REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Šiaulių apygardos teisme žiauriu gimnazistės Nedos R. nužudymu kaltinamos Viktorija Lietuvninkaitė ir Viktorija Vaitiekaitytė tarė paskutinį žodį. Jas išklausęs teismas nuosprendį skelbti žada gegužės 31 dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Prašė švelnesnės bausmės

Iš anksto pasirašytas kalbas kaltinamosios teismo salėje gana abejingomis veido išraiškomis skaitė iš lapų. V. Vaitiekaitytė savo kalboje prašė skirti menkesnę bausmę atsižvelgiant į jos jauną amžių. Be kita ko ji teigė, kad spauda viską nušviečia neteisingai ir esą ji gailisi. „Spaudoje visa situacija nušviečiama kitaip nei yra iš tikrųjų. Aš gailiuosi ir tikrai atsiprašau Nedos artimųjų. Tikrai negaliu pateisinti savo poelgio, tačiau tuo metu nesuvokiau savo veiksmų. Dabar viską vertinu kitaip. Sugadinau ir Nedos tėvų, ir savo gyvenimą. Niekas daugiau nepakenks man nei pati pakenkiau sau. Reikėjo ieškoti kito pykčio išliejimo būdo. Suprantu, jog, kad ir koks bus teismo sprendimas, Nedos tėvams jis bus per mažas, nors man ilgus metus teks praleisti už aukštų kalėjimo sienų. Atsižvelgiant į mano jauną amžių, prašau teismo man skirti švelnesnę bausmę“, - greitakalbe išbėrė kaltinamoji.

REKLAMA

Kalbos neįtikino

V. Lietuvninkaitė kalbėjo dar trumpiau. „Dar kartą atsiprašau Nedos artimųjų. Labai sunku gyventi su tuo, ką padariau. Sunku tai suprasti - man buvo aptemęs protas. Dabar jaučiu pasišlykštėjimą savimi. Galvoju apie savo artimus žmones ir suprantu, kad nėra didesnės bausmės nei būti atskirtam nuo savo šeimos“, - kalbėjo žudikė. Pastarosios kalba itin papiktino susirinkusiuosius. „Kaip ji gali sakyti, kad skaudu būti atskirtam nuo šeimos, jei pati iš tėvų atėmė dukrą?“ - piktinosi Nedos R. mokyklos draugės. Vienos iš kaltinamųjų advokatas Saulius Alysas žurnalistams sakė, kad tai yra didžiulė nelaimė abiem pusėms. „Tai yra didžiulė nelaimė ir didelė tragedija nukentėjusiųjų šeimai, bet taip pat savotiškai yra nukentėjusi ir kaltinamosios šeima. Merginos išsakė, kad tikrai gailisi, prašo visuomenės supratimo ir atleidimo“, - sakė jis. Tuo tarpu Nedos R. tėvai sako, kad kaltinamųjų kalbos nieko nekeičia. „Koks gali būti gailestis, jei jos nei ašaros nenubraukė? Tai nenormalu. Čia kiekvienas suaugęs žmogus verktų“, - sakė nužudytosios mama. Nedos R. tėvas teigė, kad per dvi minutes negalima išreikšti savo gailesčio: „Jei žmogus tikrai gailėtųsi, jis kalbėtų dvi valandas. Dabar jos tiesiog išmoko advokato parašytą tekstą ir jį perskaitė.“ Nedos R. mokyklos drauges žudikių kalbos itin papiktino: „Tokios kalbos, kad jos atsiprašo tėvų - yra absurdiškos. Jos tikrai nesigaili. Praėjusiame posėdyje jos mus išvadino aukomis. Tai galima suprasti kaip grasinimą.“

REKLAMA
REKLAMA

Tėvai nusivylę

Ankstesniame teismo posėdyje nužudytosios tėvai buvo nuvilti prokuroro Egidijaus Timonio pasiūlyta 20 metų nelaisvės bausme žudikėms. Vienturtės dukros netekę tėvai prašė teismo griežčiausios bausmės – įkalinimo iki gyvos galvos bei po 2 milijonus litų iš kiekvienos kaltinamosios neturtinei žalai ir apie 26 tūkstančius litų turtinei žalai atlyginti. Tuo tarpu E. Timonis tikino, kad šioje istorijoje sunku atsiriboti nuo emocijų, tačiau, jo manymu, 20 metų nelaisvės yra tinkama bausmė merginoms. „Reikia atsižvelgti į Baudžiamąjį kodeksą. Sankcijos vidurkis tokiais nusikaltimais kaltinamiems žmonėms yra 14 metų“, - sakė prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žudikės prisipažino

Kaltinamųjų advokatai prašo teisėjų atsižvelgti į tai, kad abi kaltinamosios pačios atvyko į policiją ir prisipažino apie įvykdytą nusikaltimą. Be to, jos gailisi, siūlosi finansiškai išpirkti kaltę – viena iš jų siūlo jai priklausantį butą Šiauliuose. Prašoma atsižvelgti į faktą, kad dėl socialinės atskirties joms buvo pakilęs įžeidumas, nuotaikų kaita, nužudymo metu jos tik dalinai suvokė, ką darė. Tačiau nukentėjusiųjų advokatė Eugenija Povilaitienė sako, kad merginos tikrai suvokė, ką darė. „Nužudymas nėra finansinė afera, kuriai reikia daug proto. Jau 14 metų vaikas gali būti teisiamas už nužudymą. Priešingai, merginos rodė labai aštrų protą paslėpdamos kūno dalis įvairiose miesto dalyse. Kai kurios – iki šiol nerastos, - sakė ji. - Nėra pagrindo manyti, kad jos gailisi. Reikia atskirti, kas yra gynyba, o kas – teisybė“, - teigė advokatė. Prokuroras teismo posėdyje laikėsi savo nuomonės, kad optimaliausia bausmė – 20 metų kalėjimo. „Nužudymas įvykdytas itin žiauriai, organizuotai, tyčia. Visų atliktų veiksmų seka yra vieninga, tad riboto pakaltinamumo šiuo atveju negali būti. Vis tiek aš laikausi savo nuomonės dėl 20 metų laisvės atėmimo bausmės“, - žurnalistams sakė prokuroras.

Beje, teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgti į prokuroro nuomonę neprivalo ir gali skirti didesnę bausmę.

Mindaugas JANULIONIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų