REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metus pasveikino kūdikių riksmas

 Naujuosius metus pasveikino ir kūdikių riksmas. Astrologai teigia, kad 2013-ieji yra moterų metai, todėl neatsitiktinai pirmasis Panevėžio ligoninėje šiemet gimęs kūdikis – mergaitė. Sausio pirmąją pasaulį išvydo dvi mergaitės ir vienas berniukas, o paskutinę praėjusių metų dieną – keturi mažieji panevėžiečiai. Laukė įsimintinos datos

 Naujuosius metus pasveikino ir kūdikių riksmas. Astrologai teigia, kad 2013-ieji yra moterų metai, todėl neatsitiktinai pirmasis Panevėžio ligoninėje šiemet gimęs kūdikis – mergaitė. Sausio pirmąją pasaulį išvydo dvi mergaitės ir vienas berniukas, o paskutinę praėjusių metų dieną – keturi mažieji panevėžiečiai. Laukė įsimintinos datos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anykštietė Jolanta net nespėjo pasigrožėti naujamečiais fejerverkais, nes po vidurnakčio praėjus tik pusvalandžiui Panevėžio ligoninėje pasaulį išvydo jos pirmagimė. Viktorijos vardu pavadinta mergaitė, anot gydytojų, turėjo gimti per Kalėdas, gruodžio 25-ąją, tačiau gimė pirmąją naujų metų dieną.

REKLAMA

Mamos teigimu, jų šeimą lydi gražių skaičių sutapimai: ji gimusi vienuolikto mėnesio vienuoliktą dieną, o jos dukrytė – 2013 01 01.

„Džiaugiuosi, kad dukra gimė tokią gražią dieną. Per Naujuosius dabar švęsime dvi šventes, o dukrytės gimimo dieną žymės skaičių sutapimas“, – sakė Jolanta.

Sausio pirmosios vakarą, keliolika minučių po 22 valandos, pasaulį išvydo ir Dainiaus bei Simonos pirmagimė.

Ji gavo Lėjos vardą. Tėčio teigimu, nors gydytojai prognozavo, kad mažylė turėtų gimti sausio antroje pusėje, jis tikėjęs, kad tai nutiks per Naujuosius.

REKLAMA
REKLAMA

„Dukra į šį pasaulį atėjo tada, kada norėjome mes, o ne nurodė gydytojai. Labai norėjom, taip ir buvo. Sausio 1-oji – įsimintina diena. Dukra kasmet gimtadienį galės švęsti su dideliu trenksmu“, – pirmagime džiaugėsi tėtis.

Jauna šeima Naujuosius metus sutiko pas tėvus, tačiau, anot Dainiaus, buvo pasiruošę bet kada važiuoti į ligoninę. Ankstų rytą buvo aišku, kad tėčio noras, jog dukra gimtų sausio pirmąją, išsipildys.

„Buvom pasiruošę, jautėm, kad taip ir bus. Pats tikriausiai išbūriau šią datą. Dukrytė gimė kiek per anksti, mažytė, bet mes užauginsim“, – tvirtino tėtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gimimą lemia gamta

Panevėžio ligoninės Akušerijos-nėštumo patologijos skyriaus vedėjas Raimundas Petrauskas teigė, kad daug mamų norėtų, jog jų kūdikiai gimtų įsimintiną dieną, tačiau gamtos to paprašyti neįmanoma. Kai planuojama operacija, vieną kitą dieną ir galima pakoreguoti, tačiau tai yra daugiau išimtys.

„Gimimo diena dažniausiai būna nulemta gamtos. Moterys kai kada specialiai laukia išskirtinės dienos, pavyzdžiui, beveik visos nori, kad jų kūdikis gimtų ne gruodžio 31-ąją, o sausio 1-ąją. Tai ne tik gražus skaičius ir dviguba šventė, bet ir kiti sumetimai. Sausio pirmąją gimęs vaikas vėliau išeis ir į mokyklą.

REKLAMA

Gimimo diena dažniausiai nulemta gamtos, bet kai kuriais atvejais, kai planuojamos operacijos, kai vaiko ir mamos būklė gera, nėra pernešiojimo, leidžiame sulaukti ir norimos dienos“, – pasakojo R.Petrauskas.

Jis viliasi, kad visi metai medikams bus tokie darbingi, kaip ir jų sandūra. Pernai Panevėžio ligoninėje gimė 1380 kūdikių, tarp jų – ir kelios dvynukų poros.

Prieš kelerius metus Panevėžio ligoninėje kasmet pasaulį išvysdavo apie pusantro tūkstančio naujagimių, o pastaruoju laiku – tik šiek tiek daugiau nei tūkstantis. Pasak mediko, taip yra todėl, kad daug jaunų šeimų išvyksta mokytis ir dirbti ne tik į kitus Lietuvos miestus, bet ir į kitas Europos Sąjungos šalis.

REKLAMA

„Metų sandūra buvo darbinga, tikimės, kad ir visi 2013-ieji bus tokie patys. Nors labai didelė jaunų žmonių emigracija, džiugu, kad, palyginti su 2011-aisiais, pernai gimė 80 kūdikių daugiau“, – sakė skyriaus vedėjas.

Prisimena senuosius baltiškus vardus

Pernai Panevėžio civilinės metrikacijos skyriuje buvo užregistruoti 1040 naujagimių. Anot vyriausiosios gimimų registracijos specialistės Jūratės Lipskienės, išskirti, kokios vardų mados vyravo, labai sunku, nes naujagimiams duodami labai įvairūs vardai. Patys populiariausi mergaičių vardai – Goda, Austėja, Gabija, Gabrielė, Ugnė, Urtė, berniukų – Dominykas, Jokūbas, Lukas, Nojus, Matas, Armandas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nemažai buvo ir lietuvio ausiai kiek neįprastų ar retų vardų, literatūrinių personažų ar girdėtų iš televizijos serialų: Nikoleta, Vanesa, Lara, Žavinta, Perlita, Keitlin, Mariam, Esmeralda, Amūras, Junis, Hugas, Pjeras, Tristanas, Ronaldas, Deimonas.

„Mažieji pavadinami įvairiai. Labai džiugu, kad panevėžiečiai nepamiršta senųjų lietuviškų vardų ir savo atžaloms duoda Martos, Agotos, Aldonos, Salomėjos, Uršulės, Povilo, Mykolo, Juozo, Algirdo, Augustino, Aleksandro vardus. Senieji vardai, kurie būdavo duodami mūsų seneliams ir tėvams, tikrai nenueis į užmarštį“, – pasakojo J.Lipskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų