REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvybės langeliai pralaimi prieš vaikžudystes

6 nužudyti kūdikiai ir 4, atnešti į Gyvybės langelį. Kol kas Lietuvoje šiais metais tokia yra gimdyvėms nereikalingų jų naujagimių statistika. „Nusveria“ ne Gyvybės langelių pusė, nors to labai tikėjosi šių langelių įkūrėjai. Dvi naujausios įtariamos vaikžudystės, apie kurias sužinota per dvi pastarąsias savaites, skandalingai garsina Alytaus ir Telšių rajonus.

REKLAMA
REKLAMA

Langeliai „nesurenka“

Kai 2009-ųjų pabaigoje Lietuvoje buvo atidarytas pirmasis Gyvybės langelis ir prasidėjo tokių langelių „era“, skaičiuota, jog mūsų šalyje žudikių motinų ir jų pagalbininkų aukomis kasmet tapdavo 4-6 naujagimiai. Jie, kaip byloja konkrečios istorijos, būdavo randami šiukšlių konteineriuose, sąvartynuose, paplavų kibiruose, tualetų duobėse, laukuose, miškuose, daržuose...

REKLAMA

„Tokių tragedijų ir tokių radinių daugiau negali būti, nes net ir tėvų nenorimas kūdikis turi savo prigimtinę teisę gyventi, – 2009-aisiais teigė tuometė Seimo narė Asta Baukutė, aktyviai ėmusis Gyvybės langelių steigimo, kai iki tol apie tai kelerius metus tik kalbėta, bet nieko nedaryta. – Tam ir steigiami Gyvybės langeliai, kuriuose nenorimą kūdikį galima palikti anonimiškai ir be jokios bausmės grėsmės.“

Dabar A. Baukutė, jau nebūdama Seimo narė, sako, kad reikia labai džiaugtis net ir viena gyvybe, išsaugota Gyvybės langelio dėka. Kitaip moteris, 4 vaikų mama, ir negali kalbėti, nes seka Lietuvos gyvenimo naujienas ir žino, kad Gyvybės langeliai visgi „nesurenka“ visų naujagimių, kurių nenori juos pagimdžiusios motinos – vis dar yra vaikžudysčių. Šiurpiausia, kad jų daugėja, kaip rodo aukščiau paminėti skaičiai: per puspenkto šių metų mėnesio nužudytų naujagimių yra tiek, kiek anksčiau būdavo per metus.

REKLAMA
REKLAMA

Palikti 24 vaikai

Bet negalima „nurašyti“ ir Gyvybės langelių. Jeigu ne jie, nuo 2009-ųjų pabaigos iki šios dienos juodojoje statistikoje galbūt turėtume kraupią žinią apie dar 24 nužudytus vaikelius. Būtent tiek jų per minėtą laikotarpį buvo nereikalingų savo gimdytojoms ir paliktų Gyvybės langeliuose, kurių Lietuvoje šiuo metu yra aštuoni.

Kaip „Akistatai“ teigė Danutė Umbrasienė, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vyresnioji specialistė, šiemet Gyvybės langeliuose jau buvo palikti 4 kūdikiai: 2 – Šiauliuose, po vieną – Kaune ir Vilniuje. O ankstesnių metų statistika yra tokia: 2009 metais Gyvybės langelyje buvo rastas vienas kūdikis, 2010 metais – 12, 2011-aisiais – 4, 2012 metais – 3 vaikučiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaime – diskusijos

Kodėl Miklusėnų kaimo (Alytaus r.) gyventojos Erikos T. (33 m.) naujagimis neatsidūrė Gyvybės langelyje, nors toks langelis jau trečius metus yra Alytaus kūdikių namuose, Daugų gatvėje, kol kas bando iš jos išgauti Alytaus policijos pareigūnai. Moteris suimta 7 paroms. Po to bus sprendžiama, ar įtariamajai savo naujagimio nužudymu pratęsti suėmimą.

Kaip „Akistatai“ pasakojo Alytaus seniūnijos seniūnas Visvaldas Dumbliauskas, po šio įvykio kaime vyrauja slogios nuotaikos ir verda diskusijos. Sunkiai materialiai besiverčiantys ir dėl pašalpų į seniūniją vaikštantys gyventojai, taip pat turintys vaikų, apstulbę dėl nežmoniško moters poelgio ir negali nei suprasti, nei pateisinti tokios motinos, jeigu tikrai paaiškėtų, kad ji kalta dėl naujagimio nužudymo.

REKLAMA

„Žinote, dabar labai sudėtingas ir greitas tas mūsų gyvenimas – nelengva kasdien, tai gal ir suklupo, – sakė seniūnas. – Gal depresija moterį užklupo? O gal ji buvo kieno nors „spaudžiama“ ir neturėjo su kuo pasitarti? Tik tokiais atvejais būtų galima ją bent kiek suprasti. Iki šiol moteris buvo nežinoma nei kaip turinti kokių nors problemų ar gyvenanti asocialiai, nei kaip pavyzdinga kaimo gyventoja. Nebuvo atėjusi nei dėl pašalpų, nei dėl šiaip kokių nors savo kasdienybės problemų.“

Iki šiol Erika T., 3 nepilnamečių vaikų mama, buvo nežinoma ir Alytaus rajono vaiko teisių apsaugos skyriuje. Moteris su vyru ramiai augino vaikus, anot kaimynų, gražiai su jais bendravo, nepiktnaudžiavo alkoholiu. Vaikams namie yra geros sąlygos augti.

REKLAMA

Po mamos suėmimo vaikai palikti su tėčiu, o kaime gyventojai, anot seniūno, pastėrę, kad „normali moteris galėjusi taip nutaisyti“.

Paslaptis – laužavietėje

Kas nutiko, kad ant Erikos T. mestas kaltės dėl savo naujagimio nužudymo šešėlis, detaliau paaiškės kiek vėliau. Moteris suimta po to, kai į Alytaus policiją paskambinęs anonimas pranešė, jog Erika T. neseniai laukėsi kūdikio, o dabar esą nei kūdikio nėra, nei pilvo nebelikę.

Pareigūnai iškart patikrino pranešimą ir Erikos T. sodyboje, netoli šiltnamio, aptiko neseną laužavietę, o joje – sudegusio ir suanglėjusio vaikelio kūno liekanas. Pirminiais duomenimis, net neaišku, ar tai berniukas, ar mergytė. Tai atsakys ekspertai. Jie turi nustatyti ir kūdikio mirties priežastį. Iškart po įvykio specialistai tegalėjo teigti, jog vaikelis gimęs prieš porą savaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar kiti šeimos nariai ir tame pačiame name gyvenantis Erikos T. brolis žinojo apie kūdikį ir jo mirtį, pareigūnai kol kas buvo nelinkę skelbti.

„Akistata“ žino ne vieną atvejį, kai panašiomis aplinkybėmis tokių gimdyvių vyrai vėliau atkakliai tvirtina net nežinoję, jog jų moteris laukėsi kūdikio. Tuo, žinoma, labai sunku patikėti.

Žudo ne tik ligonės

Atsakymo į klausimą, kodėl žudomi naujagimiai, dažnai nelengvai išnešioti motinos įsčiose visus 9 mėnesius, neranda nei psichologai, tyrinėjantys kasdienes žmonių nuotaikas, nei valdininkai, seniūnijose nuolat artimai bendraujantys su sunkiai materialiai besiverčiančiais, pašalpų ieškančiais, savo depresijas stiklelyje skandinančiais, bet dėl to vaikų juk nežudančiais gyventojais.

REKLAMA

Pastaruoju metu pastebėta, kad vaikžudės – ne alkoholyje sveiką protą paskandinusios ar psichikos ligų kamuotos nelaimėlės, o simpatiškos, palankiai vertintos moterys. Užtenka prisiminti scenos vertą gražuolę dvynių motiną iš Klaipėdos, už jų nužudymą nuteistą kalėti 10 metų, taip pat neseniai nuteistą jurbarkietę ar dar tik teismo bausmės laukiančią druskininkietę, pernai parskridusią gimdyti iš užsienio ir naujagimio atsikračiusią pakeliui iš oro uosto, vienos Kauno rajono degalinės tualete, gimdyvės kantriai palaukus jos motinai.

REKLAMA

Nuslėpti nepavyko

Teigiamai iki balandžio pabaigoje įvykusios tragedijos vertinta ir Viešvėnų kaimo (Telšių r.) gyventoja Akvilė S. (19 m.). Tvarkingos, pasiturinčios daugiavaikės šeimos atžala. Tačiau dabar ši mėnesiui suimta mergina įtariama nužudžiusi savo naujagimę dukrelę.

Pati Akvilė S. pareigūnus tikino, kad jos dukrelė, nespėjus nuvykti į ligoninę, gimė namuose, viešint pas draugą Kelmės rajone. Esą mergytė gimė negyva. Tačiau ekspertai netrukus nustatė, kad kūdikio mirtis smurtinė.

Beje, kūdikio tėvas – ne tas vaikinas, su kuriuo Akvilė S. pastaruoju metu artimai draugavo. Mergina savo nėštumą kruopščiai slėpė net nuo tėvų, metė mokyklą, pas medikus nesilankė. Galbūt todėl dabar pareigūnai linkę įtarti, kad apie šio kūdikio nužudymą ilgai būtų nesužinota, jeigu gimdyvė, namiškių skubiai parsivežta iš Kelmės rajono į namus, būtų nepradėjusi staiga stipriai kraujuoti ir sparčiai silpti – merdėti. Antraip sunku paaiškinti, kodėl merginos motina namie niekam nesakė apie ką tik gimdžiusią dukrą, kuria nuoširdžiai rūpinosi, bet neieškojo medikų pagalbos ir mažiausiai 6 valandas namie paslaptingai laikė nebegyvą anūkėlės kūnelį. Šį pareigūnai rado lauko tualete... Tik faktai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Akistata“ jau rašė plačiau, kad balandžio 10-ąją Raguvos miestelyje (Panevėžio r.) dukrelę namie slapta pagimdė dešimtokė K. F. (17 m.), visiems neigusi apie savo nėštumą. Ji pasiėmė naujagimę ir, nuėjusi prie Nevėžio upės, su dukrele nušoko nuo tilto; abi paskendo.

Balandžio 10-osios rytą Kazokiškių kaime (Elektrėnų sav.), sąvartyne, antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelėje, rastas nenustatytos tapatybės vyriškos lyties naujagimio lavonas.

Balandžio pradžioje į Panevėžio ligoninę buvo atvežta namie vaikelį pagimdžiusi panevėžietė A. A. (39 m.), o jos bute rastas uždusintas naujagimis.

REKLAMA

Kovo 6-ąją Ukmergės areštinėje atsidūrė ukmergiškė prekybininkė R. B. (26 m.), vieniša 7 metų dukrelės motina, kurios buto balkone, spintelėje, rastas jos naujagimės dukrelės kūnelis, apie 10 dienų laikytas polietileniniame šiukšlių maiše. Gimdyvė buvo gimdžiusi vonioje ir kūdikį paskandinusi.

Irena ZUBRICKIENĖ

AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų