REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė su Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininke Diana Korsakaite aptarė galimybes mažinti šildymo kainas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak šalies vadovės, rezervų mažinti šildymo kainas yra, tačiau nei vartotojus turinti ginti Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, nei Vyriausybė, nei savivaldybės nerodo jokios iniciatyvos.

REKLAMA

„Kainų komisija turi rūpintis ne monopolininkų, o žmonių interesais. Dabar šilumos tiekėjams Lietuvoje sudarytos išskirtinės verslo sąlygos – net ir dirbant neefektyviai uždirbamas milijoninis pelnas. Dirbtinai išpūstos sąnaudos užkraunamos vartotojams ant pečių, o sprendimų, kaip pažaboti šilumininkų apetitą ir sumažinti šildymo kainas, net neieškoma“, – sako Prezidentė.

Pasak Prezidentės, tikslinga visoje šalyje nustatyti šilumos gamybos ir tiekimo sąnaudų „lubas“ ir į šilumos kainą skaičiuoti tik būtiniausias šilumininkų sąnaudas. Gyventojai neturi apmokėti neefektyvių šilumos tiekėjo sąnaudų – jas turi padengti pati šilumos įmonė. Jeigu šilumos teikėjas tiesia pačius brangiausius vamzdžius ar kūrena vien brangiausiu kuru, – už tokias sąnaudas pats turi ir susimokėti.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat apskaičiuojant šilumos kainą neturi būti įtraukiamos šilumininkų planuojamos ateities investicijos – vartotojai neturi iš anksto kredituoti šilumos įmonių. Prezidentės teigimu, šilumos tiekėjų viršpelniai turi būti apriboti, o pelnas neturi viršyti nustatyto limito.

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, pasak Prezidentės, turi sumažinti ir nepagrįstai didinamą vadinamąjį gyvatuko mokestį. Šilumos karštam vandeniui nuostolius turi padengti patys šilumos tiekėjai, o ne gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų