REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybės taryba Naujininkuose esančiai bevardei gatvei, besikertančiai su Žirnių g., nusprendė suteikti Vikingų vardą. Čia iškils švedų kompanijos prekybos centras „IKEA“ rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat bevardėms gatvėms Antakalnyje suteiktas Žiemos, Mikalojaus Husoviano, Fabijoniškėse – Nesvyžiaus, Senamiestyje – Vilnios Tako, Panerių seniūnijoje – Mykolės Krinickaitės, Janinos Umiastovskienės, Salpos, Pilaitėje – Cintų, Papiškių, Naujininkuose – Sartų, Vikingų, Naujojoje Vilnioje – Juozo Ereto, Keltų, Germanų, Baskų, Lyvių, Galindų, Verkiuose – Sietuvos, Vilkpedėje – Naujosios Riovonių, Skaistvario pavadinimus.

REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės tarybai siūlymus dėl gatvių pavadinimų teikia Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija, kuri nagrinėja įvairius gatvių pavadinimo aspektus.

Žiemos pavadinimą Antakalnyje esančiai gatvei nuspręsta suteikti dėl to, kad šalia yra Rudens gatvė. Tuo tarpu Mikalojus Husovianas buvo humanistas, kurio didžiausiame kūrinyje – poemoje „Giesmė apie stumbro išvaizdą, žiaurumą ir medžioklę“ pagerbiamas ir Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas, gyvenimą ir kūrybą siejęs su Lietuva.

REKLAMA
REKLAMA

Fabijoniškėse esančią bevardę gatvę Nesvyžiaus vardu nuspręsta pavadinti, dėl šio miesto Baltarusijoje istorinių šaknų su Radvilomis. Mieste vis dar stovintis Radvilų valdymo metu pastatytas architektūrinis kompleksas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Senamiestyje Vilnios taku pavadinta gatvė, einanti Vilnios upės pakrante, o Panerių seniūnijoje Mykolės Krinickaitės vardu pavadinta gatvė, dėl to, kad ši teatro aktorė, režisierė, dramaturgė savo kūryboje vaizdavo Vilniaus krašto gyvenimą, aktyvino jų tautinį ir kultūrinį sąmoningumą. Tuo tarpu Janina Umiastovskienė, kurios vardu taip pat pavadinta viena iš bevardžių gatvių Paneriuose, buvo žymi mecenatė, kuri vėliau šeimos rūmuose Trakų gatvėje XIX a. antroje pusėje įrengė ir karo ligoninę. Salpos gatvės pavadinimas suteiktas atsižvelgiant į greta esančios Guobų gatvės pavadinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gatvę, pavadinti Cintos vardu, nuspręsta siekiant išlaikyti Pilaitėje esančių pavadinimų stilistiką, nes šioje teritorijoje gausu su Mažąja Lietuva siejamų gatvės pavadinimų, o Cinta yra viena iš gyvenviečių Kaliningrado srityje.

Tarybos posėdžio metu taip pat nuspręsta panaikinti Senamiestyje esančią Kranto gatvę.

Be to, posėdžio metu buvo patikslintos ir Naujojoje Vilnioje esančių Gurių sodo 29-osios, Ukrainiečių, Mirtų, Žemosios, Senamiestyje – Paupio, Aukštaičių, Krivūlės, Paneriuose – Trivyžos, Skurbutėnų, Ražienų, Antakalnyje – Ližiškių, Ajerų, T. Ivanausko, J. Pabrėžos, S. B. Judzilo, M. Girdvainio, Žvaigždiklių, Samanų, Šilagėlių, Nakvišų, Mileišiškių Sodų 1-osios, Antavilių, J. Biliūno, A. Škėmos, Rasų seniūnijoje – Darbo, Vilkpėdėje – Riovonių, Eglių, Klevų, Verkiuose – Skersinės, Pilaitėje – Palvininkų, Priekulės, Sembos, Dituvos, Vorupės, Lazdynuose – Bukčių ir Lazdynėlių gatvių linijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų