REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grupė konservatorių inicijuoja Seimo kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl vadinamosios lenko kortos.

REKLAMA
REKLAMA

Iniciatyvą parėmė buvę užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrai Audronius Ažubalis ir Rasa Juknevičienė, taip pat parlamentarai Vilija Aleknaitė Abramikienė ir Valentinas Stundys.

REKLAMA

Jie siūlo Seimui prašyti KT išaiškinimo, ar Seimo nariu gali būti asmuo, kuris pagal užsienio valstybės įstatymą užsienio valstybės pareigūnui išreiškė savo valią priklausyti kitai, nei Lietuvos, tautai, turi užsienio valstybės dokumentą, išduotą jam pagal tos valstybės įstatymus, kuris suteikia tam tikras politines, socialines, ekonomines ir kultūrines teises toje valstybėje, o šio dokumento turėjimas pagal tos valstybės įstatymus yra siejamas su asmens pareiga gerbti tą užsienio valstybę ir jos tautą, nekenkti tos valstybės bei jos tautos, saugumo, gynybos, viešosios tvarkos, kitiems pagrindiniams interesams.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai primena, kad KT 1998 metų lapkritį yra priėmęs nutarimą, jog "Konstitucija iš Seimo nario besąlygiškai reikalauja ištikimybės priesaikos vien Lietuvos valstybei, pasižadėjimo gerbti ir vykdyti jos Konstituciją ir įstatymus".

Lietuvos valdžios kritikuojamą "lenko kortą" kasmet gauna per tūkstantį lenkų kilmės Lietuvos piliečių, rodo statistika. Lenkijos ambasada Vilniuje BNS pranešė, kad šiuos dokumentus 2011-aisiais gavo 1024 asmenys. 2010 metais ambasada išdavė 1197 kortas. Iš viso išduota per 4 tūkst. šių dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį dokumentą gaunantys asmenys raštu pareiškia savo valią priklausyti lenkų tautai, jie turi įrodyti, kad bent vienas iš tėvų, senelių, prosenelių buvo lenkų tautybės arba turėjo Lenkijos pilietybę.

Asmuo, turintis kortą, gali nemokamai gauti ilgalaikę vizą, legaliai dirbti Lenkijoje, gali vykdyti ūkinę veiklą tokiomis pat sąlygomis kaip Lenkijos piliečiai, turi teisę į nemokamą švietimą, turi teisę gauti nuolaidą geležinkelio bilietams, nemokamai lankytis valstybiniuose muziejuose.

2009 metų birželį ir 2011 metų balandį Seimas yra atmetęs du panašius projektus dėl kreipimosi į KT. Tuomet taip pat norėta Konstitucinio Teismo prašyti išaiškinti, ar "lenko korta" suderinama su Seimo nario priesaika Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų