REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smagi draugų kompanija, upėmis besiliejantys svaigalai, o jei dar ir automobilis „kiek spaudi, tiek tavo“ – tai ko daugiau reikia pašėlusiam jaunuolių savaitgaliui. Tiesa, neretai tokios kelionės baigiasi griovyje, o kitas draugų susitikimas įvyksta ligoninėje. Ne paslaptis, kad adrenalino troškimas ir noras pasipuikuoti prieš draugus dažnai paskatina ir dar nespėjusius tapti tikrais vairuotojais paauglius „pasiskolinti“ tėvų transporto priemones, o kartais net ir turintys vairuotojo pažymėjimą jaunuoliai nepasveria kito žmogaus sveikatos, ar net gyvybės kainos.

REKLAMA
REKLAMA

Kelių policijos pareigūnai su nerimu kaskart laukia savaitgalių ar šventinių dienų, ne būtent tada ir įvyksta daugiausiai eismo nelaimių, norėdami papramogauti su draugais prie vairo dažnai sėda nepatyrę, neblaivūs ar apskritai neturintys teisės vairuoti jaunuoliai.

REKLAMA

Mergina iškirto per stoglangį

Sekmadienio naktis kraupiai baigėsi Šilutės rajone, kur BMW automobiliu su dviem nepilnamečiais važiavęs 24 metų vaikinas nesuvaldė automobilio ir vertėsi kelis kartus.

Abu paaugliai sėdėję automobilyje iškrito į pievą. BMW taip pat rasta alkoholio. Nedelsiant buvo iškviestos pagalbos tarnybos. Į avarijos vieta atskubėję trys greitosios pagalbos brigados rado tik du sužalotus nepilnamečius, vairuotojas buvo pasišalinęs. Jis po kurio laiko surastas už kelių šimtų metrų sėdintis šalikelėje. Vieną iš keleivių automobiliui besiverčiant iškrito per stoglangį.

REKLAMA
REKLAMA

Sustoti privertė pareigūnų šūviai

Praėjusių metų pabaigoje užfiksuotas įvykis, kuomet paauglio pasivažinėjimą nutraukė tik pareigūnų šūviai.

Norėdami sustabdyti pažeidėją pareigūnai panaudojo ginklą. Elektrėnuose policijos pareigūnai stabdė automobilį „Audi 80“. Tačiau vairuotojas nesustojo ir padidinęs greitį spruko. Patruliams persekiojant bėglį panaudotas garsiakalbis, per kurį kelis kartus buvo raginama sustoti. Tačiau automobilį sustabdyti pavyko tik po šūvių į padangas.

Įvykio vietoje paaiškėjo, jog automobilį vairuoją nepilnametis, neblaivus, neturintis teisės vairuoti šešiolikmetis L.G. Jaunuolis pripūtė beveik dvi promiles. Po apklausos paauglys perduotas tėvams, kuriems teks atsakyti už sūnaus išdaigą. Paaiškėjo, jog jis savavališkai paėmė automobilį pasivažinėti su draugais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Avarija dėl nelaimingos meilės

Praėjusiais metais policijos pareigūnams teko narplioti nemenką galvosūkį, kad Šilutėje susidūrė du automobiliai – jauno vaikino vairuojamas „Volkswagen Golf“ rėžėsi į moters vairuojamą „Seat“ markės automobilį. Tačiau pradėjus tirti įvykį, ėmė aiškėti neįprastos aplinkybės. Paaiškėjo, kad avarijos kaltininkas – nelaimingos meilės prislėgtas jaunuolis, eismo įvykį sukėlė tyčia. Tiesa, jis pats tikino norėjęs trenktis į medį, bet jo kelyje pasitaikė kita transporto priemonė. Taranuoto automobilio vairuotoja buvo sužeista, ją greitoji medicinos pagalba iš gabeno į ligoninę. Į įvykio vietą atskubėję vaikiną pažįstantys žmonės pareigūnams papasakojo keistą istoriją. Esą jaunuolis yra įsimylėjęs vieną merginą. Mergina su juo kurį laiką draugavo. O vėliau svetimi žmonės padarė viską, kad jaunuolius išskirtų. Kai pora pasuko skirtingais keliais, vaikinas esą palūžo.

REKLAMA

Tuo tarpu kiti liudininkai pasakojo, kad dėl išsiskyrimo kaltas pats vaikinas – dėl sudėtingo jo charakterio mergina pati nusprendė nutraukti santykius. Žmonės svarstė, kad tyčia sukelta avarija tik patvirtino, jog vaikino elgesys iš tiesų yra neadekvatus. Avariją jaunuolis sukėlė vairuodamas savo buvusios draugės automobilį. Pirminiais duomenimis, jis buvo blaivus. Tikslias avarijos priežastis ir aplinkybes aiškinasi policija.

Problemą sprendžia ir mokslininkai – automobilyje „paauglio rėžimas“

Mokslininkai jau kurį laiką suka galvas, kaip bent kiek apriboti trokštančių pralėkti su vėjeliu jaunuolių galimybes. Kaip apsaugą nuo paauglių šėlsmo kompanija Ford sukūrė sistemą My Key ir sėkmingai ją įdiegė į JAV parduodamus automobilius. Ši sistema apriboja maksimalų automobilių greitį bei garso sistemos triukšmo lygį.

Automobilis automatiškai persijungia į „paauglio režimą“, kai vairuotas pasinaudoja specialiu antru raktu. Greičio režimai specialiai nustatomi tėvų, maksimalus greitis apribojimas nuo 70 iki 130 km/h diapazone. Kai mašina, esanti „saugiame režime“ pasiekia nurodytą greitį, pasigirsta specialus signalas, po kurio sistema balsu nurodo sulėtinti greitį, tiesa, vargu ar ši naujovė greitai pasieks Lietuvą. Sistema taip pat gali suteikti pagalba kelių eismo įvykio atveju. Jei susidūrimas toks rimtas, kad išsiskleidė saugos pagalvės, automobilis savarankiškai nusiunčia žinutę gelbėjimo tarnybai, taip pat nurodant ir GPS koordinates.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų