REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto savivaldybės specialistai išanalizavo 200 daugiabučių namų, kurie praėjusiais metais suvartojo daugiausiai šilumos, duomenis. Pastebėta, kad šių metų lapkritį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu, apie 90 proc. namų šilumos suvartojimas sumažėjo nuo kelių iki keturiasdešimties procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Juozas Antanaitis, Vilniaus miesto savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktoriaus pavaduotojas Kęstutis Karosas apžiūrėjo kelis daugiabučius, kurie praėjusį šildymo sezoną buvo įtraukti į daugiausiai šilumos suvartojančiųjų sąrašą.

REKLAMA

Daugelyje daugiabučių buvo patikrinti ir apšiltinti šildymo ir karšto vandens vamzdynai, užsandarintos durys ir langai, iš dalies subalansuotos šildymo sistemos, sureguliuotas temperatūrinis grafikas. Anot K. Karoso, netgi minimalios priemonės gali padėti sumažinti daugiabučio šilumos suvartojimą.

„Pasibaigus praėjusiam šildymo sezonui, mes raginome namų administratorius, bendrijų pirmininkus, kad iš karto pradėtų ruoštis kitam šildymo sezonui, sudarytų planus, kokie darbai name turi būti atlikti, kad sumažintume šilumos suvartojimą. Paanalizavus 200 namų, kurie pernai buvo išskirti, kaip daugiausia suvartojantys šilumos, duomenis, šiandien matome, kad apie 90 proc. iš jų šilumos suvartojimą pavyko sumažinti nuo kelių iki 40 proc. Mes toliau stebėsime šiuos daugiabučius ir analizuosime jų šilumos suvartojimą“, - sakė K. Karosas.

REKLAMA
REKLAMA

J.Basanavičiaus g. 37 namo gyventojai po praėjusiojo šildymo sezono savo iniciatyva atliko stogo dangos keitimo darbus, apšiltino palėpę, namo administratoriui pasiūlius – izoliavo šildymo sistemos vamzdynus, sumontavo rūsio langus. Palyginus praėjusių ir šių metų lapkritį – namo šilumos suvartojimas sumažėjo 10 proc.

„Tai sveikintina gyventojų iniciatyva, kad pagaliau atkreiptas dėmesys į tai, kaip sumažinti šilumos suvartojimą, pasirūpinti savo namo būklės gerinimu. Esant šaltesniam orui, šilumos sutaupymas turėtų būti dar didesnis ir investuotos lėšos atsipirks ganėtinai greitai“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, Būsto rūmų prezidentas Juozas Antanaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O Arklių g. 16 name buvo atlikta gyventojų apklausa ir pasiūlyta atlikti namo energetinį auditą, kuris leistų numatyti konkrečias energijos taupymo priemones. Tačiau gyventojai teigiamo sprendimo nepriėmė. Šio namo šilumos suvartojimas lapkričio mėnesį, palyginus su 2011 metų lapkričiu, padidėjo 27 proc. Šis padidėjimas taip pat galėjo atsirasti ir dėl to, kad gyventojai galimai savavališkai pasikeitė šildymo sistemas, vamzdynus, nesuderinę to su namo administratoriumi.

Primename, kad Vilniaus savivaldybė jau daugiau kaip metus teikia pasiūlymus Vyriausybei ir Energetikos ministerijai, kaip sumažinti šilumos sąskaitų dydį vilniečiams, pavyzdžiui, vien padidinus elektros energijos supirkimo kvotą iš termofikacinių elektrinių, šilumos sąskaitos galėtų mažėti apie 20 proc. Taip pat parengtas planas, kaip miestui pereiti prie vietinio kuro ir šildymui naudoti 70 proc. biokuro.

REKLAMA

Be to, rekonstravus Vilniaus termofikacinės elektrinės antrąjį katilą leis šilumos kainą sumažinti 11 proc. dar 2013 metais.

Gyventojai gali ir savo priemonėmis prisidėti prie šilumos suvartojimo sumažinimo. Vilniaus miesto savivaldybė rekomenduoja gyventojams:

- užsisandarinti savo buto langus, pakeisti langų tarpines, balkono durų plyšius. Šilumos išeigą galima sumažinti papildomai įstačius stiklą ar skaidrią plėvelę tarp lango stiklų. Nakčiai, jeigu yra, patartina nuleisti žaliuzes, kurios taip pat sulaiko šilumą viduje, o dieną, šviečiant saulei – atidengti užuolaidas, kad patalpas šildytų ir saulės spinduliai;

REKLAMA

- įsigyti ir prasidėjus šildymo sezonui už radiatorių įrengti šilumą atspindinčius ekranus ar izoliacinės medžiagos plokštes, padengtas aliuminio folija, kurių galima įsigyti bet kurioje statybinių medžiagų parduotuvėje. Šie ekranai atgal į patalpą atspindi net 90 proc. šilumos srauto;

- neužstatyti radiatorių baldais;

- nudažyti radiatorius šviesia spalva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų