REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2012 m. šalies gyventojai į užsienį keliavo 1,7 mln. kartų arba 12,3 proc. daugiau nei 2011 m., o vienadienių kelionių skaičius praėjusiais metais siekė 2,4 milijono. Prognozuojama, kad keliaujančių lietuvių skaičius šiemet toliau augs. Augant kelionių į užsienį skaičiui daugėja ir pinigų bei banko kortelių duomenų vagysčių, todėl „Swedbank“ ragina gyventojus saugoti banko kortelių duomenis.

REKLAMA
REKLAMA

„Pernai didžiausi keliautojų srautai vyko į Jungtinę Karalystę, o iš poilsinių kelionių krypčių pirmavo Turkija, daugėjo kelionių į Bulgariją. Lietuvos gyventojai taip pat dažnai vyko į Rusiją, Ukrainą, Italiją. Būtent šiose valstybėse fiksuojame daugiausiai įvykių, kuomet iš keliaujančių žmonių yra išviliojami banko kortelių duomenys“, – teigia „Swedbank“ elektroninių kanalų skyriaus vadovė Lina Žemaitytė.

REKLAMA

Vagišiai veikia turistų pamėgtose vietose

„Swedbank“ duomenys rodo, kad vagišiai aktyviausiai veikia Milane, Londone, Kijeve bei Varnoje. Anot L. Žemaitytės, svarbiausia, kad atlikdami finansines operacijas gyventojai būtų atidūs. „Mokėdami kortele ar išsiimdami pinigus iš bankomato, PIN kodą veskite taip, kad niekas jo nepastebėtų. Paprasčiausias būdas tai padaryti – klaviatūrą pridengti kita ranka ar pinigine. Norintiems išsiimti grynųjų pinigų, patariame naudotis ta įranga, kuri yra įrengta bankuose arba šalia jų. Taip pat patariame nepalikti piniginių ar banko kortelių viešbučių kambariuose, automobiliuose, daiktų saugyklose stotyse“, – tęsia L. Žemaitytė.

REKLAMA
REKLAMA

Pataria nepaleisti kortelės iš akių restoranuose ir parduotuvėse

Pasak L. Žemaitytės, duomenų vagys siekia ir sužinoti kortelių PIN kodus, ir nuskaityti magnetinės juostelės duomenis. Šie duomenys jiems reikalingi kuriant fiktyvią kortelę ir vėliau atliekant finansines operacijas tose valstybėse, kuriose atsiskaitymams nereikia lusto technologijos, pavyzdžiui, JAV.

„Mokėdami už prekes ir paslaugas, nepaleiskite savo banko kortelės iš akių. Jei reikia, eikite su restorano padavėju ar parduotuvės konsultantu iki kasos, neleiskite, kad kortelė būtų išnešta į kitą patalpą, o įvesdami PIN kodą jį pridenkite. Apmokėję sąskaitą, visada paprašykite čekio. Jei laikotės šių taisyklių ir nepastebėjote nieko keisto, galite išlikti ramūs“, – teigia „Swedbank“ elektroninių kanalų skyriaus vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kilus įtarimams kreipkitės į savo banką

Pasak L. Žemaitytės, iškilus bent menkiausiems įtarimams, kad kortelės duomenis galėjo pasisavinti sukčiai, patariama iš bankomato išsiimti reikiamą pinigų sumą ir nedelsiant susisiekus su savo banku kortelę užblokuoti. Tais atvejais, kai kortelė yra pametama ar pavagiama, rekomenduojama ją užblokuoti nedelsiant, kad piktavaliai neturėtų jokių galimybių ja pasinaudoti.

Pataria nustatyti per dieną pervedamų pinigų limitą

„Swedbank“ specialistai taip pat pataria kelionės metu turėti dvi banko korteles. Vienoje kortelėje nereikėtų laikyti visų savo pinigų, kad ją pametus ar praradus būtų galima pasinaudoti kita. Taip pat pravartu prieš kelionę interneto banke nustatyti debeto ar kredito mokėjimo kortelės dienos limitą išgryninamai ar atsiskaitymams skirtai pinigų sumai. Prireikus šį limitą visada galima panaikinti.

„Praradus kortelę visuomet galima ją užblokuoti ir riboti operacijas, tad ji yra žymiai saugesnė negu grynieji pinigai. Nepaisant to, klientams visada patariame būti atidžiais, nes kelionių metu praradę budrumą jie gali tapti duomenis ir pinigus bandančių pasisavinti sukčių aukomis. Pagrindinė apsaugos taisyklė – saugoti PIN kodą, ir jį vedant pridengti kortelių skaitytuvo ar bankomato klaviatūrą“, – primena L. Žemaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų