REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kruvinas sporto pasaulis

Ne tik Rusijoje, bet ir Lietuvoje ne naujiena, kad dažnai tarp nusikaltėlių pasitaiko ir sportininkų. Ypač boksininkų, kultūristų ar imtynininkų. Ir Lietuvoje kai kurie sportininkai tampa žudikais.

REKLAMA
REKLAMA

Pirštines pakeitė ginklu

Naujausias atvejis – advokato Sergejaus Novikovo nužudymas. Tai padarė vilnietis Jonas Dambrauskas, buvęs talentingas boksininkas. Jis keturis kartus buvo Lietuvos čempionu, mėgino jėgas Europos, pasaulio čempionatuose. Jau tuo metu, kai skindavo pergales ringe, būdamas 21–25 metų, jis buvo banditų gaujos narys. 1993 metais kartu su kitais įtariamaisiais buvo sulaikytas dėl apiplėšimo. Grasindami automatu „Uzi“, plėšikai Gariūnų turguje iš pardavėjo atėmė automobilį.

REKLAMA

Na o milijonus J. Dambrauskas susikrovė padirbinėdamas banko korteles. Įrodyta, kad jo gauja iš tokio „verslo“ susižėrė apie 3 mln. dolerių. Nuo „Vilniaus brigados“ atskilę Dambrauskiniai buvo įtariami plėšimais, narkotikų gabenimu ir platinimu, reketu, automobilių sprogdinimu. Tik dalis šių nusikaltimų pasiekė teismą.

O dabar paaiškėjo, kad J. Dambrauskas per tarpininkus turėjo įsigijęs sostinės Olandų gatvėje įsikūrusių bendrovių Vilniaus laidojimo rūmų bei Laidojimo rūmų akcijų ir darė didelę įtaką jų direktoriui Vitalijui Gasperovičiui. Šių įmonių akcininku buvo ir advokatas S. Novikovas. Manoma, kad J. Dambrauskas troško apžioti vis didesnį šio verslo kąsnį, o advokatas tam trukdė. J. Dambrauskas prisipažino nužudęs S. Novikovą ir dabar yra teisiamas Vilniaus apygardos teisme.

REKLAMA
REKLAMA

Likę tik atsiminimai

Daug ilgesnis nušautų J. Dambrausko kolegų sąrąšas. Dar 1992 metais Garliavoje buvo nušautas Vidas Markevičius. Jis buvo ką tik grįžęs iš Barselonos olimpinių žaidynių. Draugai paprašė jo pagąsdinti vieną žmogų, kad šis greičiau grąžintų skolą. Skolininkas čiupo medžioklinį šautuvą ir be įspėjimo šovė į olimpiados dalyvį.

1989-aisiais V. Markevičius dėl Lietuvos čempiono titulo grūmėsi su Sovietų Sąjungos jaunimo čempionu vilniečiu Leonidu Sadovskiu. Pastarasis, sietas su „Vilniaus brigada“ ir buvęs įtariamasis vieno gydytojo nužudymo byloje, dingo 1996 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1997-aisiais buvo nužudytas trisdešimtmetis boksininkas Gintautas Bakanauskas-Bakanas. Pagal operatyvinius duomenis, jis priklausė Žaliakalnio grupuotei, dirbo Saturno Dubininko-Sato apsaugoje. Daugkartinis Sovietų Sąjungos ir Lietuvos bokso čempionas Bakanas buvo sušaudytas belipantis į prabangų automobilį. Jis dar bandė bėgti, tačiau netoli – tik 50 metrų. Kalbėta, kad ši byla bus išaiškinta, bet po kurio laiko Rusijoje per avariją žuvo ir pagrindinis Bakano nužudymo liudytojas.

Dar vienas žuvęs bokso atstovas – Lietuvos bokso federacijos prezidentas Remigijus Daškevičius, pravarde Daškė. Jis buvo žinomas ne tik Kauno, Lietuvos, bet ir Rusijos nusikaltėlių pasaulyje. Jaunystėje tapęs Lietuvos jaunių ir jaunimo bokso čempionu, vėliau Daškė ragavo ir pataisos kolonijų duonos. Kaip ir daugelis kovinių sričių atstovų, taip ir šis boksininkas sėdėjo dėl turto prievartavimo.

REKLAMA

Išrinktas Bokso federacijos prezidentu, R. Daškevičius ėmėsi energingos veiklos – surengė A. Šociko bokso turnyrą, siekė atgaivinti Lietuvos boksą. R. Daškevičius mezgė pažintis ir su aukštais Europos bokso vadovais, nuolat stengėsi būti viešumoje tarp Lietuvoje žinomų žmonių ir pats norėjo būti žinomas ne kaip Daškinių vadeiva, bet kaip visuomenės veikėjas. Bet, matyt, R. Daškevičius turėjo ir kitą gyvenimą, kuris buvo susijęs su buvusiais draugais, kontrabandos bizniu. Už tai ir nukentėjo.

Būdamas 34 metų, R. Daškevičius tapo kruopščiai rengto pasikėsinimo auka. Teisėsaugininkų nuomone, tai profesionaliausiai Lietuvoje parengta užsakomoji žmogžudystė. Nors R. Daškevičių lydėjo keli asmens sargybiniai, bet taip ir neapsaugojo – vieninteliu šūviu į širdį jį nušovė snaiperis iš priešais restoraną esančio nuomojamo buto. Apžiūrėjus butą, iš kurio šauta į Daškę, kriminalistams pavyko nustatyti, kad žudikas naudojosi iš vienos pakaunės sodybos nugvelbtu šautuvu. Paskui nusikaltėlis šautuvą numetė, sulaužęs jo optinį taikiklį.

REKLAMA

Dailinasi ne tik kūną

Turto prievartavimo pradininku Lietuvoje vadinamas Vidas Antonovas anksčiau prisistatydavo „mafijos tėvu“. Jis buvo ne tik reketo, bet ir kultūrizmo pradininkas mūsų šalyje. 1967 metų Lietuvos pirmenybėse jis gulėdamas iškėlė 150 kilogramų sveriančią štangą. Anais laikais tai buvo didžiulis pasiekimas. Už plėšimus, turto prievartavimą ne kartą teistas V. Antonovas iš viso yra kalėjęs net 20 metų.

Dabar V. Antonovas turėtų prisistatyti kaip didelės šeimos tėvas. Keturių atžalų iš ankstesnių santuokų susilaukęs tėvas, kuriam dabar jau 73 metai, su 40 metų jaunesne žmona Rima augina 6 vaikus, kurių jauniausiajam – tik dveji, be to, globoja du kitos šeimos vaikus. Apie jo dabartinį gyvenimą pastatytas dokumentinis filmas „Tėvas“. Tai pasakojimas apie buvusio kalinio vertybes, apie žmogų, metusį iššūkį laikui ir likimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar keli šiauliečiai kultūristai savo gyvenimą buvo susieję su to meto Šiaulių gaujomis. Tai ir Šiaulių nusikalstamo pasaulio lyderis Vladislovas Stanaitis, vienas iš Princų gaujos įkūrėjų, ir Vladas Baranauskas, ir Vygantas Undzėnas. Visi jie buvo teisti.

Ne kartą teistas ir Europos kultūrizmo čempionato bronzos medalio laimėtojas klaipėdietis Haroldas Dambrauskas. Bausmės jis buvo sulaukęs už masažo kabineto savininkės reketavimą, automobilių vagystes.

Nušauti kauniečiai

1998 metų spalio 16-osios vidurnaktį prie savo garažo Ašigalio gatvėje nušautas Kauno dziudo federacijos prezidentas Vaidotas Stankevičius (pravardės – Smauglys, Stankė). Žudikas jo laukė ant garažo stogo. Kulkos pataikė V. Stankevičiui į krūtinę, kaklą, galvą. Nusikaltėlis nieko iš aukos nepaėmė, tad manoma, kad tai būta užsakytos žmogžudystės.

REKLAMA

Sovietmečiu V. Stankevičius vadovavo Sportininkų gaujai, kuri plėšdavo kaimo parduotuves. Sulaikytas su įkalčiais, jis gavo net 14 metų, vis dėlto iš laisvės atėmimo vietos buvo paleistas anksčiau laiko. Grįžęs vėl sukūrė sportininkų smogikų grupuotę ir ėmėsi reketo. Kalbama, kad V. Stankevičiaus privengdavę net Daktarai.

Nušautas buvo ir buvęs jaunių čempionas, ieties metikas Kęstutis Jurša (38 m.). 2000-aisiais besiruošdamas dalyvauti Pasaulio lengvosios atletikos čempionate (senjorų grupėje), jis buvo nušautas tiesiog stadione per treniruotę. Manoma, kad tai galėjo būti padaryta dėl negrąžintų skolų. Būta ir kitos versijos – važinėdamas po sporto stovyklas, jis galėjo būti įsipainiojęs į narkotikų mafijos tinklą.

Tapo žvaigždėmis

Iš dabar dar sportuojančių sportininkų kalėjimo duonos yra ragavę ir populiarieji krepšininkai broliai dvyniai Darjušas ir Kšyštofas Lavrinovičiai. 1999 metais už nepilnametės Natalijos išžaginimą jiedu buvo nuteisti 5 metams laisvės atėmimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų