REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Negi daliai žmonių patinka plastiko ir nerūšiuotų šiukšlių deginimas miesto centre, nors įstatymai tai draudžia?“, – kartoja klausimą Seimo narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionis (TS-LKD) Naglis Puteikis, kalbėdamas apie objektą, esantį tarp Klaipėdos miegamųjų rajonų ir Gargždų. Ir toliau kalba apie milžiniškus kyšius, kuriuos kažkokie politikai neva gavo vykdant projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Gegužės pradžioje pradėsiančią veikti jėgainę, gaminsiančią Klaipėdai iki 40 procentų šilumos energijos, o taip pat elektrą, lydi diskusijos, primenančios aklo pokalbį su kurčiu. N. Puteikis akcentuoja „šiukšlių deginimo verslą ir jo rizikas“, jėgainę pasistačiusi bendrovė „Fortum Klaipėda“ nurodo, kad verslą daro iš energijos gamybos, o ne iš atliekų utilizavimo.

REKLAMA

Seimo narys yra viešai paskelbęs, kad su šalininkais laimėjo prieš bendrovę mūšį ir užkirto kelią plastiko bei nerūšiuotų atliekų deginimui, bendrovė aiškina nesuprantanti, apie ką N. Puteikis kalba. Pastarasis jau įtarinėja konkrečius politikus ir valdininkus ėmus kyšius, o šie arba juokiasi, arba grasina teismais.

Kreipėsi į teisėsaugą

Klaipėdos meras, Liberalų Sąjūdžio atstovas Vytautas Grubliauskas yra kreipęsis į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Generalinę prokuratūrą. Prašoma išsiaiškinti, ką turėjo omenyje N. Puteikis, kai pareiškė, kad už Suomijos kapitalo bendrovės „Fortum Klaipėda“ paleidžiamos jėgainės projekto paliminimą Lietuvos ir uostamiesčio politikai yra gavę „milžiniškus kyšius“.

REKLAMA
REKLAMA

Paprašytas pakomentuoti mero poziciją, N. Puteikis, be kita ko, teigė: „V. Grubliauskas, Klaipėdos meras, yra iš meno ir muzikos pasaulio ir jam iš tikrųjų sunku administruoti. Šiuo konkrečiu atveju jis tiesiog vaidina spektaklį. Kai tik jis tapo meru, aš su juo turėjau ilgesnį nei pusvalandžio pokalbį, jam papasakojau išsamiai apie „Fortumo“ („Fortum Klaipėda“ – Balsas.lt) planus ir padaviau atšviestus lapus iš teritorijų planavimo dokumento bylos, kuriuose buvo juodu ant balto užrašytas ketinimas deginti nerūšiuotas šiukšles, atvežant jas iš keturių regionų <...>.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu atsiskaitau rinkėjams, kurie manimi pasitikėjo. Klaipėdos m. meras V. Grubliauskas yra veidmainis: kai jis tapo meru, jam gerą pusvalandį aiškinau apie ankstesnės kadencijos priimtus korupcinius sprendimus, rodžiau dokumentus, kuriuose buvo nurodyta, kad UAB „Fortum“ ruošiasi nerūšiuotas šiukšles deginti, 20 tūkst. tonų plastiko per metus sudeginti Klaipėdos m. centre, šiukšles įvežti iš kitų regionų, suklastotą sklypo adresą, kad visuomenė negalėtų svarstyti pagal LT įstatymus ir pažeistą Orhuso konvenciją, kuri numato organizatoriams PRIVALOMĄ svarstymą su visuomenę, kai norima statyti tokio galingumo agregatą – tokio svarstymo nebuvo.

REKLAMA

Taigi V. Grubliauskas viską žinojo apie miesto tarybos mėginimus palaiminti miestiečių nuodijimą, bet nieko nedarė, o dabar apsimeta nekalta mergele“, -–kerta Seimo narys. Jis taip pat teigia, kad „Fortum Klaipėda“ paleidinėjamos jėgainės kamine per metus susikaupia tūkstančiai tonų radioaktyvių ir itin pavojingų medžiagų, kurių Lietuvoje laidoti net negalima, tad jos turi būti išvežamos į užsienio šachtas.

„Milžiniški kyšiai“

Paprašytas patikslinti savo teiginius ir nurodyti, kas galėtų būti šie stambūs kyšininkai, N. Puteikis pažėrė versijų, nurodydamas dvi konkrečias pavardes – buvusio Klaipėdos mero, dabartinio tarybos nario Rimanto Taraškevičiaus ir buvusio miesto tarybos sekretoriaus Vidmanto Plečkaičio.

REKLAMA

Akcentuodamas, kad Estijos ir Latvijos politikai esą neįsileido „Fortum“ šiukšlių deginimo, N. Puteikis emocionaliai rėžė, kad Lietuvoje suomiai surado bananų valstybę. Anot N. Puteikio, manipuliuojant procedūromis, klausimas dėl detaliojo plano patvirtinimo į miesto tarybos posėdį be eilės buvęs įtrauktas neteisėtai ir ignoruotas jo noras parodyti tarybos nariams svarbius dokumentus. „Po to, kai aš miesto tarybos posėdyje pasakiau apie įstatymo pažeidimus, Vidmantas Plečkaitis – miesto tarybos (tuometis – Balsas.lt) sekretorius, kuris vėliau gavo stebėtojų tarybos nario postą Klaipėdos regioniniame atliekų centre (KRATC), o dar vėliau gavo šitos bendrovės įsteigtą vos ne ofšorinės, kuri labai slapta kompanijos, kuri rūšiuos šiukšles, direktoriaus postą su 5 ar 6 tūkstančių litų atlyginimu, puldavo ir nuolat viešumoje palaikydavo poziciją, esą bus deginamas tik biokuras“, – teigė N. Puteikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak N. Puteikio, darytina prielaida, kad gautomis pareigomis V. Plečkaičiui esą atsidėkota už viešą poziciją, kuri buvusi palanki kompanijai „Fortum Klaipėda“. Kartu su V. Plečkaičiu, anot N. Puteikio, tariamoje klaipėdiečių klaidinimo kampanijoje dalyvavo ir politologas Vygantas Vareikis. Paklaustas, kuo čia dėtas R. Taraškevičius, N. Puteikis nurodė, kad V. Plečkaitis esąs labai nuolaidus ir minkštas žmogus, „galimai ir išlikęs padorus“, kuriuo galbūt pasinaudojo už jo stovintys aukštesni Liberalų ir Centro Sąjungos politikai. Anot jo, STT lygio klausimas yra, ar gijos neveda į pačią LiCS partijos viršūnėlę.

REKLAMA

Visą N. Puteikio komentarą galite išklausyti čia:

Žmonos ieško pinigų

Buvęs Klaipėdos miesto tarybos sekretorius, o dabar KRATC stebėtojų tarybos narys V. Plečkaitis į N. Puteikio kaltinimus sureagavo emocionaliai ir pažadėjo kreiptis į teismą dėl panašių įtarimų. „Viskas, ką aš visą laiką ramiai sakiau, tai, kad šalia biokuro turėtų būti deginamos tik išrūšiuotos šiukšlės“, – nukirto jis. Klaipėdos miesto tarybos narys R. Taraškevičius portalui Balsas.lt sakė, kad N. Puteikis sąmoningai painioja du klausimus. Klaipėdos miesto taryba dukart tvirtino Laisvosios ekonominės zonos detalųjį planą. <...> Antrą kartą jis buvo koreguotas dėl pastato aukštingumo. <....> Aplinkosaugos, taršos normų klausimus sprendžia aplinkosauginės institucijos“, – pabrėžė jis.

REKLAMA

Anot R. Taraškevičiaus, įtarimais N. Puteikis svaidosi daugiau norėdamas viešumo ir dėmesio, o versiją, kad V. Plečkaitis darbą gavo mainais už paslaugas „Fortum Klaipėda“ bendrovei, vadina absurdiška. „Jis dirba ne „Fortume“, o įmonėlėje, kuri rūšiuoja šiukšles ir stebėtoju. Tą žmogų pažįstu labai seniai ir savo darbą jis atlieka sąžiningai“, – pabrėžė jis, atsisakydamas komentuoti N. Puteikio įtarimus, jog „už V. Plečkaičio stovi galingos jėgos“. „Niekas ten, manau, už nieko nestovi, o dėl didelių kyšių, tai galiu pasakyti, kad mano žmona jau ieško, kur tie pinigai“, – juokavo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klaipėdos meras V. Grubliauskas taip at nurodo, kad Seimo narys N. Puteikis nori suvelti diskusiją. „Ponas N. Puteikis dabar jau nori nukreipti diskusiją į praeities dalykus, pasakoja, kaip ten konkrečiai kas buvo. Aš gi kreipiausi į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Generalinę prokuratūrą ne dėl to, dėl ko jis nori visus įvelti į naują diskusiją. <...> Aš kreipiausi vienu konkrečiu klausimu – kad būtų patvirtinta ar paneigta, jog miesto tarybos nariai gavo kyšius. Jeigu gavo – korioje kadencijoje? Kurie tarybos nariai? Tai vienas dalykas. <...> Aš su gerbiamu Puteikiu Nagliu buvau susitikęs tikrai ne vieną kartą. Ir paskutinis atvejis buvo, kai pas mane kabinete buvo susirinkę turbūt visi Klaipėdoje rinkti Seimo nariai. Ir kokiu metu jis ką kalbėjo, ką prisimina, ko neprisimena, ką fiksavo ar ko ne – tikrai nesiimu komentuoti“, – akcentavo meras.

REKLAMA

Anot mero, jis neketina dalyvauti N. Puteikio keliamame skandale ir plačiose diskusijose, o tiesiog nori atsakymų – kas ir kada gavo arba negavo „milžiniškus kyšius“, apie kuriuos Seimo narys prabilo socialiniuose tinkluose.

Apie N. Puteikio kaltinimus „Fortum Klaipėda“ bendrovei, kuri kategoriškai juos atmeta, detaliau – kitoje dalyje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų