvius pabrėžė aukšto rango svečias.

REKLAMA
REKLAMA

Europos teisinė sistema – be netolerancijos

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto, kartu su Europos Sąjungos studijų asociacija ir Europos tarpuniversitetiniu žmogaus teisių ir demokratizacijos centru inicijuotame renginy susirinkusių teisės ekspertų dėmesį T. Jaglan atkreipė į vieną iš Lietuvoje vis dar itin vyraujančių žmogaus teisių pažeidimų formų – homoseksualių žmonių diskriminaciją.

REKLAMA

Pasak ET Generalinio sekretoriaus, nėra prašoma suteikti specialių privilegijų šiems žmonėms. Europos Taryba prašo, kad jie tik būtų ginami tomis pačiomis teisėmis kaip kiti visuomenės nariai. Pasak svečio, tai nėra lengva, tačiau tai pagrindinis principas siekiant vieningos teisinės sistemos visoje Europoje: privalo būti užtikrinta, kad visi Europos piliečiai gyvens toje pačioje teisinėje sistemoje be netolerancijos ir ekstremizmo.

REKLAMA
REKLAMA

Galimybė rinktis – nuo vaikystės užtikrinama teisė

Konferencijoje apie Venecijos komisijos vaidmenį posovietinėse šalyse kalbėjęs ET Venecijos komisijos sekretorius Thomas Markert pabrėžė, kad demokratinėje valstybėje žmogus turi turėti teisę rinktis. Pavyzdžiui, kad ir Lietuvoje vis iš naujo keliamu itin opiu klausimu dėl tikybos mokymo mokyklose. Pasak Venecijos komisijos sekretoriaus, daugelyje šalių religinis mokymas yra dalis bendros mokymo programos, tačiau patys moksleiviai ar jų tėvai turėtų turėti galimybę rinktis.

ET Generalinio sekretoriaus teigimu, narystės Europos Taryboje 20-ąjį jubiliejų švenčianti Lietuva dar vis susiduria su nemažai iššūkių žmogaus teisių srity, tačiau matomas ir progresas. Su tuo ir sveikindamas T. Jaglan priminė pagrindinį ET siekį – įtvirtinti žmogaus teises visose Europos Tarybos vienijamose šalyse, t. y. pasiekti, jog galiotų tie patys standartai visų tautybių, rasių ir pažiūrų žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų