REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektros kainą galima sumažinti neaukojant elektros tiekimo saugumo, teigia Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Andrius Kubilius. Jis kritikuoja trečiadienį Vyriausybės priimtą nutarimą, kuriuo sumažinta kitų metų remtinos elektros energijos gamybos, būtinos elektros energijos tiekimo saugumui užtikrinti, apimtis nuo 1,53 TWh iki 0,9 TWh.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Kubiliaus, šiuo sprendimu Vyriausybė sumažino šalies elektros tiekimo saugumo ir patikimumo lygį be jokio paaiškinimo ar pagrindimo - šis skaičius paimtas tiesiog iš "lubų". Iki šiol už šalies elektros energijos tiekimo saugumą atsakanti "Lietuvos elektrinė" elektros energijos gamindavo daugiau - pernai gamino 1,1 TWh, o šiemet - apie 1,5 TWh. Siekdama išsaugoti tą patį elektros tiekimo saugumo lygį, ankstesnė Vyriausybė 2013 metams buvo numačiusi tą pačią remtiną elektros energijos apimtį - 1,5 TWh.

REKLAMA

Praėjusį penktadienį naujoji Vyriausybė vienu iš pirmųjų sprendimų priėmė nutarimą, pagal kurį panaikino ankstesnės Vyriausybės sprendimą dėl remtinos elektros energijos gamybos apimčių nustatymo tvarkos aprašo patvirtinimo. Būtent jame buvo nustatyti principai ir tvarka, kuriais remiantis nustatomos remtinos elektros energijos gamybos, būtinos elektros energijos tiekimo saugumui užtikrinti, apimtys bei pareiga viešai paaiškinti, kuo remiantis nustatomas vienoks ar kitoks remtinos elektros energijos dydis.

REKLAMA
REKLAMA

"Naujoji Vyriausybė atsisakė pareigos viešai aiškinti šių labai svarbių visiems vartotojams skaičių pagrįstumą, kitų metų kvotą sumažino be jokio pagrindimo, taip sukeldama pagrįstų abejonių, ar kitais metais bus užtikrintas Lietuvos elektros sistemos saugumas ir patikimumas", - Seimo TS-LKD frakcijos pranešime cituojamas A. Kubilius.

Buvęs Premjeras taip pat pažymėjo, kad drastiškas remtinos elektros energijos kvotos sumažinimas leidžia atpiginti elektros energijos kainą vienu centu. Tačiau tai daroma elektros tiekimo saugumo ir patikimumo sąskaita. Dėl galimų tokio sprendimo pasekmių, anot jo, visą atsakomybę turi prisiimti naujoji Vyriausybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Dar kartą tenka priminti, kad elektros tarifai galėtų būti žymiai labiau sumažinti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) sprendimais, neaukojant elektros tiekimo saugumo", - akcentavo TS-LKD frakcijos seniūnas.

Jeigu VKEKK, atsižvelgdama į trečiadienio Vyriausybės sprendimą, nutartų iš naujo tvirtinti kitų metų elektros kainas, ji galėtų iš naujo persvarstyti ir savo sprendimu patvirtintą kitų metų VIAP sąmatą. Elektros gamybos įmonių ankstesniais metais patirtų sąnaudų kompensavimą išdėsčiusi per 3-4 metus VKEKK elektros kainos didėjimą kitiems metams galėtų sumažinti 2-3 ct/kWh".

"Esminiai sprendimai, galintys sumažinti elektros kainą vartotojams, yra VKEKK, o ne Vyriausybės rankose", - pabrėžia A. Kubilius.

Eltos redaktorė išleidėja Valentina Gudienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų